13 Temmuz 2014 Pazar

PDR Bölümü Hakkında Cevabı Merak Edilen Sorular!

PDR, Tercih, Meslek Secimi, Meslek Tanitimi, Kariyer,old


PDR okuduktan sonra üniversitede kalma olasılığı nasıl ?


Gayet yüksek ve iyi. Bunu gerçekten ister ve buna uğraşırsanız olmayacak şey değil. Bunun için birinci sınıftan itibaren ortalamanızı yüksek tutmanız için kapsamlı bir çalışma temposuna girmeniz gerekecek. Buna ek olarak ingilizcenizi çok iyi seviyelere çıkarmanız gerekmekte. Son olarak birde ALES sınavında 85 ve üstü yaparsanız yüksek ihtimal bir üniversitenin akademik kadrosuna atanırsınız. Atamalarda ÖYP esas alınır. ÖYP bir sınav değildir. ALES puanınız, okul ortalamanız ve yabancı dil sınavı puanınızı belirli oranlarda birleştirir ve ortaya bir puan çıkartır. Sizde bu puana göre atanırsınız.

PDR okumanın artıları - eksileri ?

Öncelikle bölüme ilgi duyarak geldiyseniz eksileri yok diyebilirim. Bölüme "atama garantisi var ne de olsa" bakışıyla geldiyseniz sizin için yine pek eksileri olmayacaktır ama her sene acaba bu sene dolacak mı kaygısı yaşayacaksınız. 

Şahsım adına gördüğüm eksi(klik)ler, 

  • İlk iki sene çok fazla zorunlu YÖK dersi olduğundan alandan uzaklaşılıyor. Psikolojiye duyduğunuz hevesle gelirseniz ilk iki sene hevesiniz kırılabilir. Son iki sene çok faydalı oluyor ama bunu dört seneye yayan bir müfredat zannımca daha geçerli olurdu.
  • Üniversiteden üniversiteye değişmekle birlikte genelde uygulamaya çok önem verilmiyor. Tercih edeceğiniz üniversitedeki bu durumu o üniversitenin mezunlarına ulaşarak sorgulayın.
  • Her ne kadar kabul etmeselerde diğer bölümlerce bir çekememe durumu oluyor. PDR atamaları 60 puana yükseldi diye farklı bölümlerdeki sevinen arkadaşlarımı bilirim. Yani PDR'ciler 80 ile atansa millet rahatlayacak :) Bu durumun oluşmasında PDR'ci arkadaşlarında rolü yok değil. Çoğu PDR'cide gereksiz bir hava olabiliyor, özellikle ilk sene.
  • Ünvan karmaşası var, yani ben psikolojik danışmanım diyorsunuz ama genelde size rehber öğretmen diyorlar. "Ne zaman öğretmen oluyorsun yavrum?" gibi cümleleri çok duyuyorsunuz. Yakın akrabalara dahi ne olduğunuzu anlatmak güç oluyor :) Ülke geliştikçe bu oturacaktır ama bölümü bitirdiğinizde kesin olarak siz psikolojik danışman olacaksınız.
Başka bir eksi bulamadım desem yalan olmaz, bunları da zorlayarak çıkardım, çoğu kişiye göre bu yazdıklarım eksi değil.

PDR Bölümünün Artıları;


  • Üniversiteden üniversiteye değişmekle birlikte genelde zorlanmadan okursunuz.
  • Bölüme ilgiyle geldiyseniz 3 ve 4. sınıflardaki stajlarınız keyifli geçer.
  • KPSS ye hazırlanırken herhangi bir kaygı gütmezsiniz.(bu değişebilir)
  • Hangi bölüm? PDR dediğinizde "ooo çok iyi bölüm" denmesi gururunuzu okşar.
  • PDR Kongreleri çok eğlenceli ve dolu dolu geçer.
Bu kısmı yaz yaz bitiremem ve bu yayın çekilmez olabilir :) Çok fazla artısı bulunmakta.

PDR okuduktan sonra y.lisans yapmadan ofis açılabilir mi ?

  • Tabi açabilirsiniz. Yüksek lisans şart değil. İzmir'de PDM çalıştıran ve kendisi de orada çalışan bir psikolojik danışman ile tanışmıştım, yüksek lisansı yoktu ve alanda oldukça başarılıydı. Yüksek lisans ünvan haricinde çok fazla şey katmaz size.(Bu cümleyi staja gittiğim okuldaki psikolojik danışman kurmuştu bana, " kendimi kitaplar okuyarak alanda daha çok geliştirdim y.lisans pek bir şey kazandırmadı, sadece Uzman Psikolojik Danışman oluyorsunuz ve toplumda yarattığı etki iyi yönde oluyor." demişti.)

PDR okuduktan sonra y.lisans okumanın zor olduğunu söylemişsiniz şimdiden özel üniversiteye gitsek yararı olur mu ?

  • Öncelikle şunu düzeltelim, zor olduğunu söylemedim. O yanlış anlaşılmış.

Klinik psikoloji üzerine yüksek lisans yapmak istersen devlette değilde özelde yapmak zorundasın ve özellerde pahalı olduğu için maddi olarak zorlanabilirsin. Zorluktan kastım oydu :)

Aile danışmanlığı, PDR, endüstri psikolojisinde devlette alımlar oluyor. Eğer ister ve uğraşırsan çok da zor değil.

PDR ye yığılma olduğu konusunda çok fazla yorum var geleceği konusunda siz yorum yapmışsınız ancak soruyu değiştirip şöyle sorayım "Kendimi bu bölümde geliştirirsem iş konumum nasıl olur ?" . 

Kendinizi geliştirirseniz gayet iyi bir iş konumunuz olur. Büyük şehir şart yalnız. İstanbul-Ankara-İzmir'in altına düşmeyin derim. Ayrıca yığılma rehber öğretmenlik kısmında oluyor ama askeriyeden tutunda polis teşkilatına kadar birçok çalışma alanımız var. Yalnız çok fazla üniversitede açılmaya başladı bölüm. Bu biraz endişe uyandırmıyor değil. Bizim zamanımızda en son 19 binle ve 450 puanla giriliyordu bu bölüme. Şimdi 400 puanın da altına düşmüş ve 40 binlere kadar geriledi. 

