Görüştüğüm çoğu lise öğrencisinin aklında bu soru(n)un olduğunu fark ettim.
Geçen arabamı yıkamaya götürdüğümde boş zamanlarında orada çalışan bir lise son sınıfa geçmiş öğrenci ile muhabbet ettik. PDR bölümünü çok istediğini ve araştırdığını söyledi. Kendisiyle muhabbetimizin çoğunda "5-10 yıla kadar kapanacak" mevzusu geçti.
Şöyle belirtmek gerekirse ben şahsen bundan 4 sene önce bu bölümü kazandığında tam olarak aynı cümle kuruluyordu. Benden 1-2 üst dönem meslektaşlar içinde aynı cümleler kurulmuş. Abartmıyorum 2004 mezunu bir psikolojik danışmanla olan muhabbetimizde onun zamanında da bu kanının olduğunu söylemişti. Sanki herkes heran ne zaman kapanacak acaba, gibisinden düşünüyor. Heran kapanabilir aman dikkat! Bakış açısı var. Gerçi bu bakış açısı önü açık olduğu söylenen hangi meslek grubu için yok ki?
Kendi fikirlerime gelecek olursak, evet son 3-4 yıl içerisinde henüz mezun vermemiş üniversitelere dahi PDR anabilim dalı açıldı. PDR'ye bölümü artık neredeyse her üniversitede var üstelik çoğunda ikinci öğretimlerde mevcut. Bu da gösteriyor ki ilerleyen yıllarda mezun sayısı fazla, ihtiyaç sayısı az olacak. Dengeler bozulacak gibi duruyor. Çünkü gerçekten hem taban puanlar çok düşürüldü hemde alımlar neredeyse 2 katına çıkartıldı. Güzel ülkemde bir meslek alanında ihtiyaç fazlaysa kadrolar hemen 2-3 katına çıkartılıyor ama sonrası kimsenin umrunda olmuyor. Her ne kadar öğrenci alımları çok fazla arttırılmış olsa da ben 4-5 sene daha KPSS puanı olaraktan 60-65 arası devam edeceğine inanıyorum, hiç olmadı en fazla 70'e çıkar ve PDR öğremcileri arasında bir laf vardır, "bu bölümü kazanan 70'i de yapar zaten" :)
Sonuç olarak karamsarlığa düşmeyin. Ülkemizde ne zaman ne olacağı hiç belli olmaz. Eğtitim sistemi değişir, bir bakmışsınız binlerce PDR'ci ihtiyacı doğmuş, bir bakmışsınız felsefeci almışlar. Siz hedeflerinizi bunlara çok bağlamayın çünkü sonu belli değil. İlginizin olduğunu düşünüyorsanız PDR'ye gelin, garanti meslek gözüyle bakıyorsanız uzak durun derim. PDR'ye ilginiz olduğunu nasıl mı anlayacaksınız? Onu da başka bir yazı da işlemek dileğiyle.
Merhaba. Pdr mezunu yüksek lisansla psikolog olabilir mi diye araştırırken burda buldum kendimi. Diğer yazıları okuyunca kafamdaki bircok soruya da cevap buldum. Ama sorular bitmedi tabi :) Bu sene kazandım sınavı ama Pdr ve psikoloji arasındayim tabiki birçok insan gibi. Bu işte bana yardımcı olcak bilginin çok çok daha fazlasına Sahip olduğunuz kanısındayım. Bu sizin için de mumkunse çok sevinirim. Bi şekilde konuşmak yardım almak istiyorum. Şimdiden teşekkürler ;)
YanıtlayınSilMerhabalar
SilAklınıza takılan soruları buradan sorabilirsiniz, cevapları diğer merak eden arkadaşlarımızında görmesi açısından özel de değilse, bu şekilde daha iyi olacaktır.
Sınıf öğretmenliği mezunu biri ders saydirmasi durumunda pdr yi kac yılda bitirebilir.
SilSınıf öğretmenliği mezunuyum suan pdr okuyorum 3. Sınıfım. 1 yıl erken bitirebiliyorum ben oda binbir zorlukla. Okula göre değişebiliyor bu süre. Ama mesleki yeterlilik anlamamında 3 yıldan daha erken bitirmek iyi bir fikir değil bence
Siltesekkürler.. peki aynı üniversitede okunursa yine mi 3 yıl olur malum yaş ilerliyor yoksa haklısınız yeterlilik önemli
SilTabikii. Öncelikle dediğim gibi psikoloji ve Pdr arasındayim . Kimisi Pdr diyo kimisi ppsikoloji. Sizce neden Pdr ? Ikincisi klinik psikoloji üzerine yüksek lisans yapınca psikolog olunur yazmışsınız 2 yıl önce. Geçenlerde gördüğüm bi hocam 2 yıl önce kalktı dedi. Dün konuştuğum başka bi hoca öyle birşey yok yüksek lisans yapabilirsin o konuda ama psikolog olamazsn bi hastaneye atanamazsn dedi. Şuan günümüzde nasıl bu olay ?
YanıtlayınSilİlk sorunuza cevaben, seçimlerinizi kesinlikle siz yapın. En iyi seçim kişinin kendi yaptığı seçimdir. İyice araştırıp nihai kararı siz verin.
SilYüksek lisansa gelecek olursak. Psikolojiden mezun olduğunuzda psikolog ünvanı almanız için y.lisans şart zaten. Yani 6 yıl okumanız gerekecek. PDR ye nazaran psikoloji bilimini çok daha fazla detaylı inceleyeceksiniz. Çok daha fazla çalışmanız gerekecek. Gerçekten kendinizi çok iyi geliştirmeniz gerekecek.
PDR de psikoloji dersleri ilk iki yıl neredeyse yok. Bu sebeple gelenlerin bu idealist seçimleri ilk iki yıl sonunda kırılabiliyor. Üç ve dörtte alan dersleri var. Staja gittikçe de okuldaki çalışma ortamını görüp genelde atanıp okul psikolojik danışmanlığı(rehber öğretmenlik) yapıyorsunuz. Psikoloji derslerini yine iyi bir şekilde inceliyorsunuz ama psikoloji bölümüne göre kapsamı dar. Mezun olduğunuzda psikolojik sorun yaşayan "hasta"lar dan ziyade hayatın akışında karar vermekte zorlanan, kendini tanımaya çalışan, seçimlerinden emin olamayan kişiler sizin danışanınız olacaklar.
PDR de klinik psikoloji üzerine y.lisans yaparsanız klinik psikolog olursunuz ama devlet üniversitelerinden hiçbirisi bu y.lisans dalına pdr mezunu almıyor diye biliyorum. Bu sebeple özelde yapmanız gerekecek ama ücret olarak çok pahalı olacak bu sefer. Gerçi isterseniz aynı zamanda okulda çalışıp ücretinizi karşılayabilisiniz ama bu bile yeterli olmayabilir. Başka hiçbir şekilde PDR mezunu olup psikolog ünvanı almazsınız, ünvanınız psikolojik danışmandır.
