4 Mart 2020 Çarşamba

Çocuklar için Cinsel İstismardan Korunma Eğitici Videosu

İstismar ve karşılaşıldığında neler yapılabileceği ile ilgili konuları çocuklara anlatmak rehber öğretmenler veya sınıf rehber öğretmenleri için kolay değildir. Çocuklar anlattıklarınızı anlamış gibi görünse de fazla bilimsel dilde ilerlediğinizde anlamayacak veya kısa süre içerisinde unutacaktır.

Anne babalar içinde geçerlidir bu durumun zorluğu. Toplumumuzda akrabalar arası dokunarak sevme üst boyutlarda olduğundan çocuğa iyi dokunuş kötü dokunuş eğitimi verseniz dahi bu çelişkiden dolayı idrak edemeyebilir.

Burada çocuk dediğimiz grup neredeyse 8.sınıfa kadar olan grup oluyor. 8.Sınıfları artık ergenden sayabiliriz ki 7.Sınıfları da dahil edebiliriz ergenlik dönemine. Bu okuldan okula, çocuktan çocuğa değişecektir.

Bu derece hassas ve önemli bir konu hakkında veliler olarak çocuklarınızı veya öğretmenler olarak öğrencilerinizi bilgilendirmek isterseniz muhteşem bir önerim olacak.

Şu aşağıda bulunan videoyu çocuklara izletebilirsiniz. Videoda cinsel istismar ve iyi dokunuş-kötü dokunuş oldukça oyunlaştırılarak bir kukla tarafından görsellik katılmış ve bu konuda bilinçlendirme oldukça çocuk gelişim dönemlerine uygun verilmiş. Videoyu ekliyorum:




Nasıl uygulayabilirsiniz:

  • Öncelikle çocuklara bu konuda oldukça basit bir şekilde tanımları açıklayın. Çocuk mahremiyet, istismar, özel bölge ve dokunuşun anlamını bilirse daha iyi olacaktır.
  • Çocuklar sıralardan kaldırılıp akıllı tahtanın önüne dizilebilir veya üçerli sıra yapılabilir sınıf içinde.
  • Sonrasında video açılır. Tabi siz öncesinde izleyip video hakkında fikir sahibi olmalısınız.
  • Videoyu 0.75 yavaşlatarak da izletebilirsiniz. Özellikle anaokulu ve 1-2-3.sınıflarda.
  • Videoda kuklamız çocuklara sorular sorup cevap bekliyor, o kısımlarda hemen duraklatıp çocuklar cevap verdikten sonra devam edebilirsiniz.
  • Çocuklar kuklanın göstermesini istediği yerlerini elleriyle ayakta gösterebilir.(burun-ağız vb)
  • Sonrasında oyunlaştırma/tiyatro tekniği ile uygulama yapabilirsiniz.
  • Sonrasında ise veya başka bir derste şu şarkı ezberletilir ve topluca söylenir.

Bu konuda okul çapında bu şarkıyı topluca söylemek üzere bir çalışmada planlanabilir.

Anne babalar olarak sizler de kendi çocuğunuza bu şekilde istismar ve korunma yolları eğitimi verebilirsiniz.

Görüşmek üzere... 

Psikolojik Danışman

Yorum Gönder