PDR mezunu olarak açtığım ofisin iş hacmi nasıl olur ?


Üç büyük şehir haricinde çok fazla bir hacminiz olmaz. Ama özellikle İstanbul'da iyi bir hacim olacaktır. Tabi bu size de bağlı. Mesela yüzleşme P.D. Merkezini araştırabilirsiniz, Mehtap hanım alanında uzman bir psikolojik danışmandır.

Okuduğum üniversite bölüm için ayırt edici mi ve fazla fark var mı ?

Rehber öğretmen olarak atanacaksanız fark yok. Ama özelde çalışmayı planlıyorsanız çok fark var.

Eğitim sürecim (örgün - i.ö) farkı var mı ?


Ben Dokuz Eylül mezunuyum, bizim üniversitede ikinci öğretim olmadığı için bu sorunuzu cevaplamam sağlıklı olmayacaktır.

Tercih yaptığınız şu dönem hayatınızın geri kalanını kapsıyor. Bu bakımdan hayatilik bir öneme sahip. Kariyer danışmanlığına ilgi duyan ve yönelmiş bir psikolojik danışman olarak sorularınızı keyifle cevaplarım, şunu da belirtmekte fayda varki buradaki tüm cevaplarım psikolojik danışma değil, şahsi görüş ve tecrübelere dayalı tavsiyelerdir. Karıştırmamak lazım :)

116 Yorum:

  1. Öncelikle sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Aydınlatıcı ve tatmin edici cevaplar.

    Söylediğiniz gibi 40 bine kadar alım oluyor bu yön hem kötü hem iyi. İyi yanı ben en kötü ihtimal ile ilk 20 bine girmeyi hedefliyordum ama sınavım kötü geçti ve 30 bininci oldum. Bir sene daha denemeden orta düzeyli bir üniversiteye yerleşeceğim. Benim en sevdiğim meslekler içerisinde öğretmenlik ve bunun yanında ticaret vardı. Çünkü öğretmenlik hem kişilerin geleceğine yön vermek ve unutulmaz kişilik olmak hemde manevi olarak doyurucu bir meslek. Ticaret ise kendini sürekli yenilemek ve halkın karşına her çıktığında fark oluşturabilmek. PDR özellikle dışarıda özel sektör dahilinde yapıldığında ikisini de tamamlayan ve benim için biçilmiş kaftan olan bir meslek. Önerdiğiniz Yüzleşme P.D baktım müthiş bir girişim hem kitap yazması hemde mesleğini profesyonelce devam ettirmesi mükemmel.

    Bir kaç sorum daha olacak müsaadenizle :)

    Klinik Psikoloji okuyunca Psikolog olunmuyor ama Psikoloji okuyan biri formasyon aldığında PDR ci olabiliyor. Bunu biraz açar mısınız ?

    ALES çok önemli benim İngilizce düzeyim orta seviyede ancak özellikle son seneki sınav atmosferinde hiç İngilizce görmedik. Bu yüzden İngilizce hazırlık olan bir üniversitede okumak mı ? yoksa ALES e kendi çalışman mı ?

    Ben kendimi size yukarıda biraz tanımış olarak görüyorum. Bana "Taha sen gayret edersin orta derecede bir üniversite yeterli olacaktır." mı dersiniz yoksa "Bir sene daha dene iyi bir yere git." mi dersiniz.

    Git derseniz, "Hangi üniversiteleri önerirsiniz 30 bin sıralamasına ?"

    Bana ve arkadaşlarıma yol gösterici ve aydınlatıcı oldunuz. Sizin gibi biriyle meslektaş olmayı çok isterim.

    Tekrar çok Teşekkürler. Selametle.

    Taha Burak.

    YanıtlaSil
  2. Bununla beraber bu gün yaptığım araştırmalarda Sosyal Hizmet bölümü dikkatimi çekti bu konu hakkında bilginiz var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar

      Sosyal Hizmet bölümü hakkında tek bildiğim kardeş bölüm olduğu. Bizim zamanımızda PDR ye puanı yetmeyen arkadaşlarımız hep bu bölümü tercih etmişti ama detaylarını araştırmadım, bu konuda araştırma yapmam gerekecek.

      Sorulara gelecek olursak:

      Klinik Psikoloji okuyunca Psikolog olunmuyor ama Psikoloji okuyan biri formasyon aldığında PDR ci olabiliyor. Bunu biraz açar mısınız ?

      Klinik psikoloji okuyunca psikolog olursunuz. Psikoloji okuyup formasyon alırsanız pdr kadrosunda olmasada kendi kadronuzda pdrci olarak atanabilirsiniz fakat formasyon bazen kalkıyor bazen geri getiriliyor.




      ALES çok önemli benim İngilizce düzeyim orta seviyede ancak özellikle son seneki sınav atmosferinde hiç İngilizce görmedik. Bu yüzden İngilizce hazırlık olan bir üniversitede okumak mı ? yoksa ALES e kendi çalışman mı ?

      -Çalışabileceğinizi düşünüyorsanız bir sene kaybetmeye gerek yok fakat ingilizce seviyenizi düşük buluyorsanız hazırlık iyi olacaktır. Yani kendi kendinize çalışmakta zorlanıyorsanız hazırlık tercih edin fakat çalışam istikrarınız yüksekse kendiniz hazırlanın.

      Ben kendimi size yukarıda biraz tanımış olarak görüyorum. Bana "Taha sen gayret edersin orta derecede bir üniversite yeterli olacaktır." mı dersiniz yoksa "Bir sene daha dene iyi bir yere git." mi dersiniz.

      -Sizi tanıdım demem yanlış olur. Bir danışanı genelde 2-3 görüşme sonrasında bile tam anlamıyla tanımış olmuyoruz. Bunun için bazı test dışı tekniklerden yararlanıyoruz. Sizi tanımış olarak kabul edip yönlendirme yapmam yanlış olacaktır.

      Git derseniz, "Hangi üniversiteleri önerirsiniz 30 bin sıralamasına ?"

      - Üniversite önermem de yanlış olacaktır. Şöyle söyleyebilirim ancak, büyükşehir kavramına önem verin. İstanbul-Ankara-İzmir de okumak sizi aynı zamanda geliştirecektir. Kararsız kaldığınız üç üniversitenin mezunlarını bulup direk danışın derim.