Bu arada şimdi farkettim psikoloji ve atanmayla ilgili bir söylem belirtmişsiniz. Şöyle söyleyeyim devlette çalışmak istiyor ve psikoloji bilimine orta düzeyde ilgi besliyorsanız pdr çok daha uygun olacaktır. Şahsi fikrimdir. Ama ben özelde çalışmak istiyorum, ofisim olsun, kuramsal uygulamalar yapayım diyorsanız 6 yıllık dolu dolu bir psikoloji bölümü geçirmeniz daha iyi olacaktır.
Öncelikle çok teşekkür ederim bu kadar ayrıntılı cevap verdiğiniz için. Ben ne okursam okuyayim her zaman devlet istedim. Özel yer açma gibi bi düşüncem yok. Aslında hersey asagida dediğiniz gibi, devlette çalışmak istiyorum ve psikolojiye orta düzeyde ilgim var. Gönlümden geçen bi yerde Pdr ama böyle olunca da öğretmen mi olcaksin o kadarcik parayla ne yapabilirsin gibi baskı görüyorum. Ailem hep hukuk istedi baskı kurdu da. Zar zor o fikri silmeyi başardım ama bu sefer bari psikoloji olsun öğretmen maaşıyla ne olur gibi şeyler demeye başladıla. Öyle yani hala bi karar verebilmis değilim. Ama yazinizdan anladigim kadariyla da ya psikoloji okuyup psikolog olup sorunları düzelticem yada Pdr okuyup öğretmen olucam ve yol göstericem.
SilHayır, her ikisinde de bazı sorunlar düzetilir ama PDR de sınav kaygısı gibi sorunlar ele alaınırken psikoloji de şizofreni ve manik depresyon gibi konular ele alınabilir. Sorun düzeltecem kısmı yanlış olmuş, kişilerin sorunları karşısında çözüm üretmelerine yardımcı olacaksınız, onların kendilerini daha iyi tanımalarını bazı tekniklerle sağlayacaksınız ama sorunlarını kendileri çözecekler.
SilPDR den mezun olduğunuzda öğretmen değil psikolojik danışman olursunuz. Okulda bunu anlatmak zordur bu yüzden okullarda öğretmen olarak bilinirsiniz ama kimseye bir şey öğretmiyorsunuz :) Odanızın girişinde psikolojik danışman yazacaktır.
Ücret olarak bir öğretmenin alabileceği en yüksek maaşı alırsınız, aslında günümüz şartlarında gayet yeterli oluyor. Hukuka giden herkes para babası olmuyor sonuçta, çoğu hukukçu arkadaşımız bir avukatın yanında daha düşük ücretlere çalışıyor veya KPSS den atanıp kamu avukatı olup aynı maaşı alıyor. Değer olarak para kısmını önemsiyor olabilirsiniz ama bence o işten alacağınız doyumu önemsemeniz daha iyi olacaktır. İşinizi severseniz parasal yönden sıkıntı yaşamazsınız diye düşünüyorum.
Öncelikle Merhaba. Burada verdiğiniz bilgiler yol gösterici ve aydınlatıcı. Aklımdaki soruların en önemlilerinden olan "PDR - Psikoloji" ikilemine son verdi. Psikolojinin bana göre olmadığını anladım.
YanıtlayınSilDiğer sorularıma gelince
PDR okuduktan sonra üniversitede kalma olasılığı nasıl ?
PDR okumanın artıları - eksileri ?
PDR okuduktan sonra y.lisans yapmadan ofis açılabilir mi ?
PDR okuduktan sonra y.lisan okumanın zor olduğunu söylemişsiniz şimdiden özel üniversiteye gitsek yararı olur mu ?
PDR ye yığılma olduğu konusunda çok fazla yorum var geleceği konusunda siz yorum yapmışsınız ancak soruyu değiştirip şöyle sorayım "Kendimi bu bölümde geliştirirsem iş konumum nasıl olur ?" .
PDR mezunu olarak açtığım ofisin iş hacmi nasıl olur ?
Okuduğum üniversite bölüm için ayırt edici mi ve fazla fark var mı ?
Eğitim sürecim (örgün - i.ö) farkı var mı ?
Aklımda daha bir çok soru var ama bu kadarı kafi :) Size zahmet veriyorum kusura bakmayın ama bu soruları soracağım başka kimse yok.
Şimdiden Teşekkürler. Selametle.
Taha Burak.
Çok teşekkür ederim şimdi daha netim. Tamamladım tercihlerimi bu bilgiler sayesinde. Aklımda bi de tahanin dediği gibi yüksek lisansın zorluk derecesi ve akademisyenlik vardı. Akademisyenlik şansımız ne kadar ? Neler yapmamız lazım ? Tahanin sorularini cevapladiginizda benim son sorularım da cevap bulcak :) çok teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz
YanıtlayınSilRica ederim, konudan bağımsız olarak; güleryüzlü, yardımsever, empatik, içten bir kişiliğiniz olmadığına inanıyorsanız PDR yi önermem. Çünkü bunlar bu meslek için şart.
SilTaha, merak ettiğin bu soruların cevapları çok uzun olduğu için ayrı bir yayın yaptım, şuradan okuyabilirsin:
http://www.firatyalcin.com/2014/07/pdr-bolumu-hakkinda-cevabi-merak-edilen-sorular.html
hocam merhaba ben geçen yıl pdr için kaldım ve bu yıl oldu çok şükür .. içimi kemiren bir sorum var ben rehber öğretmen olarak çalışmak istiyorum acaba 4 yıl sonraya kadar pdr nin durumu ne olur sizin gözünüzde yardım ederseniz memnun olurum teşekkürler.
YanıtlayınSilMerhabalar
SilÖncelikle güzide mesleğimize hoş geldiniz :) Sorduğunuz sorunun cevabı tam olarak bu yazıda yer aldığı için aynı şeyleri yazmak istemedim. Baştan sona okursanız sevinirim.
peki hocam teşşekkür ederim sizde 4-5 yıl devam eder en fazla puanı yükselir siyorsunuz ben sırf bu soru yüzünden pmyoda kazandım pmyo ya gitmeyi bile düşündüm ama pdr için bir yılımı feda ettim bu mesleği gercekten istıyorum hatta olursa yükselmekte istiyorum :) size bir sorum daha vardı pdr yüksek lisans yapanlar odyolog, pedagog olabiliyor diye okudum üniversite tanıtımlarında bu konuda bilginiz varmı acaba birçok üniversiteye telefon ettim cevaplayan olmadı siz cevaplarsanız çok sevinirim
YanıtlayınSil:)
odyolog hakkında bilgim yok fakat adliyelerde pedagog ünvanıyla çalışıyoruz. Bunun için yüksek lisans yapmak şart da değil üstelik.
Silpeki ozmaman rehberlikden daha üstün bir ünvan mı oluor hocam ?
Silbirde kpss ılemı gırıyoruz yukseklısans yapmadan ?
Ünvanlar arasında herhangi bir üstünlük durumu yok. Maaş olarak okul psikolojik danışmanından (sanıyorumki) 200-300 tl az alıyolar. Çalışma koşulları çok daha farklı oluyor. Evet KPSS ile giriyorsunuz yüksek lisans yapmanız şart değil.
