30 Ekim 2012 Salı

Birbirini Seven İnsanlar İçin Sağlıklı Tartışma Kuralları

PDR, Kişisel Yayınlar, old, Sorunlarımız,

Bu yazı eski bir yazıdır ve geçerliliğini kaybetmiş olabilir. alert-info
Sanıldığının tersine karı koca tartışmalarının, çocuklardan gizli yapılması önemli değildir. Çünkü bir ev içinde çocuklardan pek az şey gizlenebilir. Çocuklar için örseleyici olan neyin tartışıldığından çok anne baba arasındaki ilişkinin bozulmasıdır.

Bu bakımdan eşlerin tartışma kurallarını gözetmesi yararlı olacaktır.

1- Eşiniz Sizden Farklı, Bunu Baştan Kabul Edin

Genel bir görüş olarak birbirlerine her yönden benzeyen iki insan evlenemez, yürütemez. Çünkü karşısındaki kendinden sıkılır. Yani eşlerin çoğu karşıt karakterlerdir.

Evlenmeden önce dahi sevdiğiniz insanın farklı düşünüş ve beğenileri olduğunu bilin. Çünkü eşler birbirlerine sevgi ile bağlı olsalar dahi sonuçta farklı yerlerde yetişmiş, ayrı eğitimden geçmişlerdir.

         PDR, Kişisel Yayınlar, old, Sorunlarımız,

2- Açık Yüreklilikle Konuşun

Sorunları ortaya döküp biriktirmektense onları ortaya döküp tartışmak daha iyidir. Hem susup hem de eşinden kendi istekleri doğrultusunda tutum ve davranış beklemek hayal kırıklığı ile sonuçlanacaktır.

3- Fizyolojik Olarak Uygun Zaman Seçin

Tartışma ve konuşma için uygun yer ve zaman seçilmelidir. Eşlerşn yorgun ve aç oldukları vakit en uygunsuz zamandır. Özellikle erkeklerin aç iken çok sinirli olduğu yadsınamaz bir gerçek. Ayrıca çok özel konuların tartışması sadece başbaşa iken yapılmalıdır.

                              PDR, Kişisel Yayınlar, old, Sorunlarımız,

4- Hemen Saldırıya Geçmeyin

Tartışmaya suçluyarak girmektense soru sorarak girmeye özen gösterin. Sonucunda eşinize haksızlık yapma olasılığınız azalır. Tartışırken elinizden geldiğince kontrollü olun ve ses tonunuza özen gösterin. Hele ki evde çocuk varsa bağırarak tartışmanız sizi çocuğun gözünde canavarmış gibi gösterecektir. Çocukta saldırganlık başgösterecektir. Bağırmak yerine eşinize soru sorun. İstediğiniz cevabı alarak, bağırmadan daha fazla rahatlarsınız.

5- Tartışmayı Dallayıp Budaklandırmayın

Belki de en çok kullanılan ama en yanlış savunma yöntemi, tartışmayı konusundan saptırıp eskileri su üstüne çıkartmaktır. "Senden başka ne beklenir ki?" gibi toptan suçlamalara girilmemelidir. Genelleme yapmaktan sakınılmalıdır. "İstemiyorsan ananın evine gidersin" gibi son sözler baştan söylenmemeli ne olursa olsun bu kadar keskin konuşulmamalıdır.

"Ben böyleyim işte, ister kabul et, ister etme!"diyerek tartışma çıkmaza sokulmamalıdır. Evlilik zaten bir ömür eşlerin birbirini yontmasıdır, yontarak geliştirmesidir. Karşınızdaki sevdiğiniz, sorumsuz birisi olabilir ve siz bundan nefret edebilirsiniz, böyle bir durumda onu yontmak, sorumlu bir birey haline getirmek size düşmektedir. Karşıdaki kişide gelişmeye açık olmalıdır.

Arada bir sevgi bağı varsa bu durumlardan bıkılmaz, sevgi değilde basit bir hoşlantıysa.... ..

6- Tartışmayı Kazanmak Değil Amaç Çözüme Ulaşmak Olmalıdır

Tartışma sonucunda seçenekler gözden geçirilmeli ve en uygun seçenek üzerine uzlaşmaya gidilmelidir. Uzlaşma ile biten tartışma yapıcı ve yaklaştırıcı olur.

                                           PDR, Kişisel Yayınlar, old, Sorunlarımız,

7- Sonuca Gidilemiyorsa Erteleyin

Aslında benim en çok tavsiye ettiğim maddedir bu. Baktınız tartışma başlayacak ve şiddetli olacak, çocuklar da var, o vakit tartışmayı erteleyin. Sonra bunu konuşalım deyin. Bu geçen süre zarfında belki siz, belki karşı taraf hatasını farkedip tekrarlamayacak ve tartışmaya hiç gerek kalmayacaktır.

Tartışma dakikalarca sürdü ve işin içinden çıkamıyorsanız, birbirinizi kırma noktasına geldiyseniz tartışmayı mutlaka erteleyin.

8- Özür Dileyin, Gönül Alın

Sırasında özür dileyebilmek, gönül almak tartışmayı kısa yoldan iyi sonuca götürebilir. Arada esprilerde kullanılırsa ortamdaki hava yumuşar ve aradaki buzlar eriyiverir.

Başlığa "birbirini seven insanlar" yazmamın sebebi ise bu kuralların arada bir sevgi bağı olduğunda geçerli olması. Ağır kişilik bozukluğunun ya da ruhsal dengesizliğin olduğu çiftlerde bu kurallar ilişkiyi düzeltmeye yetmez. Buna karşılık birbirini seven ve bencillikten kaçınmasını bilen çiftler kendilerine en uygun uzlaşma yolunu deneye deneye bulurlar.

Maalesef hiçbir kural, sevgi yokluğunun sonucu olan çekişme, sürtüşme ve kavgaları önleyemez.Eşini belli bir kalıba sokma amacı güden eş kendisi zararlı çıkar. Tolstoy'un dediği gibi "Mutlu aileler hep birbirine benzerler. Ama mutsuz aileler kendilerine özgü biçimde ve çok değişik yollarla mutsuz olurlar."

Birde atalarımızın dediği çok hoş bir söz var:

Öfke gelir göz kararır, öfke gider yüz kızarır.

Saygılarımla

2 Yorum:

  1. yazı tamamen senin ürünün mü?

    YanıtlaSil
  2. Evet. Sitedeki tüm yazılar şahsıma ait olup alıntı yaptığım yerler olursa belirtmekteyim. Ama etkilendiğim yazarlar ve kitaplar yok değil, bu yazıda da yer yer, Haluk Yavuzer ve Atalay Yörükoğlu üstatların kitaplarından yararlanmışımdır.

    YanıtlaSil