3 Aralık 2014 Çarşamba

Verimli Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

PDR, Tavsiyelerim, Etkili Ders Çalışma, Başarı, Sınavlar,old
Bu yazı eski bir yazıdır ve geçerliliğini kaybetmiş olabilir. alert-info
Bu yayınımızda sizlerle ders çalışma planı nasıl yapılır üzerine konuşacağız. Özenle adım adım okuyalım ve bir an önce işe koyulalım.

Üç tür çalışma programı vardır. Aylık(yani yıllık)-Haftalık ve günlük çalışma planları.

Aylık Plan

Hangi derslerden sorumlusunuz? Matematik-Türkçe-fizik-kimya-biyoloji-edebiyat…. Sorumlu olduğunuz derslerin konularını aylara paylaştırmanız aylık plan oluyor. Yapmanız gerekenler;

- Sorumlu olduğunuz ders kitaplarının içindekiler kısmını açın. Konulara şöyle bir genel bakış atın.

- Üniteleri sınava yetişecek şekilde aylara dağıtın.

- Örnek AYLIK Plan.

Dersler/Aylar
Kasım
Aralık
Ocak
Şubat
Türkçe
İlk 3 ünite bitecek, anlatım__yayınları soru bankasından ilgili konuların sorularını çözeceğim, toplamda 800 soru çözeceğim
İlk üç üniteden sonraki 4 ünite bitecek. Geçen ay tekrar edilecek. 1 edebi kitap okunup bitirilecek.
Geriye kalan son 4 ünite bitecek, tüm konular tekrar edilecek, 4 fasikül deneme çözeceğim. En az 1000 soru çözülecek
En çok yanlışım çıkan 3 konuyu detaylıca çalışacağım. 8 fasikül deneme çözeceğim.
Matematik
Toplamda 16 konu 4 ay var. Her ay 4 ünite bitireceğim. Bu ay ilk 4 ünite bitecek. Matematik dosyası ve defteri oluşturacağım. Konulardan en az 500 soru çözmüş olacağım.Her konudan Esen yayınları rehber soruları ve sonraki ilk üç testi bitireceğim.
5-6-7 ve 8. Ünite bitecek. Geçmiş ay tekrar edilecek ve abcx yayınları soru bankasından ilk 8 ünite bitecek. Yapamadıklarımı hocalara sorup çözümlerini matematik defterine yazacağım.
9-10-11 ve 12. Ünite bitirilecek. Takip ettiğim tüm yayınlardan ilgili yere kadar olan kısımları bitireceğim. 4 Fasikül deneme çözeceğim.
Son 4 ünite bitecek. Buraya kadar olan konulardan beni en çok zorlayan konular hakkında bilen-yapan arkadaşlarımdan yardım alacağım. 4 Fasikül bitireceğim. Her konudan ikişer test koparıp kendime matematik denemesi yapacağım. Toplamda en az 1000 soru çözeceğim. Matematik defteri ve dosyası tekrar edilecek.

Dikkat edilmesi gerekenler:
  • Herhangi bir aya çok yüklenmeyin, gerçekten bitirebileceğiniz kadar konuyu paylaştırın.
  • İyi bildiğiniz konuları çok uzatmayacak şekilde yayın. Örneğin kümeleri çok iyi biliyorsanız bunu 1 hafta çalışmanın manası yok.
  • Tüm dersleri dengeli dağıttığınıza emin olun.