Silpekala hocam umarım sadece benim için değil yazan herkes için sonu güzel olur verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim :) ve şu içimdeki tereddütü tamamen attığımda tam bir psikolohjik danışman olacağım :)
SilSeçimlerinde ve hayatında başarılar diliyorum. :)
Silteşekkür ederim hocam pdr sectiğim için asla pişman olmamda 4 yıla ne olur bilemem :)
Silmerhaba hocam sıze bır sorum daha vardı acaba pdr okurken ÇAP eğitim fakültesi dışında bir bölüm okuma şansımız var mı ?
YanıtlayınSilTabi var böyle bir imkan var. PDR ile birlikte sosyoloji vs. okuyan arkadaşlarım oldu.
SilMerhaba alanınızda gerçekten bilgili biri olarak size danışmak istediğim birkaç soru var .
YanıtlayınSilEğer Pdr okursak gerçekten mesleğin gereklerini hakkıyla ve tam anlamıyla kendimiz olarak psikolojik danışman sıfatıyla yapabileceğimiz iış alanları hangileri?
Sosyal hizmet bölümü için kardeş bölüm demiştiniz bunu biraz daha acar mısınız?
4-5 yıl sonrası için sosyal hizmet mi avantajlı yoksa Pdr mi ?
Pdr okursak okuduğumuz üniversite çok mu önemli?
Pdr okumak isteyen biri olmazsa sosyal hizmet yazarsa kazanırsa mutlu olur mu?
Psikolojiye ilgisi olan insanlarla konuşarak onlarsa yardım etmeyi seven birisi sosyal hizmette yapabilir mi?
Pdr ve sosyal hizmet bölümlerini birbirinden ayıran farklar neler?
Sosyal hizmet okursak psikoloji adına hiçbir şey karşımıza çıkmaz mi ?
Arkadaşlar beş günlük bir tatildeyim döner dönmez yorumlarınızı cevaplayacağım.
YanıtlayınSilPeki ben cevabınızı bekliyor olacağım hocam.
Sil@Fatih
YanıtlayınSil1- RAM'larda psikolojik danışman olarak veya askeriyede veya PDM lerde psikolojik danışman olarak yapabilirsiniz.
2- Sosyal hizmet, sosyoloji, felsefe gibi bölümler kardeş bölümlerdir. Yani örneğin bir sosyal psikolojiyi üçü de alır. Ortak dersler vardır. Ama hiçbirinin diğerinin alanına göz dikmesi doğru olmaz :)
3- Bu bilinemez. PDR'nin en az 4 sene avantajlı olacağını düşünüyorum(atama yönünden). Avantaj kısmı tartışılabilir. Siz kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz için PDR ye geldiyseniz, istekli ve öğrenmeye açsanız bu meslek 10 yıl sonra da sizin için avantajlı olacaktır.
4-Rehber öğretmen olarak atanmayı ve yıllarca o alanda çalışmayı düşnüüyorsanız pek bir önemi yok.
5- Hayır genelde olmaz. İçinde kalır bu durum.
6-Sosyal hizmet bir psikoloji alanı değildir.
7- Bu konu çok uzun bir konu buraya sığmaz :) Ama genel olarak ikisi içinde yardımsever bir kişilik şart. Ayıran özellik derken ikisinin tek ortak kısmı bu ve bazı temel psikoloji dersleri diyebiliriz. Biri şeftali diğeri nektar gibi bir şey. Yani sadece bir-iki bakımdan kesişiyorlar ama farklı alanlar.
8- Sadece birkaç ortak ders var. Yani bunlar haricinde hiçbir şey çıkmaz karşınıza.
Bu yorum yazar tarafından kaldırıldı.
SilÇok teşekkür ederim hocam ben sırf Pdr istediğim için bu sene bile isteye yerleşmedim üniversiteye tekrar hazırlanıcam. Ben eğer inşallah kazanırsam bu alanda üniversite ve sonrasında elimden geldiği kadar yükselmeyi düşünüyorum. Benim istediğim rehber öğretmeni olarak atanmak değil sınırları zorlamak istiyorum ama.aynı zamanda iyi bir yerde olmak istiyorum. En kötü ihtimalle rehber öğretmen olarak atanmak olmalı benim için.
SilSize bir kaç sorum daha olacak zahmet olmazsa :)
1 - Psikoloji ve Pdr arasında gidip gelmeye başladım ilerleyen seneler de hangisi daha avantajlı?
Pdr okuyup yüksek lisans yapıp aynı zamandanda psikologluk yapabilmek mümkün diye duymustum eğer öyleyse öyle yapmak mi daha mantikli yoksa psikoloji okuyup formasyon alıp aynı zamanda rehber öğretmenliği yapabilmek mi daha mantikli ?
Psikoloji bölümünü bitirmiş yüksek lisans ve doktorasını yapmış klinik ya da gelişim psikolojisini seçen biri mi daha avantajli yoksa Pdr okuyup yüksek lisans yapmış biri mi ?
Psikologluk için tabiki de psikoloji bölümünü bitirmiş birisi her durumda bir adım önde olacaktır. Her iki bölümünde kendisine göre avantajları var ama şu daha fazla demek yanlış olacaktır. Bunlar kişisel seçimlerdir. Başarılar diliyorum.
SilBir de Pdr mezunu biri klinik psikologluk yapabilir mi böyle bi şansı var mi varsa ne yapması gerekir ?
YanıtlayınSilVar fakat yapan duymadım henüz. Mezun olduktan sonra bir özel üniversitede klinik psikolojide y.lisans yapması gerekiyor. Bence herkes kendi mesleğinde olmalı ve biz psikolojik dnaışmanız.
SilBu yorum yazar tarafından kaldırıldı.
YanıtlayınSilEğer sevecekseniz PDR yi tabiki de tavsiye ederim. Sadece rahatlık düşünüp bölüme gelmeyin lütfen. Bu tek başına bir kriter olmamalı. 9-15 çalışacaksınız ama bu 6 saatte epey bir efor sarfedeceksiniz.
SilYeliz hanım sizinle aynı durumda gibiyim ama ben kendime güvenmiorm sayısal konusunda ancak çevre insanı çok etkilio bu yüzden geçmiste çok hata yapabiliorzben de ilk mat öğrt 3, sınıftaym bırakıp psikoloji için çalısmayı düsünüyorm ama kararsızım fizyoterapistliği neden sevmiorsunuz maaşlarınız nasıl açıkçası hangi kıdemde çalıstığınızı merak ettim
SilHocm ben ilk mat öğrt 3,sınıım ama ilerde psikoloji okumak istorm kendim güvniorm sizce geç kalmıs mı oluruçnkü ünvı bırakamam yardm ederseniz duacnz olrutesekkrler
YanıtlayınSilBu yorum yazar tarafından kaldırıldı.
YanıtlayınSilmerhaba hocam ben türk dili ve edebiyatı 1. sınıf öğrencisiyim ve bölümüm gercekten zor ve hiç ısınamadım bölüme içim den ders çalışmak gelmiyor bölümü bırakmak istiyorum pdr için hazırlanmayı düsünüyorum ama emindeğilim
YanıtlayınSilBu yorum yazar tarafından kaldırıldı.