      Rica ederim, yardımcı olabildiysem ne mutlu.

      Sil
  3. Her şey e rağmen yarın gidip PDR yazacağım kafamı çok karıştırdım. Hiç gerek yok Psikoloji, Sosyal Hizmet falan. En iyisi PDR... İnsanın kendisine göre meslek seçmesi çok önemli...

    Her şey için Teşekkürler. Galiba Meslektaş olacağız :)

    Selametle.

    Taha BURAK .

    YanıtlaSil
  4. Peki Meb te çalışan bi psikolojik danışmanın maaşı ne kadar ortalama ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ortalama 2000-2500 arası oluyor (ek derslerle birlikte)

      Sil
    2. Ek dersler dahil en az 2500 TL olmakla birlikte ek görevlerle 3200 tl ye çıkabilmektedir.

      Sil
    3. Günüzmüz şartlarında 3050 tl civarında

      Sil
    4. Okulda rehber öğretmeni olduk maaş ne kadar

      Sil
  5. Bilmiyorum bu konuda bir bilgilendirme yaptınız mı fakat pdrnin özel sektördeki iş imkanını merak ediyorum. Özel sektörde çalışmak için iyi bir İngilizceye gerek var mı? Ayrıca özel sektörde nereye kadar yükselebiliriz? Şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. pdr bölümünde devlette çalışmak mı daha iyi yoksa özelde çalışmak mı..şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  7. İkisi de denenip karar verilebilir. Özel sektörde tabi iş imkanları çok daha zorludur, daha az tatil yapıp daha fazla çalışmanız gerekir. Üst düzey ingilizce, yüksek lisans ve iyi bir üniversiteden mezun olmak gerekir. Bazı kurumlar hatta çoğu kurum ingilizce aramaz. Yükselme kısmı sektörün özelliğine göre değişecektir.

    Rica ederim :)

    YanıtlaSil
  8. bu yıl sınava girdim. çok iyi bir puan gelmicek gibi. Ankara kazanmam gibi geliyor. pdr yada psikoloji istiyorum. sizce 1 yıl daha hazırlanıp ankarayı kazanmaya zorlamalı mıyım? yoksa eskişehir samsunda falan pdr okusam mezun olduktan sonra kendimi geliştirsem birşey farkeder mi? sizin öneriniz nedir? bir de pdr okuduktan sonra klinik psikolji alanında kendimi geliştirebiliyo muyum? pdr den mezun olduktan sonra kendimi en iyi nasıl geliştiririm?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ankara olması çok da önemli değil bir şey fark eder mi evet eder ama çok bir şey fark etmez. Kendinizi alanınızda geliştirmeniz üniversiteden çok size bağlı. Evet klinik psikoloji yüksek lisans programlarının bir kaçı PDR mezunu kabul ediyor.

      Sil
  9. Merhaba, PDR mezunlarının okul atamaları haricinde Adalet Bakanlığı, Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, askeriye ve Emniyet Müdürlüğü gibi yerlede çalışabilmek için ne yapmaları gerekiyor? Ayrıca, özellikle Adalet Bakanlığında çalışan PDR mezunlarının görevleri tam olarak nelerdir, cevaplarsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  10. bu sene 2. defa üniversite sınavına girdim. 1-2 hukuk haricinde hukuğa giremiyorum. hatta o 1-2 taneye de girmem kesin değil. bende pdr düşünmeye başladım. bu zamana kadar hep duyuyoruz zevkli ve kaliteli bölüm. ataması çok fazla ve düşük puan. bunlar yıllardan beri söyleniyor ama hala doyuma ulaşmadı mı bu bölüm? yani mezun olan herkes 50-60 kpss ile atanabilirmi? ben açıkcası üniversiteyi en fazla ortalama bi puanla bitirebileceğime inanıyorum çok çalışkan bi öğrenci değilim. ingilizcem yok denecek seviyede. okuldan sonrada kendimi geliştirme konusunda pek başarılı olabileceğimi sanmıyorum :) bu şartlar altında hala rahat atanabilir miyim? yoksa illa ingilizce gibi ALES gibi şartlar var mı? bir de son sorum ankarada sosyal hizmet okumak varken şehir dışında pdr okunurmu? ankarada yaşıyorum hiç şehir dışında ailemden ayrı yaşamadım

    YanıtlaSil
  11. Hocam merhabalar oncellikle. Biraz kendimden bahsedeyim. Gecen yil istedigim siralamayi yapamadigim icin mezuna kalmistim fakat bu yilda olmadi. 60 bindeyim. PDRyi gercekten istiyorum.
    Bir kac sorum olacak;
    -Yeditepe Universitesi yuzde 50 burslu ingilizce oluyor. Diger ozellerin fiyati yuksek geldigi ve avrupa yakasinda olduklari icin makul gelmedi. Ilk tercihime yazmayi dusunuyorum. Bazi yerlerde PDR bolumunu ingilizce okumanin hicbir faydasi olmayacagini uzerine epey zor olacagini soylediler. Bolumu Turkce okuyun demisler. Siz de katiliyo musunuz buna?
    -Ayrica vakif universitesinde okumanin dezavantaji var mi bolum icin? Sonucta ucretli degil yuzde 50 burslu okuyacagim..
    -Bir de okullarda rehber ogretmenligi disinda hastaneler emniyet rehabilitasyon merkezleri vs. gibi yerlerde calisma olanagini biliyorum. Peki bu yerlere girmek icin kpss sart mi?
    Tesekkurler simdiden :)

    YanıtlaSil
  12. Hocam merhabalar oncellikle. Biraz kendimden bahsedeyim. Gecen yil istedigim siralamayi yapamadigim icin mezuna kalmistim fakat bu yilda olmadi. 60 bindeyim. PDRyi gercekten istiyorum.
    Bir kac sorum olacak;
    -Yeditepe Universitesi yuzde 50 burslu ingilizce oluyor. Diger ozellerin fiyati yuksek geldigi ve avrupa yakasinda olduklari icin makul gelmedi. Ilk tercihime yazmayi dusunuyorum. Bazi yerlerde PDR bolumunu ingilizce okumanin hicbir faydasi olmayacagini uzerine epey zor olacagini soylediler. Bolumu Turkce okuyun demisler. Siz de katiliyo musunuz buna?
    -Ayrica vakif universitesinde okumanin dezavantaji var mi bolum icin? Sonucta ucretli degil yuzde 50 burslu okuyacagim..
    -Bir de okullarda rehber ogretmenligi disinda hastaneler emniyet rehabilitasyon merkezleri vs. gibi yerlerde calisma olanagini biliyorum. Peki bu yerlere girmek icin kpss sart mi?
    Tesekkurler simdiden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vakıf olması çok önemli değil, özel sektör düşünmüyorsanız ingilizce yerine Türkçe okuyun derim. Bu yerlere girebilmeniz için yine kpss gerekiyor ama çok fazla değil. Ayrıca kurumlar kendileri de ilan verebiliyorlar.