Haftalık Plan

  • Yaptığımız aylık plan, yapacağımız tüm planların müdürü. Haftalık planı da aylık plana göre oluşturacağız. Haftalık plan her aya verdiğimiz konunun 4 haftaya bölünmüş halidir. Ay başlarında ya da önceki ayın son haftasında-son günlerinde planlanır.
  • Haftalık planı gün gün yapmanızı tavsiye etmem. Bu şekilde yaparsanız plan sizi kasabilir. Unutmayın! Amacımız kesinlikle uygulayacağımız seviyemize hitap eden bir plan olacak.
  • Haftalık planda dengesizlik olabilir. Örneğin Kasım ayının 2.haftası yoğun yazılı döneminizdir, o haftayı daha çok buna ayırmanız gerekebilir.
  • Yaptığınız haftalık plan yıllık planınıza kesinlikle uysun. O hafta kümeler konusu bitecek ve bitmediyse bir sonraki haftanın ilk günü onu bitirin. Önceki hafta bitiremediniz diye sakın konuyu atlamayın.
  • Her haftalık planın bir gününe kendinize ödül koyun. Örneğin bu hafta planımı %100 uygularsam Pazar günü arkadaşlarla sinema veya sizin için çekici gelen başka bir faaliyet gibi. Planınızı aksattınız ve uygulamadınız mı? Bu durumda Pazar günü kendinizi cezalandırabilirsiniz, biraz eğlenip coşacakken ders çalışmak gibi gibi.. 

Haftalık Plan Örneği:

Dersler/Kasım ayı haftaları
1.hafta
2.hafta
3.hafta
4.hafta
Matematik
İlk ünite olan kümeler bitirilecek, çözümlü tüm sorular çözülecek. Falanca yayının ilk ünitesindeki sorular bitecek. Matematik defteri tutulacak.
İkinci ünite ikiye bölünüp ilk kısmı olan bitirilecek, Matematik dosyası oluşturulacak.
İkinci ünitenin ikinci kısmını bitirip falanca soru bankasından o konu ile alakalı tüm testleri çözeceğim.
Üçüncü ünite bitirilecek, çözümlü tüm sorular çözülecek. Falanca yayının ilk üç ünitesindeki sorular bitecek. Matematik defteri tutulacak. Tekrar edilecek. Önceki 3 hafta tekrar edilecek. Her konudan bir test yırtıp zımbalayıp kendime deneme yapacağım. Yapamadıklarımı sorup çözümlerini matematik defterime yazacağım.

Günlük Plan

Haftalık planda yazanları günlere paylaştırıyoruz. İster saat saat bir plan yapıp bölümleyin ister sadece o gün ne yapacağınızı bilin ama saati belli olmasın. Ben ikincisini tavsiye ederim. Saat saat eklendiğinde planladığımız gibi gitmeyen işler programımızı aksatabiliyor ve vicdanen kötü hissettirebiliyor. Örneğin pazartesi akşam 18 yemek, 19 Edebiyat Tanzimat dönemi bitsin yazdınız diyelim. O akşam yemek babamız işten geç geldiğinden 20 de yenebilir, saatleri ertelesek geç uyuruz sonra uyku problemiyle uğraş bir de J Bu sebeple ben saat saat günlük program yapmanızı tavsiye etmem.

Peki nasıl yapacağız?

O gün bitirilecek konuları belirleyin. Örneğin haftalık programda bu hafta matematikten denklemler, üslü sayılar, problemler, olasılık bitecek; Tarihten ilk Türk devletleri, İslam tarihi, Türk-İslam Devletleri bitecek diyelim. Pazartesi günü günlük plan yaparken ne çalışmak istiyorsanız haftalık plandan seçin 3 ders ve konu. O gün onlar bitsin. Saat 23:30 da uyuyacaksınız ve o saate kadar mutlaka ama mutlaka bitecek bu konular. Örnekle daha iyi anlayabilirsiniz:

Pazartesi
-Türkçeden ilk üç konudan fasikül test yap ve 30 dakikada 50 soru çözmeyi dene.
 -Matematikten ilk üniteyi bitir
-İlk ünite ile ilgili soruları çöz ve matematik defterine yapamadıklarını not al.
-Tarihten bir konu bitir ve 3 test çöz.

<---   Günlük Plan Örneği











Tüm bu programlar birer taslaktır. Sizi en iyi siz tanırsınız. Kendinize özgü çalışma yöntemleri geliştirmeniz başarının anahtarı olacaktır.