YanıtlayınSilHocam merhaba. Bu sene 403 puan ile bir psikoloji bölümüne başladım ancak bazı konularda kafam karışık. Açıkçası görülüyor ki mevcut dönemde pdr lisansı psikoloji lisansından daha değerli. Bu nedenle psikoloji seçip yüksek lisans yapma gibi bir düşüncem vardı. Ancak okula başlayınca işler değişti. Görülüyor ki yüksek lisansa kabul edilebilmem için okul adı bayağı bir önemli. Bu nedenle elimden geldiği kadar not kasıp daha iyi bir üniversiteye geçme düşüncem var eğer olmazsa bir pdr bölümüne geçmeyi düşünüyorum. -Ailemin durumu uygun olsa düşünmeden psikolojiye devam eder zamanı gelince de yüksek lisansımı yapardım. Ancak maalesef şartlar uygun değil :( ) Yani hocam uzatmadan söylemek istiyorum benim mezun olduğum dönemde bir an önce ekmeğimi elime almam gerekiyor. Yani mecburen işe atama gözüyle bakmak zorundayım. -Şimdi diyeceksiniz ki "atama olarak bakman seni mutlu mu edecek? İstediğin mesleği yap." Ben psikolojiden de pdrden de daha çok astronomi isterim buna inanın. Ama inanın mümkün değil- Neyse kısaca dediğim gibi ekmeğimi elime almam gerekiyor. Size yegane sorum ise yaklaşık olarak 2019-2020 yıllarında mezun olmuş olacağım. Bu dönemde psikoloji atamaları mı sizce daha kolay olur yoksa pdr mi? -Şunu belirtmeliyim. PDR alanının mesleklerini hiç küçümsemiyorum. Tek korkum pdrye geçip atama alamam.- Umarım anlatabilmiştirim kendimi. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
YanıtlayınSilMerhabalar Sinan,
SilÖncelikle bu şekilde sorgulaman çok iyi. Mesleki değer olarak para-maaş durumu ve atama imkanlarını mecburen önemsediğini belirtmişsin. Maalesef hayatta bazı değer seçimleri bizim elimizde olmayabiliyor. Sana her şeye rağmen devam et hatta bırak astronomiye uğraş, ilgilerinle devam et yola desem pek gerçekçi olmayacak. Sanırım psikolojiye karşı da ilgin var zaten. PDR psikolojiden çok farklı bir alan değil aslında. Şöyle yapabilirsin, psikoloji bitirip formasyon alıp pdr bölümünden atanabilirsin. Eğer ilerde imkanlar değişirse yine kendi lisansını kullanabiliyor olursun. Canım ülkemde her an her şey değişebileceği için gelecek hakkında pek tahminde bulunmak istemiyorum ama böyle giderse psikoloji alanına duyulan ihtiyaç artacaktır. Psikolojik danışman olarak işe başladıktan sonra ilgi ve hobilerini gerçekleştirmeye koyuladabilirsin. Mevcut imkanlar çerçevesinde en iyisini yapman dileklerimle.
Hocam valla derslere konsantre olamıyorum şu durumda. Bahar dönemi başında da maalesef merkezi puanla yatay geçiş olmayacakmış. Açıkçası okulu bırakıp elimde bir puan var bir daha ygs lys şansımı deneyip sınavdan birşey kapamazsam elimde olan puanla yatay geçiş yapayım diyorum bazen. Kafam allak bullak. Okul ortamı da bulunduğum yer de pek iyi değil memnun değilim hiçbir şekilde. Burada bu şartlarda 4 yıl geçiremem ben zaten görünen o.
SilŞunu sormak istiyorum. Milli Eğitim Bakanlığının yeni rehberlik yönetmeliği taslağına göre Milli Eğitim okullarında çalışan Rehberlik Mezunlarının artık öğretmenlere verilen sosyal haklardan ( 2 ay yaz tatili, ara tatil, vs) gibi yararlandırılmayacakları ve normal memur gibi olacakları şeklinde açıklamalar var. Bunların doğruluk payı nedir? Cevaplarsanız sevinirim. Teşekkürler.
YanıtlayınSilHayır, sansasyonel haber olup maalesef mesleğimiz hakkında bu tarz haberler her sene türemektedir.
SilMerhaba pdr nin 10 yil sonra kapanma ihtimali var mi atama puanlarI cok yukselir mi bi de egitim fakultesini kapatacagiz diyorlar dogru mu bu pdr nin is olanaklari var mi ogrermenlik disinda bi de Ortalma acik kac yilda kapanir
YanıtlayınSilHocam atama olcak bolumler neler bilginiz var mi
YanıtlayınSilMerhaba hocam ben bu sene girecegim pdr bolumune ama atama ile ilgili sikintilarim var ben bir asker kiziyim ve sehirden sehire dolastigim icin alt yapim zayif suan kibristayiz ve dogu akdenizi okumayi dusunuyorum ve seneye tayin cikacak benide babam tayinden dolayi turkiyeye gecis yaptiracak sizde pdr hala avantajli mi cunku atanmam lazim veya suan veya ileriye donuk hangi meslekler rovasta olur sizce
YanıtlayınSilMerhaba benim sorum su sosyolojiden pdr ye gecis varmi gecis varsa nasil oluyor puani nasil
YanıtlayınSilSosyolojiden pdr ye gecis varmi varsa nasil
YanıtlayınSilHayır geçiş yok. PDR için PDR yi kazanmanız gerekiyor.
SilHocam bir sorum olucak ben şuan sınıf öğretmenliği okuyorum açık ögretimden sosyloji yada felsefe okusam formasyon alıp pdrci olma ihtimalim var mı ?
Silhocam ben bu yıl pdr 1. sınıfı bitirdim fakat merkezi yerleştirmeyle geçiş yapmak istiyorum. üniversite bu bölümde çok fark eder mi?
YanıtlayınSilRehber öğretmen olarak atanmak istiyorsanız üniversitenin hiç mi hiç önemi yok.
SilMerhaba. Ben pdr ile hukuk arasında kalmıştım pdr daha ağır bastı tercihlerime genellikle onu yazıcam. Bişey sormak istiyorum. Rehber öğretmenlere genellikle yatarak para kazanan kesim olarak bakıldığı doğru mu bu beni korkutuyo doğrusu ben gerçekten insanlara yardımcı olmak için seçmek istiyorum bu bölümü
SilMerhaba
SilMaalesef böyle bir algı var bizde çalışma kalitemizle bu algıları yıkmaya çalışıyoruz. Örneğin benim çalıştığım kurumda artık böyle bir algı yok :)
iyi günler hocam.ben sınıf öğretmenliği 2.sınıfı bitirdım.tekrsr sınava girdim buyuk olasılık pdr ve sosyal hizmetler geliyor.sizce hangisi daha avantajlı.
YanıtlayınSilBir de pdr de muaf olacağım derslerden dolayı 3 yılda bitirmeyi düşünüyordum ancak bi aksilik olması durumunda 4 yıla uzarsa toplamda 6 yıl üniversite okumuş olacağım.sizce deger mi?Önümüzdeki 3-4 yıllık süreçte sınıf öğretmenliği ve pdr nin atama durumunu karşılastırdığımızda nasıl bir tablo çıkıyor tahmini?