      Sil
  13. 11. Sınıfa geçmiş Bulunmaktayım. 6 sene sonra KPSS ye girecegim. 6 sene sonrası için pdr nin Durumu sizce ne olur? Atanirken sıkıntı yaşar miyom? Kaç puan alan sizce atanır 6 sene sonra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bu gibi tahminler yapamıyoruz hele ki güzel ülkemizde. Ama kpss den atanmak için pdr yazmayın sonra çalışırken zevk almıyorsunuz hoş olmuyor :) Sevdiğiniz bölüme gidin elbet atanırsınız.

      Sil
    2. Peki iki sene sonra atamalar nasıl olur bir tahmininiz var mı, puan ve kontenjan olarak?

      Sil
  14. Merhabalar hocam, kolay gelsin. PDR okumak ama öğretmen olmak istemiyorum. Yabancı dil olarak kendimi epey geliştirirsem bunun bana ne gibi faydası olur? Uluslararası çalışabilir miyim? Alanımda yükselmek istiyorum. Hangi üniversitelerde hangi şehirler bunun için daha yeterli olur? Atatürk, Recep Tayyip Erdoğan, Giresun, Bayburt, Kars, Tokat, Kırşehir, Erzincan, Adıyaman, Sivas Cumhuriyet, Bartın Üniversiteleri seçenekler arasında. Önerebileceğiniz şehirler, üniversiteler nelerdir? Neler söyeyebilirsiniz? Sıralamam buralar için yeterli olacak sanırım. Yardımınıza çok ihtiyacım var. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba

      Şimdi böyle düşünüyorsunuz ama genelde son sınıfa yaklaşıldığında bu fikir değişiyor. Uluslararası maalesef çok çok zor. Belki boğaziçi gibi üniversitelerle mümkün ama daha geçen boğaziçi mezunu bir arkadaşım rehber öğretmen olarak atanmaya karar verdi. Alanda yükselmek için istanbul-ankara ve izmir haricindeki şehirlere çıkmayın derim, şahsi fikrimdir.

      Sil
  15. Merhaba,
    Ben bu sene sınava girdim ve 13.000 gibi bir sıralama yaptım.Sınava hazırlanırken aklımda hep psikoloji vardı ama hiç detaylıca araştırmamıştım.Sınavdan sonra araştırmaya başlayınca hiç de öyle hayal ettiğim gibi bir meslek olmadığını anlamam uzun sürmedi. Bi kere hastanelerde çalışabilmek için kpss den en az 87 almamız gerekiyor ki bu 4 yıl sonra ne olur bilmem, devletin başka sektörlerinde çalışmak istemiyorum ve özel zaten çok sıkıntı, kendi yerimi açmam için tanınmam gerekiyor ve bunu başarabilir miyim bilmiyorum. Kısacası durum böyle olunca ister istemez pdr ye kaydım çünkü dersler olarak gerçekten benzerler. Ama sorunum bitirdikten sonra öğretmen olmak istemiyorum bunun için klinik psikoloji de yl yapmayı düşündüm ama sonradan devlette pdr alımı olmadığını ve hiç klinik psikolog atamasının olmadığını öğrendim bu bilgi doğru mu pdr den bugüne kadar hiç alım olmadı mı? Ya da 4 yıl sonra sizce bu durum değişir mi? Belki şuan öğretmenliğe olumsuz bakıyorum ve hastane fikri sadece bi heves bunu da bilmiyorum sizce 4 yılın sonunda öğretmenlik fikrini sever miyim böyle tandıklarınız var mı? Biliyorum çok soru sordum ama tercih dönemi bitmek üzere ve ben hala bu sorularla boğuşuyorum yardımcı olursanız gerçekten çok sevinicem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde bu düşünceler 1.sınıftayken oluyor yıllar ilerledikçe rehner öğretmenliğe dönüşüyor :) Klinikden pdr mezunları çok sınırlı yerlerde yüksek yapabilir ve evet doğru biliyorsunuz devlete ataması olmuyor. Bu durumun değişeceğini düşünmüyorum. Klinik gerçekten istiyorsanız psikoloji daha mantıklı olacaktır. PDR de üçüncü sınıfa kadar adam akıllı psikoloji bile görmeyeceksiniz bilginiz olsun. İllaki devlet diyorsanız pdr de çok daha fazla şansınız var.

      Sil
    2. İyi günler hocam . İstanbulda yüksek lisansin ortalama maliyeti ne oluyor aceba ?

      Sil
  16. Merhaba,
    Kendimi bu bölüme uygun görüyorum Boğaziçi-Pdr tutuyor fakat özel sektörde iş imkanlarıyla ilgili net bilgi elde edemedim.Siz ne düşünüyorsunuz..İyi günler

    YanıtlaSil
  17. Merhaba,
    12.sınıf ogrencisiyim hazırlanıyorum
    Psikoloji çocukluk hayalim diyebilirim ama klinik açarak kendi ofisin olsun istedim hep yeni yeni arastırıyorum klinik açmak için ne gerekli? Bursada yasiyorum şehir disana cikartmak istemiyorum klinikte Nasil ilerleyebilirim?
    Üniversite de ankara da olmak istiyorum üniversite de staj yaparken kliniklerde mi yapicaz? Yapma olasılığımız var mı daha doğru bir soru olacaktır.
    Bunlar kafamı kurcaladığı için pdr bakmak istedim ama günümüz şartları ne oluyor bilmiyorum. Bölümü bitirdigimizde psikolojik danışman unvanını alıyoruz klinik açamıyor muyuz? Neler gerekiyor bunun için?
    Kafam allak bullak oldu yardımcı olursanız çok güzel olur lütfen:)

