26 Ağustos 2012 Pazar

PDR'yi Yeni Kazanan Meslektaşlara Tavsiyeler

PDR, Kişisel Yayınlar, Meslek Secimi, Meslek Tanitimi, Kariyer,old


Bu yazı eski bir yazıdır ve geçerliliğini kaybetmiş olabilir. alert-info
Arkadaşlar öncelikle hepiniz bu güzel mesleğe hoş geldiniz!


Birkaç şey söylemek gerekirse:


1-Kazanmış olduğunuz bölümün kıymetini bilin

Kazandığınız bölüm Eşit Ağırlık denince akla ilk gelen ve çoğu kişinin isteyipte elde edemediği bir bölüm, bunun kıymetini ilerleyen yıllarda daha iyi anlayacaksınız.

2-Kazanmakla Bitmez, Araştırın

Bölümümüz hakkında gerek bu site veya internet ortamı olsun, gerek üst sınıflardaki kişiler veya mezunlar olsun.. Araştırın. Sorun sorgulayın. Zaten bu yazıyı okuyorsanız bu madde sizin için geçerli demektir :)

3-Kendinizi Her Daim Geliştirin

Bu meslekte kendinizi geliştirdiğiniz kadarsınız. Üniversite kişisel gelişiminiz için hiçbir zaman yeterli değildir, kişisel gelişiminizi dışarıdan alacağınız aktivitelerle ilerletin.

3-1-)Sertifika Programlarına Katılın

Gerek özel sertifika programları olsun gerek halk eğitim sertifikaları olsun.. Katılmaktan çekinmeyin. Her sene en az 2-3 sertifika almaya uğraşın. Yararlanacağınız programlardan bazıları: Halkla ilişkiler, Etkili iletişim, Beden dili, Diksiyon.

3-2-) Bölümle Alakalı Kitaplar Okuyun

Kendinizi geliştirmenin en garanti ve sağlam yoludur kitap okumak. Önce dolacaksınız ki sonra uygulayabilesiniz. Tavsiyem önünüze gelen her kitabı okumayın, şu yazıyı inceleyin ve en yararlısı muhabbetinizi ilerlettiğiniz hocalardan tavsiye kitap ismi isteyin. Bir yılda en az 10 kitap bitirirseniz yararınıza olacaktır.

3-3-) Üst sınıflarla muhabbetinizi geliştirin

Üst sınıflardan kanınızın ısındığı insanlarla muhabbeti ilerletin, onlardan hocalar hakkında genel bilgiler alın ve dikkat etmeniz gereken şeyleri sorun. Belkide en dayanışma içerisinde olan ve en yardım sever bölümdesiniz. Sorduğunuz kişi size mutlaka yardımcı olacaktır.

                                          PDR, Kişisel Yayınlar, Meslek Secimi, Meslek Tanitimi, Kariyer,old

4- İstemeyerek Geldiyseniz Sevmeye Çalışın

Özellikle hukuk isterken PDR ye gelenlerin sayısı çok fazla. Böyle bir durumda ben neden hukuk kazanamadım deyip sızlanmaktansa, tercihiniz, bölümü, PDR'yi sevmek, sevmeye çalışmak yönünde olsun. Çünkü başka türlüsü size yarar sağlamaz. 3. Sınıf bir PDR öğrencisi olarak deneyimlerim, başlarda pek ısınamayan arkadaşlar zamanla iyi ki bu bölümdeyim dediler. PDR nin sevilmeyecek bir tarafı yok, insan psikolojisine az da olsa meraklıysanız bu sevme işini zamana bırakın.

5-Kendinizi Çok Kasmayın, Sakin Olun :)

Özellikle bayan arkadaşlar PDR bölümünde olmasına rağmen bir tıpçı veya hukukçu kadar kendilerini kasabiliyor ve asosyalleşebiliyor. Bölümümüz özellikle ilk iki senesi çok zorlamayan ya da diğer bölümlere nazaran daha az zorlayan bir bölümdür. Bu bakımdan kendimizi bir tıpçı kadar kasmamıza gerek yok. Bilakis PDR öğrencisinin toplumla iç içe sosyal ve sürekli gelişen bir birey olması gerekmektedir. Unutmayın ki sizin bilgi veya gelişmişlik kapasitenizi sınav notları salt olarak belirlemiyor.

Atama bakımından korkmayın, atanırsınız. Yaklaşık 15 yıldır puanlar(felsefecilerin atandıkları yıllar haricinde) 20 yi zor geçiyor. Yeni bir yasaya göre yanlış hatırlamıyorsam nüfusu 400-500 geçen okullarda 2. rehber öğretmen ataması zorunlu oldu. Bunun üzerine milli eğitim bakanlığı önümüzdeki 20 sene en çok rehber öğretmene ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

6-Alanınızı Sahipsiz Bırakmayın

Bu alana sizden başka sahip çıkacak kimse yok!. Zaman zaman felsefecilerin rehber öğretmen olarak atanmasına şahit olabilirsiniz, böyle zamanlarda gerekli tepkilerle alanınızı savunun.

Şimdilik aklıma bunlar geldi. Bu sitedeki PDR kategorisini inceleyerek gelişiminize katkıda bulunabilir, sormak istediğiniz bir şeyler olursa yorum forumundan sorabilirsiniz.

Umarım hepimiz bu bölüme layık birer danışman oluruz!.

Selametle...

10 Yorum:

  1. Meslek lisesine gitmeseydim, kesinlikle okuyacağım bölüm PDR olurdu ya. Hem o zaman böyle bunalımlara girmez, aklımı kaçıracağımdan korkmazdım herhalde :D

    Başarılar bu arada kazanan arkadaşlara :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meslek lisesine gidip bu bölümü kazanan var kardesim olur kendi

      Sil
  2. Dokuz Eylül Üniversitesi'nin en iyi pdr öğrencilerinden sevgili kardeşim Fırat'ın tavsiyeleri kulağınıza küpe olsun arkadaşlar. Kendisi gerçekten konu pdr olunca çok iyidir. Yazıda oldukça güzel bilgiler var. Fırat adamın dibisin :)

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler evdaş ve melodram :)

    YanıtlaSil
  4. Güzel yazı olmuş. Durmak yok yola devam.

    YanıtlaSil
  5. Bolum hakkinda, gelecegi, atamalarin durumu, atama sayisi hakkinda yeni bilgiler ve guncellemeler istiyoruz.
    Giresun pdr

    YanıtlaSil
  6. Bolum hakkinda, gelecegi, atamalarin durumu, atama sayisi hakkinda yeni bilgiler ve guncellemeler istiyoruz.
    Giresun pdr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsteğinizi en yakın zamanda yeni bir yayın ile cevaplayacağım, böyle şeyler istemeniz sevindirici.

      Sil
  7. merhabalar ben pdr 3.sınıf öğrencisiyim yüksek lisans yapmayı düşünüyorum neler önerirsiniz

    YanıtlaSil
  8. Peki pdr alanında yurtdışında neler yapabiliriz ?

    YanıtlaSil