Şimdiden teşekkurler
Değeceğini düşünüyorum ama önemli olan siz böyle düşünüyor musunuz :)
SilPDR ve sosyal hizmetlerin farklı noktaları var hangisinin kendinize uygun olduğunu düşünmeniz gerekiyor. Ben pdr yi kendim için daha uygun bulduğumdan zamanında tercih ettim ama şunu unutmayalım; tercih kişisel bir olaydır.
Hocam selam,kendimizi geliştirirsek özel sektörde üniversite önemli mi?Yani sırf üniversite için bir sene beklenir mi?Bir de hocam PDR bölümünde en kariyerli planlama sizce hangi alanda olur?Şimdiden teşekkür ederim,kolay gelsin.:)
YanıtlayınSilBunlar kişiden kişiye değişen fikirler. En iyisi bölümü okurken 4.sınıfın sonlarına geldiğimizde bunları düşünmek. Şimdiden bu kadar geleceği düşünüp kendinizi yıpratmayın.
SilBu algıyı yıkmayı keşke biz de başarabilsek nasıl yapıyorsunuz biraz tüyo verir misiniz ? Bide hiç yüksek lisans yapmayı düşündünüz mü üniversitede kalmak falan tavsiye eder misiniz :) Son olarak marmara üniversitesini hedefleyip çok az bi puanla kazanamamışsınız doğrusu üzüldüm ve niye marmarayı istediğinizi merak ettim
YanıtlayınSilİstanbul aşığı olduğum için marmarayı istiyordum Semanur. Şahsen yüksek lisansı düşünüyorum ama tam olarak hangi alanda yapmak istediğimi belirginleştirmeye çalışıyorum, yüksek lisansı yapmış olmak için yapmayı istemiyorum. Şu sıralar aile danışmanlığına merak saldım araştırmalarım devam ediyor.
SilBu algıyı açıkçası severek çalışarak yıktım, Ama bu algıyı yıkmak için öyle olmadım öyle olduğum için bu algı yıkıldı sanırım. İşimi gerçekten seviyorum, öğrencilere daha fazla nasıl yardımcı olurumu düşünüyorum hep ve çabalıyorum. Sanırım bunu gören diğer insanlar üzerinde mesleki açıdan pozitif bir etkisi oluyor.
Cevaplariniz icin tesekkur ederim cok guzel acikliyosunuz. Bende kocaeli pdr yi kazandm ve bende sizin gibi marmarayi istiyodum ve ayni sekilde 0,3 puanla kacirdim. Ama tabi oyle cok uzulmedm hayirlisi artik nasip kismet. Size de meslek hayatnzda basarilar dilerim :)
SilMesleginizi sevmeniz gercekten takdir edilecek bir sey cunku meslegini seven ve hakkiyla yerine getiren bir psikolojik danisman bulmak zor. Bende pdr istiyodum ozellikle marmara pdr size de o yuzden sormustm ilk tercihim marmaraydi ve bende sizin gibi 0,3 puanla kacirdim ikinci tercihim olan kocaeliyi kazandim. Hayirlisini istedigim icin o kadar uzulmedim ama o kadarcik bi puanla hedefi kacirmak dokunuyo insana sizde cok iyi anliyosunzdur bence ayni seyi yasamisiz. Meslek hayatinizda basarilar dilerim. Yazilarinizda gercekten aciklayici ve guzel devamini getirmenizi beklerim :)
SilMerhaba
YanıtlayınSilBen Merve Kıbrıs'ta PDR tam burslu tutuyor fakat özel okul olduğu için bi etkisi olur mu diye sormak istedim .. Bide çok kararsızım çocuk gelişimi mi tercih etmeliyim PDR mi is olanakları olarak hiç karar veremiyorum :(
Merhaba ben sosyal bilgiler ogretmenligi okuyorym cift anadal yapmayi dusunuyorum pdr uzerine sizce atanmak daha kolay olur mu
YanıtlayınSilAtanma durumları her an her saat değişebilir bu konuda ileri görüşlü olmamız dahi mümkün olamıyor maalesef.
SilMerhabalar. Ben pdr aşığı biri olarak pdryi kazanmayıp sosyoloji yazmayi düşünen biriyim. Sosyoloji yazarsam tek amacim çap yapip pdr okumak. Siz yukaridaki yorumlarinizda bunun mümkün olmayacağını belirtmissiniz. Felsefe okuyup cap la pdr yapan bir tanıdık var. Simdi ben sosyoloji okuyup notlarimi yüksek tutsam capla pdr ye gecebilir miyim? Cevaplarsaniz cok sevinirim ona göre tercihte bulunucam. Simdiden cok tesekkur ederim
YanıtlayınSilmerhaba ben türk dili ve edebiyatı bölümü mezunuyum atanamadım ve ümidimde kalmadı tezsiz yüksek lisans okudum şuan pdr kazandım acaba bazı derslerden muaf olabilir miyim
YanıtlayınSilMerhaba,
YanıtlayınSilBu faydalı bilgiler için teşekkür ederim. Bir çok soruya cevap vermişsiniz.
Ben dgs ile sosyoloji ye gecis yaptim
YanıtlayınSilPedegojik formasyon alarak sosyolog disinda nerelere atanabilirim
Sosyoloji mezunuyum pdryi okursam aynı derslerden muaf olur muyum acaba
YanıtlayınSilMerhaba fırat bey bende Pdr 3. Sınıf öğrenciym Size sormak istedigm sorular var nasıl ulaşablrm Size
YanıtlayınSilHocam eskisehir osmangazi üniversitesinde okuyorum.pdryi 3 senede bitirebilirsiniz miyim
YanıtlayınSilhocam merhaba ben özel bir üniversitede %100 ingilizce siyaset bilimi ve uluslarası ilişkiler okuyorum ama bölümü okuyorum ama bölümümü sevmediğim için pdr ya da okul öncesine geçmeyi düşünüyorum ama ilerde pişman olur muyum korkusu var
YanıtlayınSilHocam merhabalar bende bu yıl ygs sınavına girdim bu 4. Girişim olcuk pdr bölümünü çok istiyodum onun için kaldım ama kime sorarsam artk o bölümün önü kapandı kim bilir 4 yılla kadar ne olur sosyoloji bitirende artk pdr mezunu olabilirler boşuna emek vericeksin diyen çok oldu kafam çok karıştı daha önümde lys var sonra tercih yapıcam bu konuda yorumlarınız nelerdir 4 yıl sonraya kadar atamaları nasıl olur ?
YanıtlayınSilSen bu bölümü severek okursan, iyi bir üniversitesini kazanacak kadar da altyapını sağlam tutarsan mutlaka atanırsın.
SilHocam odtü kkk pdrmi yoksa girne piskolojimi ikiside ingilizce yani atama olarak ve yükselme olarak
YanıtlayınSilŞu durumda üniversite değilde bölüme karar vermelisiniz.