    YanıtlaSil
  18. hocam sizce pdr ingilizce okumanın zorluğu nedir ingilizce ne gibi avantajlar sunar bize yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  19. Merhabalar bende bu sene pdr ye hazırlanıyorum. işletme mezunuyum şimdi merak ettiğim kaç yılda bitiririm. Muaflık durumu üniversiteye göre değişiyor mu bide bide işletme diplomam pdr de bi işime yarar mi

    YanıtlaSil
  20. Merhaba 11.sınıfa geçtim ve tm bölümünü seçtim. Pdr okumak istiyorum ama endişelerim var. Nasıl bir bölüm veya beni sıkar mı ? Atanırken sıkıntı yaşanır mı ? Merak ediyorum. Geleceği olan bir bölüm mü cevaplarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geleceği olacağından için değilde siz kendiniz bu bölüme ilgi duyduğunuz için seçecekseniz seçin.

      Sil
  21. Karar veremiyordum hu sorular ve cevaplar beni de aydınlattı artık bir amacım var pdr okumak istiyorum

    YanıtlaSil
  22. Iyi gunler ben Ege pdr hazirlik ogrencisiyim.Sizce kendi bolumumu okurken ayni zamanda sosyal hizmeti aciktan okumamin bolumume bir yarari olur mu? Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belki biraz olur ama kendi bölümünüze odaklanmanızı tercih ederim.

      Sil
  23. Merhaba, iletisim bolumunden size mail atmaya calistim ama olmuyor. Yardimci olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  24. Merhaba, 11. Sınıfım ve sağlık meslek okuyorum. Mesleğimi yapmak istemiyorum ve pdr cazip geldi ama atamalae beni korkutuyor. Ve ygs lys ye hazırlanmam beni çok korkutuyor. Çünkü sağlık dersi ağırlıklı görüyoruz. Sizce şuan çalışmaya başlasam pdr için iyi bi üniversiteye gidebilit miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabi 11. sınıf en geç zamanı zaten. artık zaman geçirmeden başlarsanız gerekli çalışma sağlanırsa oluri

      Sil
  25. pdr mezunlarının yüksek lisans alanları nedir ? ben pdr bölümünden sonra temel sinir bilimleri üzerine yüksek lisans yapmak istiyorum.bazı üniversitelerde psikoloji mezunları alınır şeklinde yazıyor.pdr den giremiyoruz sanırım .s .s

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef temel sinir bilimleri üzerine bir yüksek lisans alanı yok. Yüksek lisans alanlarımız: PDR, özel eğitim, Aile Danışmanlığı, Klinik Psikoloji ve benim hatırlayamadığım 1-2 tane daha var. İnşallah kariyer danışmanlığı da bu listeye eklenecek.

      Sil
  26. Merhaba size bir sorum olacaktı. Pdr yi bitirdikten sonra ikinci bir bölüm olarak psikolojiyi kaç yılda bitirebilirim acaba.??Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  27. Merhaba size bir sorum olacaktı pdr yi bitirdikten sonra ikinci bir bölüm olarak psikolojiyi kaç yılda bitirebilirim acaba?? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı üniversitede ortak dersler kabul edilirse daha kısa sürede bitirebilirsiniz. Normal şartlarda 4 yılda bitirirsiniz.

      Sil
  28. Yanıtladığınız için çok teşekkür ediyorum....


    YanıtlaSil
  29. merhabalar ben uludağ üni. felsefe bitirdim özel bir üniversitede şimdi pdr okumak istiyorum formasyonda aldım ve pdr ıle ortak ders sayımızda baya var ve eğitim bilimleri dersi ve genel seçmeliler (ataturk ilkleri, ing, türk dili vs ) kısaca bahsettikten sonra iki sorum var onları sorayım birincisi bu derslerden muaf sayılırmıyım epitim bilimleri, genel seçmeliler ve ortak dersler (psk giriş felsefeye giriş öğrenme psk vs) ikincisi devam zorunluluğu gözetmeyen vakıf üniversitesi varmı acaba ?

    YanıtlaSil
  30. Yanıtlar
    1. Merhaba

      Büyük ihtimalle evet. Üniversitenin öğrenci işlerine sorarsanız daha garanti olur çünkü üniversiteden üniversiteye değişebiliyor.

      Sil
  31. Merhaba ben pedagogluk istiyorum.Pedagog olmak için pdr okunması gerekiyormiş.Pdr okursam direk pedagok olunuyor mu olunmuyorsa ne yapmam gerek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pedagog olmak için psikoloji veya PDR okumanız yeterlidir. Çıktıntan sonra ilgili alanda yüksek lisans yaparak doğrudan o alana yönelebilirsiniz. Şahsen adliyede pedagog olarak görev yaptığım çok oldu.

      Sil
  32. merhabalar. ygs sıralamam 156 bin. lys netlerim ise şöyle: matematik 11,geo -0.25, edebiyat 49.25 coğrafya 14. sizce bu netlerle herhangi bir üniversitenin pdr bölümünü kazanabilir miyim? şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  33. Merhaba.
    Ben meslek lisesi öğrencisiydim bu sene mezun oldum cocuk gelişim bölümünden bölümüme yakın hördügüm pdr yada psikoloji istiyorum fakat bu yıl meslek derslerinden dolayı hazırlananadım puanım da çok kötü barajı geçmem bişey ifade etmez sizde 1 yıl beklesem yapılabilir mi ? Pdr kazanılabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey sizin elinizde ve istedikten sonra neden olmasın?

      Sil
  34. Merhabalar pdr bolumu icin universitenin adi cok onemli mi yoksa kendimizi gelistirirsek cok da onemli degil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özel sektör düşünmüyorsanız, kendinizi geliştirdikten sonra çok da önemli değil açıkçası. Bazıları eğitimleriyle öne çıkarlar onların tercih edilmesi uygun olacaktır.

      Sil
  35. Merhaba.Bu sene tm3te 13bindeyim.Normalde Konya Necmettin Erbakan üniversitesi istiyordum ama şu an siralamama gore düşük kalıyor.Hacettepe ile çok fark eder mi?ve Necmettin Erbakan üniversitesinin pdrci atamaları daha fazla bunun nedeni ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef alınan eğitim ile üniv. başarı sıralamaları aynı olmuyor. PDR alan sınav sonuçlarına bakarak eğitimi kaliteli üniversiteyi bulabilirsiniz.