Planlı ve Verimli Çalışmak üzerine Psikolojik Danışman Fırat YALÇIN'dan şahsi tavsiyeler:
  • Yaptığınız her haftalık plan kağıdınızın altına güzel bir cümle yazabilirsiniz.
  • Her planınızda ödüllendirme olsun. Örneğin pazartesi günlük planında konular 23 den önce biterse kalan saatlerde tv izleyeceğim gibisinden.
  • Planları uymamak için değil uygulamak için yapın. O plan sizin için olmazsa olmaz. Hiçkimse o planı uygulamanızı engelleyemez.
  • Diyelim engelledi, bu engelleyen unsurları o hafta not alın ve diğer hafta onlarla savaşın. Örneğin telefonda whastup’dan arkadaşlarla mesajlaşmak programınızı aksattı diyelim. Diğer haftaya telefondan whatsup’ı kaldırarak başlayabilirsiniz. Yetmedi mi! Sonraki hafta telefonu babamıza teslim ederek başlayabiliriz. Çünkü o plan mutlaka uygulanacak ve hiçbir şey engel olamaz!
  • Planı uygulamanız gerek ve arkadaş çevresince hor görülüyorsunuz diyelim. Arkadaş çevresini bırakın! Evet bırakın. Bu sene arkadaş çevreniz sınav olabilir. Unutmayın şu anki arkadaş çevrenizden sadece 1-2 kişi kalacak geriye. Diğerleri ne arayacak ne soracak, unutup, unutulup gidecekler. Kimsenin sizin geleceğinizi engellemesine müsaade etmeyin. Bu plandan taviz vermeden uygularsanız muhtemelen geleceğiniz değişecek! Bu derece önemli bir işin başındasınız.
  • Kimsenin bu planda size karışmasına müsaade etmeyin.
  • Matematik gibi hiçbir zaman yapamayacağınızı düşündüğünüz derslerle inatlaşın! Siz mi onu, o mu sizi yenecek bakalım! Bu derslere daha sistemli daha yoğun çalışabilirsiniz. Her akşam bir saatiniz mutlaka bu derslerden oluşabilir. Bu derslerden dosya oluşturabilirsiniz. Kırtasiyeye gidin ve içerisinde 20-30 poşet dosya olan klasör alın. O sizin matematik klasörünüz olsun. Yapamadığınız soruları bir bir not edin mesela. Kesinlikle olmayan konuları yazılı bir şekilde not tutarak çalışın ve bu notları bu dosyada saklayın. Her akşam uyumadan önce bir 15 dakika baksanız dahi yetecektir. Sürekli tekrar hep tekrar!
  • Tekrar çok önemli. O hafta bitirdiğiniz tüm konuları cumartesi akşam göz ucuyla da olsa tekrar edin. O ay bitirdiğiniz tüm konuları o ayın son haftası göz ucuyla da olsa tekrar edin. Ne kadar sık tekrar yaparsanız o kadar kârdasınız. Hiçbir konuyu ilk çalıştığınızda tam olarak anlayamazsınız. Tekrar şart!
  • Çalışma düzeniniz çok önemli. Yatakta uzanarak çalışmayın. Yatak uyumak içindir. Ders çalışırsanız size sık sık uyumayı çağrıştıracaktır. Bu çalışma işi ciddi bir iş. Ciddi işler masa başından yürütülür. Odanızı ve çalışma masanızı dağınık tutmayın ki çekici olsun sizin için. Kendi kendinize deneme yaparsanız masanın üstünü komple boşaltın. Masanızın karşısındaki duvara sizin için çok önemli olan notlarınızı asıp onları çok sık tekrar edebilirsiniz.
  • Size önerim, bir ajandanız olsun. Bu ajanda çalışma programı takip ajandası olsun. İlk sayfasına hedefinizi büyük harflerle yazıp mümkünse o üniversite veya şehrin bir fotoğrafını ekleyin. Bu ajanda sizin %100 özeliniz onu günlük gibi kullanın ama günlüğün içeriği tamamen üniversiteyi ve istediğimiz bölümü kazanma odaklı. Çalışma planımız nasıl gidiyor, hangi konularda zorlandınız, çeldiriciler neler ve çeldiriciler sonucunda programınızı aksattığınız o anlarda ne hissettiniz? O üniversite o bölüm sizin için ne ifade ediyor? 10 yıl sonra kendinizi nerede nasıl ne şekilde görüyorsunuz? Lise hayatınız nasıl gidiyor ve üniversitenin nasıl olmasını istiyorsunuz? Prensipleriniz? VB. Bu ajandaya yazmayı zamanla çok seveceksiniz.
  • Her dersin kendine özgü çalışma yöntemleri olduğunu unutmayın, gerekirse rehberlik servisinden randevu alıp yardım talep edin.
  • Bir sözel bir sayısal çalışmaya özen gösterin.
  • Sadece konu çalışmayın. Konu anlatım çalışımı – çözümlü soru çözümü-soru çözümü-tekrar-haftalık tekrar-aylık tekrar hepsini kullanın.
  • Matematik ve geometri defteri oluşturup çözemediğiniz soruları buraya not alın. Düşünsenize bir defter var ve sizin çözemediğiniz soru tipleri ve çözümleri, hepsi onun içerisinde.
Psk. Dan. Fırat YALÇIN