SilHocam ben uludağ üniversitesi felsefe son sınf öğrencisiyim pdr okumayi cok istiyorum ve su aralar baya yogun arastiriyorum. Ortak dersler var eğer pdr kazanırsam 4 senede degilde 3 senede biter mi saydırabilirmiyim o ortak dersleri acaba ?
YanıtlayınSilSanırım farklı bir yayında bu yorumunuzu cevaplamıştık.
Silmerhabalar hocam ben pdr okumayı istiyorum acaba üniversitelerin devam zorunluluğu nedir?
YanıtlayınSilayrıca 1 yıl psikoloji okudum aynı olan derslerden muaf olup alttan üstten ders alma ihtimalim nedir? teşekkürler.
Muhtemeln aynı derslerden muaf olursunuz, tüm üniversitelerde devam zorunlu bir bölüm PDR.
Silmerhaba ben sosyoloji mezunuyum formasyonum var ayrıca meb in vermiş olduğu rehberlik kursunu da aldım ama pdr okumak istiyorum en erken kaç yılda bitirebilirim?
YanıtlayınSil4 yılda bitirebilirsiniz.
Silmerhaba
YanıtlayınSilSıralamam 400.000 de lys de ne kadar cekebilirim sizce pdrye gidecek kadar cekebilirmiyim çünkü lys snavim da çok parlak değil. Bu sene iyi yapan çok oldu çünkü siralamam nazil olur
YanıtlayınSilMerhaba hocam sınıf öğretmenliği birinci sınıfta ortaklamami yüksek tutarsan pdr bölümüne geçiş yapabilir miyim
YanıtlayınSilKesinlikle hayır, biri elma biri armut :)
SilÇeşitli universitelerde cift anadal yapma sansi yakalayabilirsin.
SilMerhabalar benim sıralamam sosyoloji ye yetiyor ve daha sonra pedagojik formasyon la pdr ye geçiş yapabiliyor muyum
YanıtlayınSilHayır, puanınız pdr ye yetiyorsa psikolojik danışman olursunuz başka türlü değil.
SilHoca merhaba
YanıtlayınSilBu sene sınava girdim. Ve puanıma hukuk ve pdr bölümleri geliyor fakat hukuk olarak istediğim şehirlerde gelmiyor bende küçük şehirlerde okumak istemiyorum sizce yanlış bir düşünce mi? Bunun yerine pdr yazmayı düşünüyorum gazi ve marmara da geliyor kararsız kaldım bi öneri sunabilir misiniz acaba?
Zuhal neredeyse aynı durumu yaşamıştım ve küçük yerlerdeki hatta eskişehir de dahil hukuk yazmamıştım, Hukuk da üniversitenin önemli olduğunu düşünüyorum.
Silhocam iyi günler ben pdr bölümünü istiyordum fakat istediğim yer olmadı, sosyoloji seçip daha sonra yatay geçiş ile pdr'ye geçmem mümkün müdür?
YanıtlayınSilİmkansız. Yatay geçişle kendi bölümünüzün farklı üniversitesine geçersiniz en fazla.
SilHocam ben lise öğrencisiyim pdr istiyorum ileride önünün kapanacak diyorlar bu doğru mu? Bide eğer atanamassak ne gibi bi işte çalışabiliriz?
YanıtlayınSilMerhaba hocam ben lise öğrencisiyim pdr istiyorum ama ileride önünün kapanacaktır diyorlar sizce nasıl olur? Bide ileride atanamassam nasıl bir iş yapabilirim.
YanıtlayınSilşu yazım benden sana gelsin :)
Silhttp://www.firatyalcin.com/2015/07/atanmas-kolay-oldugu-icin-degil.html
Bu yorum yazar tarafından kaldırıldı.
YanıtlayınSilmerhaba.ben pdr yazmayı düşünüyorum.Ankara'da bir üniversite istiyorum.Ama pdr eğitimleri hakkında çok bir bilgim yok.Bana önerebileceğiniz bir üniversite var mı pdr alanında?
YanıtlayınSilüniversitelerin alan sınav sonucu ortalamalarına bakarak karar verebilirsiniz.
SilBen tm 3 de 95.942 deyim yaklasik 8 tane pdr yazmayi dusunuyorum . Cogu marmara bolgesinde birkactane karadeniz ve akdenizde var sizce tutarmi . Birde formasyonlar lisans ustu egitim alan kisilere verilecekmis ve acik ogretimler kapanacakmis seneye bu dogrumu.
YanıtlayınSilHocam merhabalar sorum ortalama bir üniversitede pdr okumakmı yoksa istanbul hacettepe gibi üniv sosyal hizmet okumakmı karar veremiyorum. Meslek olarak çok farklı olduklarını düşünmüyorum ama sosyal hizmetin çalışma alanı yelpazesi daha geniş gibi bir duyum aldım birde açıköğrwtimdende okuyan çok yani bölümün okuyanı çok ileride önü kapalı olur atamada sıkıntı yaşarsın diye de duydum.siz bu konuda nasıl düşünyosunuz hocam? Ben birde memur olıyım alıyım maaşımı değilde kendimi geliştirmek istiyorum olabildiğince hangisi daha uygun olur bu konuda pdr veyaa soyal hizmet bakımından birde atanırken sosyal çalışmacı olarak atanılıyormuş uzman olarak nasıl başlanır fiikirlerinizi almak istedim hocam şimdiden teşekkür ederim 😊
YanıtlayınSilBu soruya şahsi bir cevap vermem gerekecek ve maalesef yanlı olacak :)
SilBen PDR ye çok istiyerek geldim, şu an mesleğimi çok severek ve istekli icra ediyorum. Dolayısıyla sizin yerinizde olsam tercihim pdr yönünde olacak. Ama burada siz önemlisiniz. İki meslek benzer yanları var ama farklı meslekler. PDR de olayın psikoloji kısmına giriyorsunuz en basitinden. Her iki bölümde de kendini geliştirebilirsin. Dediğim gibi burada sen neye daha çok ilgilisin bunu düşünmen gerekiyor.
HEM ÖZEL HEM KAMU SEKTÖRÜNDE FTR YEMİ PDR YEMİ DAHA FAZLA İHTİYAÇ VAR
SilMerhaba..hukuk mezunuyu.m.ailemin isteğiyle okudum ancak hep aklımda pdr vardı..suan yaptığım işi sevmiyorum..formasyonnla vsrehber öğretmen olma şansım var mi?
YanıtlayınSilmaalesef, bölümü kazanıp okumanız şart.