      Sil
  36. Merhaba benim sıralamam 55bin. Aslında aklımda bir çok soru var ama öncelik şu sorular;
    - Rehber ögretmen olarak atanmak için kpssden en az ne kadar yapmak gerekli ?
    - Devlet üniversitesimi yoksa vakıf üniversitesimi pdr için daha avantajlı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. - Artık yavaştan en az 70 yapmalısınız demeye başlamalıyız sanırım.
      - Ben her zaman devletten yanayım.

      Sil
  37. Merhaba. Aslinda ben psikoloji bolumu hakkinda soru sorcaktim size de danismak istedim. Yardimci olursaniz cok sevinirim. Psikoloji bölümü icin hazirlik okumam benim icin daha mi faydali olur? Ya da ne gibi faydalari olur? Bir de Ankara psikoloji ya da hacettepe psikoloji arasinda kalsaydiniz hangisini secerdiniz? Simdiden tesekkur ederim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğretim üyeliği, alan çalışmaları ve yurt dışı çalışma gruplarına katılma fikirleriniz varsa dil şart. Bahsettiğiniz kararsızlıkta hacettepe derdim :)

      Sil
  38. Merhaba ben 50 bindeyim ankarayı çok istiyorum ama ankarada sınıf ve çocuk gelişimi geliyor bölüm olarakta pdr istiyorum pdr de kırşehir erzincan rize falan geliyor ne yapacağımı bilemedim uzaklara hiç bilmediğim yerlere mi gideyim ankaradaki bölümlere razı mı geleyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu durumda öncelik bölüm olmalı. Askerde olmam dolayısıyla yazamadım umarım gönlünüzce bir sonuç olmuştur.

      Sil
  39. Merhaba. Pdr hakkında yazılan tüm yorumları okudum. Şimdiye kadar ankara dışına hiç çıkmadım. Normalde bölümüm mf ama tmdende kendimi denedim ve tm3 48 bindeyim ama okul birinciliği kontenjanından öğretmenlerimin tavsiyesiyle şehir içi ve dışı PDR yazmayı düşünüyorum. Birçok kaygım oluştu yorumları okudukça.Diş hekimliği, ankara mimarlık,pdr, matematik öğretmenliği yazmak istiyorum tercihlerimde.Sizce ankarada matematik öğretmenliğimi yoksa şehir dışında pdr okumakmı mantıklı??(öğretmenlik düşünüyorum).Kpss ye çok çalıştıktan sonra rehber öğretmeni olarak atanmak gerçekten zormu? LÜTFEN YARDIMCI OLURMUSUNUZ. Kafam çok karıştı ve geleceğime çok kaygılanmaya başladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Askerde olmam dolayısıyla yazamadım umarım gönlünüzce bir sonuç olmuştur. Ama böyle kararsızlık yaşayan arkadaşlara tavsiyem, önceliğiniz şehir değil bölüm olsun, şahsi fikrim. Şehirde en fazla 4 yıl duracaksınız ama o işi ömür boyu icra edeceksiniz.

      Sil
    2. Cevabınızı aylar sonra yeni gördüm. Bi yanıt alamasamda sizden, sonunda çok mutlu olduğum ve hep mutlu olacağıma inandığım bölümü seçtim. Dediğiniz gibi şehire değil bölüme bakarak gönlüme göre bi sonuç aldım. Ankara'da ilköğretim matematik öğretmenliği(matematiği çook seviyorum) oldu ve çok mutluyum.Cevabınız için çok teşekkürler.

      Sil
    3. Çok teşekkürler. Şu an seçtiğim bolumde çok mutluyum.

      Sil
    4. Açıkçası bende matematiği çok seven birisi olarak bu kararsızlığı sonradan yaşadım ama sevdiğimiz tek bir işi yapabileceğimiz gerçeği de var bir yanda :) Teraziye göre hareket etmek lazım ama işte bazen terazi neredeyse dengede oluyor insanın kafası karışıyor.

      Sevdiğiniz mesleği seçmenizi fark etmenize sevindim. Umarım daima mutlu bir şekilde icra edersiniz.

      Sil
    5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  40. Merhaba şuan Pdr 2.sinif öğrencisiyim. Okulun rahatlığı dolayısıyla açıktan 2. bölüm okumayı düşünüyorum. İlerde öğretmenlik yapmak düşüncelerim arasında yok daha cok kendi danisma merkezimi acmak istiyorum. Sizce hangi bölümün bana katkısı olur ? İşletme, sosyoloji ve sosyal hizmet tercihlerim arasında.

    YanıtlaSil
  41. Selamun aleyküm hocam size bir sorum olacak psikoloji bölümünü İngilizce okumak daha mı iyi kitaplar falan hep İngilizce mi gerek var mı Türkçe olursak arada ki fark nedir atanma ve maaş benim için önem arz etmiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam. Bence ingilizce okumak daha iyi. Alanda kendinizi daha kolay geliştirebilirsiniz. İngilizce kitaplar ve bazı video içerikleri vs. sizi meslekte çok daha hızlı ilerletecektir.

      Sil
  42. Merhaba ben PDR 2. sınıf öğrencisiyim. Ancak küçük bir üniversitede okuyorum. Kafamda farklı düşünceler var, klinik açmak istiyorum ama aynı zamanda işaret diliyle de terapi yapmak istiyorum. Bu düşündüklerimi gerçekleştirebilmek için nasıl çalışmalarda bulunmam gerekiyor, kendimi ne yönde geliştirmem gerekiyor bunları öğrenmek istiyorum :) Okulumun eğitim kalitesinin pek iyi olmadığını göz önünde bulundurarak sorularımı yanıtlarsanız çok mutlu olacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar çok güzel düşünceler tebrik ederim. Öncelikle işaret dili kursuna gitmekle başlayabilirsiniz. Stajlarınızda hocalarınızdan rica edip özel eğitim kurumlarında staj yapabilir daha çok işitme engellilerle çalışabilirsiniz. Bol bol pratik ve yaşantı geçirmeniz oldukça faydalı olacaktır. Okul eğitim kalitesi içinde alanda yazılmış çok iyi kitaplar var bunları altını çize çize okuyup çalışma hayatınıza yansıtırsanız açığı kapatırsınız diye düşünüyorum.

