7 Eylül 2012 Cuma

Vazgeçilemeyen El Alışkanlıklarına Çözümler

PDR, Psikolojik Yazılar, Psikoloji, Kişisel Yayınlar, old,

Bu yazı eski bir yazıdır ve geçerliliğini kaybetmiş olabilir. alert-info
El alışkanlıklarının yanı sıra tırnak yeme ve vücudun herhangi bir bölgesiyle sürekli uğraşma/oynama gibi huylar çoğu zaman canımızı sıkabiliyor ve kurtulmak için çözümler arıyoruz. Çözüm aradığımız bir problemin nedenini bilip doğru çözüme giden yolu kendimiz belirlememiz daha doğru ve isabetli olacaktır.

Bu vb. davranışların başlıca sebebi: Stres!

Stres başlıca sebebi bunun yanı sıra, aşırı kaygı, özgüven eksikliği, depresyonda olmak(ama farkında olmamak), baskı(özellikle aile baskısı) sayılabilir.

1- Psikolojik Danışmana/Rehber Öğretmeninize Danışın

Eğer ilkokul veya lise öğrencisiyseniz rehber öğretmeninize, değilseniz, bir PDM merkezine gidip psikolojik danışma hizmeti almanızı tavsiye ederim. Çünkü yukarıda da belirttiğim üzere bunun altında yatan bir çok sebep olabilir ve işin uzmanları bu sebebi bulmanızda size yol gösterecektir.

2- Sorunun Kaynağını Keşfetmeye Çalışın

Herhangi bir yardım almaya çekiniyorsanız oturun ve sizi o alışkanlığa iten temel etken üzerinde düşünün. Annenizin sürekli ders çalış demesi olabilir mi?, Önünüzde YGS-LYS Sınavlarının veya finallerin olması olabilir mi?... Düşünün ve size göre sebebini bulduğunuzda bunun üzerine gidin.

3- Zamana Bırakın

Özellikle sınav kaygısı yüzünden yenilen tırnak veya tırnak kenarı etlerinden çok da zarar gelmez. Yani sınav bittiği zaman yani kaygı unsuru ortadan kalktığında bu alışkanlığınızda zamanla azalarak son bulacaktır.

4- Elinizi Meşgul Eden Başka Şeyler Bulun

Tesbih gibi mesela. Sürekli elinizin oyalanması gerekiyorsa tesbih kullanabilir, kalem zıplatabilir/çevirebilir... vb. el meşgul eden hareketlerle o zarar verici alışkanlığınızdan kurtulabilirsiniz. Ama dikkatinizi çekerimki bu sefer zararsız başka bir alışkanlık edinmiş olursunuz.

5- Vücudunuza Zarar Veren Alışkanlıklarınıza Müsaade Etmeyin

Eğer alışkanlığınız ciddi manalarda vücudunuza kalıcı zararlar veriyorsa o alışkanlığı ne yapın edin yok edin. Şiddetle psikolog yardımı almanızı öneririm. Mesela lisedeyken arkadaşlarımdan biri sürekli saçını yolardı ve bu alışkanlığından ötürü saçı açılmıştı. Başka bir arkadaşım sürekli tırnağının üstünü dişi ile kazırdı ve tırnakların hepsi içine çöktü... Yani bu vb. alışkanlıklar zamana bırakılmaz.

6- Sosyalleşin - Dertleşin

İçinizi kemiren bir şeyler bu vb. zararlı alışkanlıklara sebep olabilir, en yakın arkadaşınızla dertleşin. Eğer böyle bir dosta sahip değilseniz bir psikolojik danışmana açılın.

Sürekli bilgisayar başında takılmak sebep olabilir. Sosyalleşin. Yeni arkadaşlar edinin, yeni bir insan yeni bir dünya.. Neyse :)

Sonuç olarak sakın hafife almayın ve böyle kendinize zarar verdiğiniz el alışkanlıklarına sahipseniz bir an önce harekete geçin.

Yorum Gönder