SilHocam merhaba stresten uyuyamıyorum son 1 gün kaldı tercihlere. Benim gönlümden geçen bölüm pdr; mutlu olacağım bölüm bu fakat herkes mutlu olacağın bölümde oku diyor tamam eyvallah da atanamazsak bu mutluluğu nasıl tadacaz? Eğe yerleşirsem 2020 yılı mezunu olmuş olacağım ve o zamana kadar neler olur kimse kestiremez fakat lütfen içimizi rahatlatacak bir şeyler söyleyin biz çalışırız tamam da ne gibi zorluklar çıkar karşımıza, atanma durumları ne olur, kpss puanları kaça çıkar bunları tabii ki bilemezsiniz ama illa ki bir tahmininiz vardır lütfen şu içimdeki sıkıntıyı giderin büyük sevap işlemiş olursunuz.. Okuyup boşta kalırsam benim için çok kötü sonuçlar doğurur. İyi sabahlar dilerim
YanıtlayınSilMerhaba
SilAskerde olduğum için yazamamıştım umarım gönlünüzce bir sonuç gelmiştir. Şunu belirtmeliyim ki tek çalışma alanımız rehber öğretmenlik değil, örneğin şu an askeriyede subay pdrci olarak çalışıyorum ve bambaşka bir boyut. Kendinizi rehber öğretmenliğe şartlamayın. Atamalar ise bu ülkede hiçbir zaman kesin olmadı olmazda. Sınıf öğretmenliği ben üniv. başladığımda 90lardaydı alım yapmıyordu neredeyse, şu an 70i gördü neredeyse her sene rekor alım yapıyor, yani bu durumların 4 yıl sonrasını kestirmek zor.
Hocam bana Hacettepe pdr geliyor ama konyada okumak istiyorum. Çok çalıştığım sürece üniversite önemli mi ve öğretim üyesi olmak için neler gerekli?
YanıtlayınSilÖğretim üyesi gibi bir hedefiniz varsa gidebileceğiniz en yüksek yere gidiniz. Üniversitenin katkıları yadsınamaz.
SilMerhabalar
YanıtlayınSilHocam pdr 4.sınıfa geçeceğim insaAllah. iyi bir universitede okuyorum.Fakag atamalar beni korkutuyor.Devlette bu meslegi icra etmeyi cok.istiyorum.Şimdi bir de mülakat falan geldi.Ne dersiniz 1 yil sonrasi için atanmak çok mu zor olur yani ilk 500 e girmek örneğin zorluk derecesi nedir ?
Şimdiden teşekkür ederim.
Çalışınca olmayacak bir şey yok ama gerçekten şu sıralar alımlarımız çok düştü. açık olmadığı için değil hala çok açık var ama alımları azalttılar.
SilMerhaba hocam bir sorum olacaktı pdr yi kazanıp atandıktan sonra rehber öğretmeni olmak için ne yapman gerekiyor yani başka bir sınava giriyor muyuz?
YanıtlayınSilMEB'e atanırsanız rehber öğretmen olursunuz. Başka bir şey yapmanıza gerek yok.
Silhocam 2020 ye kadar sizce atama puanları ne olur ve suan ne kadar pdr boslugu var
YanıtlayınSilBoşluk hala çok ama öncelik şu an başka branşlarda. Bence ilerleyen yıllarda yine öncelik alırız ve 60-65 leri görürüz gibi. Ama bu 3 yıl sonra mı olur 6 yıl sonra mı kestirmek zor. ama şunu bilmelisiniz ki MEB deki rehber öğretmen kadroları dolmadı. boş hala. ilerleyen yıllarda sizin doldurmanızı bekleyen kadrolar. size düşen bu kadrolara alan dışı geçiş girişimlerine karşı sesinizi çıkartmak, karşı çıkmak.
Silhocam son kpss puanlaro hakkında bilginiz var mı
Sil2016 kpss de 78 puanla kapattık maalesef.
SilHocam merhaba. Ben pdr 4.sinif ogrencisiyim bu sene kpss ye hazirlanamicam. Sizce kayip olur mu benim icin çünkü atama puanlari cok artti.cevabınızi bekliyorum simdiden teşekkürler
YanıtlayınSilHayır nasıl bir kayıp olacak ki? Siz hazırlanın sistemli bir şekilde.
SilSiyaset bilimi ve kamu yönetimini kazandım sıralamam 33796 pdr ye geçiş yapmak istiyorum mümkün mü
YanıtlayınSilBunun yerine tekrar hazırlanıp pdr yi kazanmanızı tavsiye ederim. İhtimali bilemiyorum.
Silmümkün merkezi puanla yatay geçiş yaparsınız
SilMerhaba. Rehber öğretmen olarak atanıp daha yüksek lisansa başlamamız mümkün müdür, yani ikisini bir arada yapabilir miyiz?
YanıtlayınSilTabi, ikisini aynı anda yapabilirsiniz. Haftanın bir günü yüksek lisans derslerine gidip 4 günü çalışıyorsunuz böyle bir durumda.
SilMerhaba.Size bir şey sormak istiyorum,bu konuda bilginiz varsa paylaşırsanız memnun olurum. 5 yıldır MEB de kadrolu olarak felsefe grubu öğretmenliği yapıyorum fakat yine MEB de okul rehberlik servisinde görev yapmak istiyorum. Milli eğitimden bu konuda fazla bilgi alamadım,bilmediklerini söylediler. PDR bölümünden yüksek lisans yapsam alan değişikliği kapsamına girer mi? Bu bölüme geçmenin yolu var mıdır?
YanıtlayınSilMerhabalar
SilAlan değiştirmek için diğer alana da hakim ve o alanda yetkin olmalısınız. Bunu da ancak o alanın lisans diplomasına sahip olarak yapabilirsiniz.(yüksek lisans değil)
Bunu yapmadan o alanda çalışmak istememiz o alanı talan etmemiz anlamına gelir ki bu dinen de binlerce kişinin hakkına geçmek olacaktır. Ayrıca o alanda uzman olmadığımız için 3.kişilere de zarar vereceğimizi unutmamak lazım. Örneğin yaralandığınızda ameliyatı doktor yerine kendini doktor ilan etmiş bir ebenin yaptığını düşünün.
Rehber öğretmenlik / psikolojik danışmanlık hayatlara dokunan bir meslek dalıdır ve bu alandan lisans mezunu olmayan bir kimse bu alanda çalıştırılmamalıdır.
Tavsiyem çalıştığınız yerde ikinci öğretimde olsa bir pdr lisans bölümünü kazananın. Bu bölümü okumayı hak ettikten sonra ve mezun olup, diplomanızı alıp, alan değişikliği isteyin.
Merhaba hocam ben 2.üniversite olarak pdr yi kazandım ve bu sene dondurdum.Merak ettiklerim:
YanıtlayınSil1-staj için okullara mı gideceğiz yoksa rehberlik araştırma merkezine mi
2-mezun olup ram da çalışmak için ne yapmam gerekiyor?
3-donanımlı bir şekilde mezun olmak istiyorum.eğitim döneminde neler yapmamı tavsiye edersiniz?
Staj için %95 okullara gidersiniz.
Sil2- herhangi bir şey yapmanıza gerek yok, tercih ederken ram yazacaksınız o kadar.
3- Kesinlikle çok okuyun ama bunun yanı sıra çok gözlemleyin, elinizden geldiğince uygulama yapın, meraklı olun, araştırın.
Merhaba hocam benim de birkaç sorum var.
YanıtlayınSil1)staj için okullara mı rehberlik araştırma merkezine mi gideceğiz
2)ram da çalışmak için kpss yeterli mi başka bir sınava da girmemiz gerekiyor mu?