      Sil
  43. Ben bumeslegi çok seviyorum ama ingilizcem zayf ne yapmam gerekiyor bigiledirirseniz sevinirm tskr edrm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngilizce yüksek lisans veya doktora yapacaksanız gerekli sadece. İngilizce geliştirme metotlarını araştırıp kendinize uygun olanı uygulayın.

      Sil
  44. Pdr 1. Sınıf öğrencisiyim mezun olduktan sonraki ilk hedefim devlete Rehber öğretmen olarak atanmak ve atandiktan sonra ise YL yapmak bu ikisini aynı anda yapmam mümkün müdür?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haftada bir gün yüksek lisansa gidiyorsunuz ve o gün izinli sayılıyorsunuz.

      Sil
  45. Merhaba
    Pdr 1. Sınıf öğrencisiyim.Lisans boyunca yapacağımız staj hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 stajınız olacak, ilki okullarda gözlem, daha çok gözlem yapıp proje yapacaksınız, 2.si uygulama stajı, son sınıfta olur genelde, etkinlikler ve en az 3-4 seans uygulama yapacaksınız.

      Sil
  46. Merhaba.
    Şimdi sizce PDR mı daha avantajlı yoksa psikoloji mı demeden önce benim şöyle bir hayalim var. Ben birini okurken diğerini de çap ile okumak istiyorum aynı anda. Böylece mezun olup rehberlikci olarak atanıp, aynı anda yüksek lisansimi bitirip belli bir sure geçtikten sonra hatta okulda da biraz müşteri kazandıktan sonra kendi yerimi açmak istiyorum. Mümkün mü acaba? Yani PDR okurken bir yandan capla psikoloji okumak ya da da tam tersi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır her şeyi geçtim gerek yok :)

      Psikoloji bitirdikten sonra formasyon sonucunda yine rehber öğretmen olarak atanabilirsiniz ama öncelik pdr dedir. ama sonuçta mümkün.

      PDR okuduktan sonra psikolog olabilmeniz için +2 yıl özel bir üniv. yüksek meblağlarla klinik psikoloji yüksek lisansınızı yapmalısınız. Sonucunda klinik psikolog olursunuz.

      PDR sonucunda rehber öğretmen olarak atanıp yine bulunduğunuz yerde bir psikolojik danışma merkezinde her ne kadar yasal olmasa da çalışabilirsiniz.(mesai saatleri dışında) bu durumda yine de okuldaki veli ve öğrencilerinize ücretli bir hizmet vermemelisiniz ama dışarıdan okulunuzla alakası olmayan danışanlar alabilirsiniz.

      Sil
  47. Merhabalar. MEB de 5 yıldır Felsefe grubu öğretmeniyim. Alan değiştirip yine MEBde Rehber öğretmen olmak istiyorum Milli Eğitimden bununla ilgili cevap bulamadım. Sizin bir bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim. PDR alanında yüksek lisans yaparsam alan değişikliği ile PDR alanına geçiş yapabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar

      Alan değiştirmek için diğer alana da hakim ve o alanda yetkin olmalısınız. Bunu da ancak o alanın lisans diplomasına sahip olarak yapabilirsiniz.(yüksek lisans değil)

      Bunu yapmadan o alanda çalışmak istememiz o alanı talan etmemiz anlamına gelir ki bu dinen de binlerce kişinin hakkına geçmek olacaktır. Ayrıca o alanda uzman olmadığımız için 3.kişilere de zarar vereceğimizi unutmamak lazım. Örneğin yaralandığınızda ameliyatı doktor yerine kendini doktor ilan etmiş bir ebenin yaptığını düşünün.

      Rehber öğretmenlik / psikolojik danışmanlık hayatlara dokunan bir meslek dalıdır ve bu alandan lisans mezunu olmayan bir kimse bu alanda çalıştırılmamalıdır.

      Tavsiyem çalıştığınız yerde ikinci öğretimde olsa bir pdr lisans bölümünü kazananın. Bu bölümü okumayı hak ettikten sonra ve mezun olup, diplomanızı alıp, alan değişikliği isteyin.

      Sil
  48. Merhaba
    Ben şuan lise 2. Sınıf öğrencisiyim. Alan tercihinde bulundum ve kendi ilgimin olduğu dersler olarak eşit ağırlık seçtim. Pdr düşünüyorum fakat ingilizce öğretim mi daha iyi olur yoksa türkçe olarak okumak mı daha iyi ve atamalar hakkında pek bilgim yok açıkçası. Meslek devam edecek bir meslek mi merak ediyorum. Şuan ki ülke durumunda ilgili olduğumuz meslek kadar iş bulmakta önem taşıyor. Fikirleriniz için teşekkürler şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası son dönemlerde PDR mezunları olarak rehber öğretmen alımları çok düştü. Açık var fakat bakanlık kadroyu kıstı. Şu an atanma puanlarımız 80'i görmeye başladı. Siz iş bulma kolaylığı değil de hangisine daha yatkınsanız ve zevk alacaksanız ona yönelin. Artık hepsi aynı gibi.

      Sil
  49. Merhaba. Ben suan Akdeniz Universitesinde okumaktayim henuz 1.sinifim. En buyuk hayalim Pdr idi.Tekrardan sinava hazirlanmak istiyorum. Fakat artik PDR'nin ömrünün tamamen bittiğini söyluyorlar.Sizce bu saatten sonra okulu birakip 1.siniftan PDR icin okumaya deger mi ? Eger bolumde okursam zevkle okuyabilicegimi dusunuyorum fakat işsiz kalmak beni korkutmuyor degil..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zevkle okursanız zevkle de çalışırsınız ve bu hayatta zevkle çalıştığınız bir işinizin olması gerçekten çok güzel bir duygu. Zevkle çalışırsanız zaten iş bulur para da kazanırsınız.

      Sil
  50. İyi günler lise son sınıf öğrencisiyim PDR bölümünü çok istiyorum ama bu bölümü sahip birçok üniversite var sizin önerebileceğiniz bana akademik açıdan katkı sağlayacak üniversite sizce hangisi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiyem kpss alan sınavında en çok ortalama yakalayan üniversiteyi araştırıp tercih etmeniz yönünde.

