26 Haziran 2012 Salı

Depresyona İyi Gelebilecek Şeyler

Depresyon, Psikolojik Yazılar, Psikoloji, old, Kişisel Yayınlar,

Bu yazı eski bir yazıdır ve geçerliliğini kaybetmiş olabilir. alert-info
Depresyon, kişinin sosyal işlevlerini ve günlük yaşama dair etkinliklerini rahatsız edecek, bozacak dereceye ulaşmış üzüntü, melankoli veya keder durumudur.(Vikipedia) Peki diyelim depresyona girdik bir kere, geri çıkmak için ne yapabiliriz?


Öncelikle şu bilinmelidir ki depresyondan öyle hemen, 5 dakikada çıkılmaz, zaman alır. Bu zaman biraz da kişiye bağlıdır.

                                         Depresyon, Psikolojik Yazılar, Psikoloji, old, Kişisel Yayınlar,

Hayatı Anlamlandırmaya Çalışmayı Bırakın


Çoğu depresif durumların temel sebebi kişinin " Ben neden buradayım, ne yapıyorum, hayat neden var nereye gidiyor... vb." düşünmesinden, hayata illa bir anlam katmaya çalışmasından ve sonuç olarak bir anlam bulamayıp "Bu dünya boş, buırası bana göre değil, ben yanlış yerde doğmuşum.. vb." şeklinde düşünmeye başlar. Bu durum eğer çok uzarsa sonuç intihar olacaktır. Konu o kadar ciddi.

Hayatı anlamlandırmaya çalışın elbet, bir anlam bulabilirseniz tabi. Bu dünya sadece sınav dünyası, eğşlenme dünyası, başka bir dünyanın cehennemi...gibisinden kendinize göre bir anlam bulursanız amenna, yaşayın gidin. Sorun hiçbir anlam bulamamakta.

Bu durumda birilerine bağlanabilirsiniz. Bu kişi eşiniz, çocuğunuz, anneniz, dostunuz, bir futbolcu bile olabilir. Bağlanacağınız kişinin sizi daha da kötü bir duruma sokacak birisi olamamasına özen gösterin.

Eğer kimseye bağlanmak istemiyorsanız ben illa da bu hayata bir anlam bulacağım diyorsanız, arayın, arayın ve arayın. Eğer bulamıyorsanız aramayı bırakın! Evet, ciddiyim. Bırakın dünya anlamsız olsun veya bir anlamı olsun ama siz bilmeyiverin. Geçici olarak anlamsız bir hayat yaşayın. Zamanla kendinizce bir anlam oluşacaktır zaten.

Melankolik Şarkılardan Uzak Durun


Arabesk, melankolik rapler, melankolik-slow şarkılar dinlemeye uzun bi müddet ara verin, tavsiyem o hiç anlamadığınız ama hareketli şarkılar dinlemeniz. 

Her Zamanki Yaptığınız Şeylerden Uzak Durun


Sürekli tekrar eden bir hayat herkesi depresyona sokacaktır. Uyan-İşe git-İşten gel-Haberleri izle-Bilgisayara takıl-Yat ertesi gün tekrar Uyan-işe git...vs.


Hayatınıza farklılık katın. Bu konu ile alakalı zamanında şöyle bir yazım vardı, okumanızı tavsiye ediyorum.

Psikolojik Danışmana veya Psikoloğa Gidin


Depresif ruh halinde olan bir bireyin aklından nedense geçmez böyle bir şey. Hadi kalkayım bi terapiye gideyim bari diyen görmedim ben daha. Hatta geçen bir film izliyorum, kadının psikolojisi bozulmuş belli, çok açık. Depresyonun son safhalarında hatta. Ama ailesi ne yapacağını bilemiyor. Kafayı yedi ya bu heralde bir hocaya mı göstersek diyorlar. Tam iç sesim dinden çıkıyordu ki ilerleyen dakikalarda kadını psikoloğa götürdüler.

Mesela başımız ağrısa, çok ağrısa yani, aklımıza doktora gitmek gelir. Ama dünyanın boş bir evrenden ibaret olduğunu düşündüğümüzde " Herhalde depresyona giriyorum ben bir psikolojik danışmana görüneyim" diyenimiz yok. :)

Durumunuz Varsa Para Harcatacak Şeyler Yapın


Tek tek yazmak istemediğim için böyle bir madde attım. Mesela gezin, tekne turlarına katılın, kurslara gidin,alışveriş yapın..vs. sonucunda rahatlayacağınız herhangi bir şey.

Biraz Çılgın Yaşayın, Plan Yapmayın


Mesela her gün aynı şeyleri yapmaktan sıkıldınız ve Kalktınız-İşe gittiniz- farklı olarak işin yarısında işi bırakıp bir arkadaşınızla, tek başınıza yada birileriyle sinemaya gidin.Ansızın, plansız. Tabi ertesi günden ben sorumlu değilim :)

                              Depresyon, Psikolojik Yazılar, Psikoloji, old, Kişisel Yayınlar,

Cesaret Edin ve Hayatınızı Değiştirin


Hayatınız hayal ettiğiniz gibi değilse mesela psikoloji okumak yerine arkeoloji okuyor ve her kazınızda "lanet olsun ben ne yapıyorum ya" diyorsanız, şimdiki işiniz ne olursa olsun bırakın ve ÖSS ye tekrar girerek istediğiniz alana yönelin. Zor değil, sadece 5-6 yılınız gidecek ama sonrasında kalktığınız her sabah işinize güler yüzlü bir şekilde gideceksiniz. Sevdiğiniz işi yaptığınız için başarı da kendiliğinden gelecektir.

Farklı Çevreler Edinin


Yıllardır aynı arkadaş grubu sizi sıkmış, boğmuş olabilir. Bu durumda bir şekilde farklı kişilerle tanışmanız lazım. Bu bir cafe aracılığı ile olabilir, bir dernek, topluluk veya kurs aracılığıyla olabilir. Nasıl yapacağınız size kalmış ama farklı insanlar tanıma size iyi gelecektir.

Sizin bu konuda paylaşmak istediğiniz bir şeyler varsa hiç çekinmeden yorum bırakabilirsiniz. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle.

5 Yorum:

  1. Fırat Abi Çok güzel ankatmışsın Helal Olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim kardeşim, yorumun için sana helal olsun ;)

      Sil
  2. http://www.firatyalcin.com/2011/12/depresyon-nedir-belirtileri-nelerdir.html?showComment=1342559071930#c6274918455766832053 buradaki yazınıza yapmış olduğum yorumun cevabı sanırım birazda bu yazıda gizli..Çok sade ve harika bir yazı ...Sağolun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim :) Yine de o konudaki yorum forumunda birkaç açıklama yaptım.

      Sil
  3. Yazmak konuşmak, yorum yapmak kolaydır. Bunu benden çok iyi yapıyorum. Önemli olan değer görmek

    YanıtlaSil