6 Ekim 2012 Cumartesi

Kimlik Karmaşası Belirtileri ve Çıkış Yolları

PDR, Kişisel Yayınlar, old

Bu yazı eski bir yazıdır ve geçerliliğini kaybetmiş olabilir. alert-info
Kimlik bunalımına aslında atlatılması gereken, doğal bir gençlik hastalığı diyebiliriz.

Bazı gençlerde ağır bazılarında hafif geçen bu hastalık gençlik çağının sonlarına doğru durulur. Kimi gençlerde o kadar ağır geçer ki genç ne istediğini nereye yöneldiğini bilemez hale gelir hatta üniversiteye başladıktan 2-3 yıl sonra benim burada işim ne gibisinden düşünebilir.

Erikson (1968) kimlik karmaşası yaşayan genci şöyle tanımlar: "İnsanlara yaklaşma ve sıkı ilişkiler kurmada başarısızlık gösterirler ve sonuç olarak yalnız kalırlar.Uygun olmayan rastgele kişilerle arkadaşlık ederler. Çalışamama, kendini bir işe verememe, dikkatini toplamakta güçlük çeker. Yeteneklerine uymayan işlerle kendini tüketir. Ailenin ve toplumun onaylamadığı rollere girer, ters ya da olumsuz kişiliğe bürünür. Zaman kavramları belirsizdir ve zamanın bir değişme getireceğine inancı yoktur."

Şahsen lise döneminde kimlik karmaşası yaşadığımı hatırlıyorum ve zorlu bir dönemdi. Eriksonun dediği her şey gerçekleşiyordu. Her insanın kimlik karmaşasına girdiği dönem farklı olabilir. Kimi genç lise1-2 de kimi lise sonda kimi üniversitede kimlik karmaşasına düşer ama 23-24 yaşlarında artık kişilik yavaş yavaş yerine oturmuştur. Bu yüzden özellikle lise dönemlerinde kişiliğini tamamlamamış bir kızla ilişki kurmanızı önermem :) Lise sona geldiğinizde karşınızdakini tanımayabilirsiniz. Aynı durum üniversite 1 ve üniversite 3-4 de de aynıdır. Üniversite 1 de flört ettiğiniz kız/erkek üniversite 3 veya 4 de sizin tanıyamayacağız bir kişiliğe bürünmüş olabilir. Bunun temel sebebi karşınızdaki kişinin kişiliğini oturtma çabalarıdır.

                                                 PDR, Kişisel Yayınlar, old
Benlik karmaşasından kurtulmak için gençler değişik yollara başvururlar.Dış ülkelere göçerek, din değiştirerek ..vb. yeni bir kimlik bulmaya çalışırlar.Kısa süren başarılı işlerde yapabilir ama genelde sürdüremezler. Düzenli yaşam sıkıcı gelmeye başlar bu gençlere. Başkalarına benzemekten nefret ederler ama bir kimse olmayı da beceremezler. İrade bozukluğu ve amaçsızlık genel özellikleridir.

Kişi bu dönemde yalnızlıktan kurtulmak için yüzeysel ilişkilere girebilir, hiçbir şeyden tad almaz. Uyumsuz ve zaman zaman kuşkuludur.

Kimlik Karmaşasından Çıkış Yolu

Bir çıkış yolu olumsuz kimlik geliştirmektir. Genç topluma sırt çevirebilir. Çocukluğundaki kötü örneklere dönüş yapar: " Madem ben sizin istediğiniz gibi olamıyorum, öyleyse istemediğiniz gibi olurum" der.Şiddet eylecileri ve teröristler buna örnek gösterilebilir. Ters kimliğin en tanınmış örneği, Mehmet Ali Ağca'dır. Zemzem kuyusuna işeyerek üne kavuşan adam gibi o da değer verilen insanları öldürerek üne kavuşmuştur.

Unutmamak gerek ki kimlik karmaşası sona ermeyebilir, kişi zararlı yollarla çıkar ya da hiç çıkamayabilir. Böyle durumlarda psikolog ya da psikolojik danışmanlardan yardım almaya çekinmeyelim.

13 Yorum:

  1. abi bu yazdiklarinin hepsi bende oluyor ama bu kaç gündür daha çok oluyor.kisacasi ben uçmusum abi hayalperestlik var tembellik var çilginlik var bu yazidaki var sinirlilik var korku var utangaçlik var ve beni bitiren ask var.bu nasil hayat abi her kötü sey benim basima geliyor hic mutluluk yok. ben ölmüsüm abi..psikolojik danismanada gidemem :( sen yetersin abi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu şekilde yetemem Mehmet, burada sadece Rehberlik yapabilirim ama senin psikolojik danışmanlık hizmetine ihtiyacın var. Kendini gidemem diye şartlama sınırları zorla ve git.

      Sil
    2. yardimlarin için saol firat abi :)

      Sil
  2. Anladığım kadarıyla tehlikeli bir dönem ve Sanırım ben de bir zamanlar bu süreçte yol aldım :)

    YanıtlaSil
  3. Sorun kimlik değilde fırat abi sevdiğim kız beni beğenmiyecek diye çok korkuyorum ufukta olsa biraz tavsiye versen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kişinin yakın arkadaşından bunu rahatlıkla öğrenebilirsin abiciğim ;)

      Sil
  4. yw fırat abi bende de aynı sorun war...geçen yıl lise sonu bitirdim sırf bu yüzden hazırlanamadım sınawlara...bu yılda aynı sorun yüzünden hazırlanamıyorum...bana yardımcı olurmusunuz..?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradan sadece bilgilendirebilirim ama yardımcı olamam zafer, internet üzerinden böyle bir yardım sağlanamaz, birebir bir psikolog ya da psikolojik danışman ile görüşmen senin için daha sağlıklı olacaktır.

      Sil
  5. benim bulunduğum yerde psikolog yada psikolojik danışman yok(olsada gitmem)...sen bundan nasıl kurtulabileceğimi söylersen sewinirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef ben elinde sihirli değneği olan bir kurtarıcı değilim önce sizin "olsada gitmem" anlayışınızı değiştirmeniz lazım ki bu tarz sorunlarınızı çözebilesiniz.

      Sil
  6. bende sana senin elince sihirli biş değnek war onunla beni işaret etde düzeleyim demedim...sonuçta pdr okuyan birisin yarın öbür güğn hastalarına da böyle mi diyecek sin...son olarak 'gitmem! değilde 'gidemem' demem gerekirdi...sebebide bende kalsın...

    YanıtlaSil
  7. Öncelikle belirtmeliyim ki psikolojik danışmana hastalar gelmezler, bu konu ile ilgili blogda yayınlar mevcut oradan inceleyebilirsiniz.

    "Danışan"larıma psikolojik danışma ilkelerinin ilk aşaması olan kontak kurma aşamasında "peki bundan nasıl kurtulabilirim" gibisinden sorular sormamaları için bu cümleyi kurarım, kuruyorum, bunda bir sakınca görmüyorum. Bilakis gülüşmeler oluyor ve "güvenilirliğe" katkıda bulunuyor.

    Maalesef zafer bey internet ortamında danışmanlık hizmeti veremeyeceğim için size yardımcı olamayacağım. İzmirdeyseniz veya olurda gelirseniz, buca da çalışma ofisime beklerim.

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  8. benimde zaten üniverste için tek hedef şehrim izmirdir inş...gelrim we geldiğimde yanınıza gelmeme gerek kalmaz we her şey için çok geç olmaz...saygılarımla...

    YanıtlaSil