      Sil
  51. Sizce Boğaziçi PDR mı yoksa Bilgi psikoloji mı? PDR okuyanlara yüksek lisansta burs verilmiyor olması korkutuyor açıkçası. Ama Boğaziçi de istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki meslek birbirinden farklı, psikolog mu olmak istersiniz psikolojik danışman mı buna karar vermelisiniz.

      Sil
  52. Merhaba. Adliyede pedagog olmak hakkında bilgi verebilir misiniz? Hassas yapılı kişiler bu mesleği yapabilir mi, tam olarak görevleri nelerdir? Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrıştırılmış çocuklar, anne-babanın sahiplenmediği küçükler ve daha burada yazamayacağım ultra duygusal vakalarınız oluyor. Ben şahsen mesleki gömleği giydiğimde işime etki edecek derecede etkilenmemiştim. Sizin kendinizi ölçüp tartmanız ve buna göre karar vermeniz bu aşamada önemli olacaktır. :)

      Sil
  53. Niye tamamen bittigini söylüyolar ? Psikoloji bile bitti herşey bitti her bölümün altında bunlardan var :) tamamen senin bireysel yetenegine baglı kendini geliştirirsen her yerde iş bulursun saygılarımla .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Ama bizim bölüm için pek geçerli olmayabiliyor. Özel sektör yetenekten çok hangisi daha az ücreti kabul eder onu önemsiyor. Çünkü rehberlik ülkemizde hala "tavsiye verme" "öğüt verme" "seminer yapıp geçme" olarak görülüyor. Rehberliğe olan bakış açısının değişmesi yıllar alacak gibi.

      Dolayısıyla özel sektör şu an az maaşa rahatlıkla tama eden felsefeciler tarafından bitirilmiş durumda.

      Sil
  54. Merhaba Per bölümünü okumak için İngilizcenin önemi varmı İngilizcem çok kötü sizce Per okuyayım mı bakig820@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Per? PDR yazmak istediyseniz hayır. Ama ne kadar iyi İngilizce o kadar fazla kaynaktan yararlanmak demek.

      Sil
  55. Merhaba ben pdr ogrencisiyim. Okulun bitmesine iki sene var ama yaz tatillerinde bolumumle ilgili bir iste calismak istiyorum. Devlet kurumlarinda okurken staj yapabilme imkanimiz var mi nasil basvurabiliriz simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son seneniz staj olacak zaten. Siz isterseniz özel psikolojik danışmanlık merkezlerinden rica edip staj yapabilirsiniz.

      Sil
  56. merhaba hocam .ben pdr istiyorum. fakat çok sorunlu öğrencilerle karşılaşırsam diye tedirginim.sizin düşünceleriniz neler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu göze alamayacaksanız bölüm size göre değil derim. Sorun bizim işimiz zaten :)

      Sil
  57. Merhaba bi kac gun tercih yapacagim. PDR bolumunu ingilizce okumayi daha sonra klinik psikoloji uzerine yuksek lisans yapmayi dusunuyorum. Sizce bunun bana eksisi olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyin eksisi olur mu anlamadım ama klinik psikoloji diyorsanız tabi ki olmaz.. İngilizce okumak diyorsanız o da olmaz. Yani yorumunuzdaki hiçbir şeyin eksisi olmaz :)

      Sil
  58. Merhaba bende üniversite 1.sınıfım ve hukuk okuyorum.Gecen sene pdr istiyordum ama aile ve çevre baskısından dolayı hukuk yazdım.Bu sene pdr ye geçmeyi düşündüm.Ama bu pdr atamalarının önü kapandı gibi sözler beni hala kararsız bırakıyor.Sizin bu konuda fikriniz nedir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgi duyuyorsanız kesinlikle geçin, hayatınızdaki en doğru kararlardan olur. İlginiz yoksa kayıp yıllar olur. Atanma olarak hukuk şu an 80 üstüyle atanıyor, PDR de 80 üstü ile atanıyor, o bakımdan farkları yok. Mesleği seviyorsanız , severek okursunuz, kolayca iş bulur, yaptığınız işte doyum alır, çalıştığınız yerde sevilirsiniz ve ilerlersiniz. Ben buna inanıyorum.

      Sil
  59. benim de eklemek istediğim bir şey var. pdr 50-60 ile atansa bile öğrencilerin kapasiteleri yüksek olduğu için puanların yükselmesi doğaldır. buna aldanmayın lütfen ayrıca sadece meb de çalışmıyoruz atanabileceğimiz kurum sayısı çok fazla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Matematik ve Türkçe altyapısı sağlam olarak üniversiteye gelmiş bir kitleden KPSS'de yarışmak zorunda kalınca 50-60 puan alması beklenmez. Örneğin hukuk mezunları için 85'in altı düşük kabul ediliyor.

      Sil
  60. Merhaba, pdr okumayı düşünüyorum. İngilizce pdr okuyan bi kaç kişiden zor olduğunu duydum. Kişiden kişiye değişen bir şey tabikide ama sizin zorluk konusundaki yorumunuzu almak isterim.

    YanıtlaSil
  61. Merhaba ben sınıf öğretmenliği ve PDR arasında kaldım hangisine ilginiz varsa ona yönelim diyeceğinizi biliyorum ama yinede mantıklı olan hangisi ikisine de ilgi olarak aynıyım çünkü

    YanıtlaSil
  62. Hocam ben bu sene Anadolu PDR kazandım
    Aslında gazi Marmara da geliyordu ama 2015 2016 da ÖABT de 1.olmus bu üni 2017de ise 3. Hacettepe gazide sonra hemen sizce nasıl bir tercih olmuş ��

    YanıtlaSil
  63. Hocma merhabalar öncelikle
    Ben bu sene Anadolu üniversitesi PDR kazandım aslında YTÜ gazı marmara da geliyordu ama 2015 2016 da alanda 1. Olmuş 2017 de hacettHac gazi den sonra 3.olmus diye burayı tercih ettim.Sizin Anadolu üniversitesi PDR hakkında bilginiz var mı nasıldir😊

    YanıtlaSil
  64. anadolu pdr yi nasıl buldun?

    YanıtlaSil