3 Yorum:

  1. Merhabalar, önerileriniz beni çalışmaya teşvik ediyor. Herkesin çalışma stili farklıdır ya hani, burda anlattığınız tarzın bana çok uygun olduğunu düşünüyorum. Size söylemek istediğim şey şu, okulumda beni tatmin edicek seviyede bir danışmanlık hizmeti yok. Şehrimde de araştırdım ama malesef bulamadım. Siz bu hizmeti online olarak veriyor musunuz? Veya bu şekilde çalışan bir danışmana beni yönlendirebilir misiniz? Çünkü meslek seçimi konusunda çok kararsızım. Çevremden pdr okuyabileceğime dair duyumlar alıyorum, daha çok insanlarla iletişim içinde olan meslekler. Ama benim için meslek demek, hayatım boyunca mutlu olmak, yaptığım işi sevmek, hergün işe severek gitmek. Geçim kaygısı sonraki iş. Pdr yi bende yapabileceğim kanaatindeyim ama dediğim gibi, önemli bir karar ve hemen almak istemiyorum. En kısa sürede cevap verirseniz çok sevinirim. Önerilerinizin devam etmesi dileğiyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar

      Şehrinizdeki veya yakın şehirdeki RAM'larda bulunan psikolojik danışmanlardan yardım isteyebilirsiniz. Veya özel olarak bir psikolojik danışmandan mesleki danışmanlık veya eğitim koçluğu hizmeti alabilirsiniz. En önemlisi bu işi herkes yapmaya çalışıyor, böyle bir hizmet alırsanız kişinin diplomasını görmeyi talep edebilirsiniz ve PDR mezunu olmazsa kesinlikle reddedebilirsiniz. Ben felsefe mezunuyum ama çok tecrübeliyim şu kadar öğrenci kazandırdım vs. kesinlikle uzak durun.

      Bu konu haricinde, yukarıda yazdıkların az çok benim tarzımı da yansıtıyor, yani herkesin tarzı farklı olabilir ama yukarıdaki yazanların çoğu başarıya götürecektir. Sizi çalışmaya teşvik etmesine sevindim.

      PDR hala toplumumuzda önemi kavranamamış bir meslek fakat yıllar ilerledikçe ve gelişmişlik düzeyimiz arttıkça -ki inşallah artarsa- mesleğimizin gereken öneme kavuşacağını düşünüyorum. Bunun dışında İstanbul ankara ve izmirde mesleğimiz özel sektörde de tutunuyor ve aranıyor. Bir işi severek yaparsanız hayat çok zevkli geçer ve bence bu sebeple mutlaka bir şekilde para da kazanırsınız.

      Sil
  2. Teşekkür ederim, şehrimde de bir RAM olduğunu sizden öğrendim :) en kısa sürede gidip yardım isteyeceğim. Tekrar teşekkür ederim, sayfanızı takipteyim, inşallah birsürü birsürü bilgi deneyim aktarırsınız :) Tekrar teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil