15 Temmuz 2012 Pazar

Çatışma ve Türleri

PDR, Psikoloji, Rehberlik, old,

Bu yazı eski bir yazıdır ve geçerliliğini kaybetmiş olabilir. alert-info
Bu konuyu psikolojiyle ilgilenmesek bile çoğumuz lisede işleriz ve nedense benim hep ilgimi çekmiştir. Bu konu hakkında bir şeyler karalamak gerekirse:

Çatışma, kişiyi davranışa yönelten birden fazla güdünün aynı anda etkin olması sonucu bireyin birini seçmekte zorlanmasıdır. Çatışmalar bildiğim kadarıyla üçe ayrılıyor:

Yaklaşma-yaklaşma çatışması: Aynı ölçüde istediğimiz iki şeyden birini seçmek zorunda kaldığımızda yaşadığımız kararsızlıktır. Bu çatışma bir nevi "ne yardan ne serden geçebilme" halidir. Aynı anda iki üniversiteye gitmek isteyip birini seçmek zorunda kalan kişinin yaşadığı kararsızlık bu türdendir mesela.

Kaçınma-kaçınma çatışması: İki kötü şeyden birini seçmek zorunda kaldığımız çatışmadır. "Ya kırk katır ya kırk satır" veya benzer şekilde "iki ucu otlu(!) değnek" halidir. Baba evinde sorun yaşayan genç kızın sevmediği biri ile evlenmek ya da evdeki sıkıntılara katlanmak arasında kararsız kalması böyle bir çatışmadır.

Yaklaşma-kaçınma çatışması: Herhangi bir isteğin hem olumlu hem olumsuz yanlarının olması halinde yaşadığımız o kararsızlıktır. "Hem ağlarım hem giderim" durumu söz konusudur. Bu çatışmayı yaşayanlardan şu sözleri duymak mümkündür: Hem evlenmek istiyorum hem annemden ayrılmak istemiyorum... Ne seninle ne sensiz.. Para kazanmak istiyorum ama çalışmak istemiyorum... Yazılıdan yüksek not almak istiyorum ama ders çalışmak istemiyorum...

Yorum Gönder