20 Ekim 2012 Cumartesi

Facebookta Siyah Profil Fotoğrafının Altında Yatanlar

kişisel yazılar, PDR, Kişisel Yayınlar, old,

Bu yazı eski bir yazıdır ve geçerliliğini kaybetmiş olabilir. alert-info
Siz rastladınız mı bilmiyorum ama ben "Kendini asan genç kız asmadan önce facebookta siyah fotoğraf yayınlamıştı" tarzında çok fazla haber ile karşılaştım. Hatta 10-11 ay önce miydi tam hatırlamıyorum ama, iki arkadaş facebooktaki profil fotoğraflarını siyah(ortasında kırmızı bir öldü yazısı) bir resim yaptıktan sonra bir ağaca asarak intihar etmişlerdi("kendilerini" yazmamak için zor tuttum :) )

Not: Hatırlayamamayı yediremeyip buldum :) .. ölen ilgili kişinin profiline buradan ulaşabilirsiniz.

Ben bir psikolojik danışmanım ve blogumda genel olarak alanım ve teknoloji(hobim) üzerine. Bu yüzden teknolojiden yararlanarak bu konu üzerinde psikolojik çıkarımlarda bulunmak istiyorum.

Psikolojik danışmanlık hizmeti alan bir danışan çok sık intihar söyleminde bulunursa "gizlilik" bozulabilir ve bu durum yakın çevresi ile paylaşılarak dikkat etmeleri söylenebilir. Danışan açık bir şekilde intihar edeceğini veya düşündüğünü belli etmeyebilir. İşte bu noktada belki bu yol yani kişinin sosyal ağdaki hareketleri bize yardımcı olabilir.

2-3 Hafta oluyor İzmir'de bir öğretmenimiz Rabia Sevilay Durukan, derse almadığı (geç kağıdı istediği) için, üstelik bir polis koruması altındayken, sekizinci sınıf öğrencisi tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. Bir şekilde katilin facebook profilini buldum. Paylaştığı içerikler kanlı, jiletli, çoğu "siyah" içerikli paylaşımlardı. Okulun psikolojik danışmanı ne yapıyordu bilmiyorum ama bunlara benden önce ulaşsaydı .. Belki.. Neyse..

Peki neden saldırmaya veya intihara meyilli kişiler genelde siyahımsı, depresif paylaşımlarda bulunuyorlar? .. Öncelikle şu siyah rengi bir inceleyelim.

                                 kişisel yazılar, PDR, Kişisel Yayınlar, old,
Siyah renk genel olarak karamsarlığı işaret etmekle birlikte içe kapanıklığında simgesidir. Siyah rengi seven insanlar genel olarak ilgiye muhtaç kişilerdir ya da yaşamının bir döneminde yeterince ilgi görmemiş kimselerdir. Oldukça karamsarlardır. Genelde "karşı" insanlardır ( ateistlerin siyah ile bütünleşmesi gibi). Siz hiç siyah seven mutlu, neşeli, entellektüel bir kişilik gördünüz mü? İstisnalar tabi olacaktır ama çok az sayıda. İkna kabiliyetleri yüksek insanlardır. Bunların hepsinin bir genelleme olduğunu unutmayalım.

Bahsedilen "siyah" , beğenip 1-2 gün giyilen bir kıyafeti değil; sürekliliği ifade etmektedir.(aylarca siyah giyinmek gibi) 
                               kişisel yazılar, PDR, Kişisel Yayınlar, old,
Bir kız siyah oje sürüyorsa altta yatan depresif bir durum; sevgiliden ayrılma veya kavuşulması imkansız birine bağlanma, eski sevgiliyi özleme ya da ailevi sorunların büyümesi gibi, bir neden yatması ihtimali oldukça yüksek.

Siyahı bu kadar irdeledikten sonra sonuç olarak siyah ve siyahinin genel olarak depresif ruh hali belirttiğini ve belki de bir nevroz şüphelisi olduğunu çıkarabiliriz.

Bir arkadaşınız siyah bir profil fotoğrafı eklediyse şahsi önerilerim onunla daha fazla ilgilenin, gidin derdini sorun, anlatmaktan çekinecektir ya da "yok ben iyiyim" diyecektir ama siz zorlayın. Altta yatan sebebi söyledikten sonra da uygun sorular sorun ve onu dinleyin! Evet sadece dinlenmek bile o kişiye iyi gelecektir.

Yakın arkadaşınız değilse yakın arkadaşlarına haber verin, durumu izah edin.

Depresyonda olan birisi bu profil fotoğrafını siyah yapma işini ilerleyen aşamalarda yapar. Yani size anlatacağı şey belki aylar belki yıllardır içine gömdüğü bir dert olabilir. Yakın arkadaşlarınızla anlattığı dertlerle, sorunlarla ilgili neler yapabileceğinizi düşünün.

                                               kişisel yazılar, PDR, Kişisel Yayınlar, old,
Eğer bir psikolojik danışmansanız, danışanınızın sosyal hesaplarını incelemek bu bakımdan işinizi kolaylaştıracaktır. Kim tanımlıyordu unuttum ama psikolojik danışmanın bir özelliği de "teknolojiden yararlanır" şeklindeydi. Sadece profil resmini siyah olarak değiştirmesi gerekmez, saldırgan bir kişilikse ya da bu tarz düşünceleri varsa kırmızı(kan ile ilgili) paylaşımlarda da bulunabilir. Veya hafif depresyonda ya da örtülü depresyondaysa paylaşımları sürekli melankolik yazı ve müzikler olabilir.

Şimdi yakın arkadaşlarınızın profillerine girin ve kişilik analizinde bulunun bakalım, siyah bir profil fotoğrafına rastlarsanız(ki altında ölümde yatabilir, yani kişi bir yakınını kaybetmişte olabilir bunu da hesaba katmak, unutmamak lazım) ve yakın bir arkadaşınızsa iletişime geçin derim.

Saygılarımla

Psikolojik Danışmanlık Öğrencisi
Fırat YALÇIN
Dokuz Eylül Üniv. - İzmir

7 Yorum:

  1. Son zamanlarda okuduğum en iyi yazındı daş emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Maalesef bende siyahı çok seviyorum =( ama parlak siyah =))) :D

    YanıtlaSil
  3. Sevebilirsin ben de severim bu normal :)

    Anormal olan farkında olarak ya da olmayarak sürekli kullanmak, giymek. Mesela aylarca siyah giyinmek, sadece siyah oje sürmek ..vb. burada bahsedilen durum bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bzizim lisede bir öğretmenimiz de hep siyah giyerdi siyah oje sürerdi ama böyle özellikler taşıdığını sanmıyorum:)
      sorduğumuzda öğrenciler öğretmenlerin kıyafetleriyle çok ilgilenioyr ben de bu yüzden hep siyah giyiniyorum demişti

      Sil
  4. benim merak ettiğim bu yazıyı kendi gözlemlerinize göre mi yazdınız yoksa bılımsel bır bılgı mı? malum ıkısı arasında fark var :)

    YanıtlaSil
  5. Kesinlikle bilimsel değil. Bazen başka amaçlarla da olabiliyor. Mesela o kadar paşa müebbet hapis cezası alınca bir çok profil bu şekilde simsiyah oldu. Bu vb.

    Tamamen gözlemsel yani :)

    YanıtlaSil