3)donanımlı bir şekilde mezun olmak istiyorum.eğitim süresi içinde neler yapmamı tavsiye edersiniz?(şunları oku,yap vs dediğiniz şeyler)
4)yeterlilik kazanmak için gönüllü olarak çalışabileceğim kurum bulabilir miyim yoksa fakülte tek başına yeterli mi?
4- kesinlikle kurum bulunabilir, gelişiminize katkısı olur. sizden için demiyorum ama genelde bu düşüncelerimiz uygulamaya geçmiyor, ah bir geçse :)
SilHocam saygılar bende bir vakıf üniversitesi yazmayı düşünüyorum 13bin lira civarı sizce yazılırmı önü kapanırmı acayip karamsarım istedigim gibi geçmedi ygs bi sene okuyıp sonra okurken devlette bir yeri kazanıp saydırabilirmiyim dersleri tam benlik bölüm acayip yardımseverim ama korkuyorum hocam çalışınca herşey oluyor onuda biliyorum ne kadar açıl var bu bölümde tahmini 20bin varmıdır okunurmu
YanıtlayınSilEğer gittiğiniz vakıf üniv. ortalamanızı yüksek tutarsanız dikey geçişle bir devlet üniv. geçiş yapabiliyorsunuz ama 70-80 kişiden 3-4'ü anca bu şekilde geçebiliyor.
SilEğer hayalinizde PDR var ise yazın ama mutlaka rehber öğretmen olarak atanmalıyım kesin olmalı diyorsanız artık öyle bir durum söz konusu değil.
Hocam pdr en son nasıl 89la kapattı ekimde 79 degilmiydi şubattada 75le kapatmış ?
SilMülakat getirdiler. Mülakatları sonuçlanan son grupta 89 ile kapatmış oldu. Salt kpss sonucu dediğiniz gibi. Bu son kapatma puanlarıyla ilgili ayrı bir yazı yazmak iyi olur :)
SilHocam merhaba ben lise son hemşirelik okuyorum. Universitede pdr ve hemşirelik okumak konusunda arada kaldım. Pdrye psikolojiye daha fazla gönlüm var. Zaten hemşirelik okudum. 2 mesleğim olur pdr kazanrsam diye düşünüyorum. Benim için iş bulmak çok önemli çünkü kimseye muhtaç olmak istemiyorum. Bu yuzden lisede hemsirelik okudum. Pdr okurken hemsirelik yaparim diye düşünüyorum. Sizce dogru mu ? Birde pdr secersem ileride is bulma durumum nasıl olur. Tum yorumlarinizi okudum. Sizce lysde sayisal mi devam edeyim esit agirlik mi ? Ailem ikisinide girmemi istiyor ne yapmalıyım hangisine calismalym?
YanıtlayınSilHocam merhaba ben lise son hemşirelik okuyorum. Univde pdr istiyorum. Ama is bulma imkanm nasil olur. Sizce lys de mf gidip hemsire mi olsam tm gidip pdr mi ? Ailem ikisindende sınava girmemi istiyor hangisne calismalym ama ?
YanıtlayınSilSelamlar
SilÖncelikle ea mı sayısal mı kısmına karar verecek olan yalnızca sizsiniz. Meslek konusuna gelirsek, hemşirelik kolay bir meslek değil, aynı anda pdr okuman zor olacaktır. Ayrıca pdr'nin artık meslek garantisi kalmadı diyebiliriz, gerek alandışı atamalar gerek fazlaca mezun vermemiz ve bize az kontenjan ayrılması mesleği duraklama dönemine soktu, en son alımda 89 ile kapattığını biliyor muydunuz? Bu bakımdan sadece kendinizi bu mesleğe yatkın ve istekli hissediyorsanız okumanızı öneririm.
Hocam merhabalar ben bu sene pdr yi yazmayı düşünüyorum fakat aklıma takılan bazı konular var öncelikle atama puanları artmaya başladı diyorlar bu ne zamana kadar devam edecek kaç puana kadar artar? ikinci husus ise pdr de yığılma olmaya başladı diyorlar 4 seneye kadar kadrolar ne durumda olur? Şu an okul öncesinin bile garantisi var zorunlu yapılacak daha uzun yıllar alım olacak fakat pdr de bu garantiyi göremediğim için kararsız kaldım 4 yıl sonra pdr nin durumu ne olur tahmininiz?
YanıtlayınSilMaalesef bu sorduğunuz soruları ülkemizde kestirmek artık imkansız hale geldi. Siz, size uygun, yaparken zevkle yapacağınız mesleği seçmeye çalışın.
SilHocam merhaba.Yaklasik 10 gün sonra LYS sınavım var YGS siralamam da iyi geldi.Kendime bölüm arastırdım çokça ama karakterime pdr yi uygun buluyorum insanlara yardım etmeyi seviyorum aynı zamanda psikoljik konulara da İlgim var cevremdekielr de iyi bir gözlemci olduğumu söylüyorlar.Yakim zamanda bir tercih dönemim olacak pdr yazmayı istiyorum hedefim İstanbul ya da Marmara inşallah.Fakat son zamanlarda pdr hakkında çok sıkıntılı şeyler duydum karşılastim yani başka bölümlerden kayma olsun atama olsun.Haliyle kafam karışti bu kadar emek verip sıkıntı da çekmek istemiyorum.Bana biraz yardımcı olabilir misiniz?
YanıtlayınSilŞu an tercih dönemindeyiz, zaten bu gibi şeyleri sınavlardan önceden çok tercih döneminde dert edersek daha stressiz oluruz ;) Şu anki güncel durumunuz nedir?
Silhocam merhba, yukarıdaki yorumlarda okudum 89la kapattı yazmışsınız. şubat atamasında 69 du. ekim atamasında 78 oldu.teşekkürler
YanıtlayınSilGüncel olarak 82 ile kapattı arkadaşlar. Tercihlerde bunu göz önünde bulundurun. Ayrıca güncel olarak tahminim 4-5 yıl sonra düşse dahi 70'den düşmez yönünde. Şu durumda özel üniversitelerde PDR okumak artık çok mantıklı değil.
SilHocam pdr mezunlarının atanması kppsden ne kadar yüksek aldığımıza göre mi? Yani yüksek puanlı pdrcinin mi şahsi yuksek devlette lise son sınıfım da bir bilgim yok yardimci olur musunuz
YanıtlayınSilEvet, kpss + alan sınavı hesaplanır ve ne kadar yüksek aldığınıza ve alıma göre atama olur.
SilFırat hocam merhabalar.Ben pdr 3.sınıf öğrencisiyim. Buraya yorum yazan tüm arkadaşlar gibi aklımda sorular var.Psikoloji okumak istediğim halde(tercih hataşından dolayı) pdr ye yerleştim ve şu an bolumumden pek memnun değilim. Küçük görmek gibi degil ama psikolojiye göre daha havada kalır gibi bir hali var pdr nin. İş hayatimda kesinlikle öğretmenlik yapmak istemiyorum. Kpss mi çalışacağım ales mi bilemiyorum. Hangi ortamlarda çalışma şansımız var ve yüksek lisansla en iyi neler yapabiliriz danışmak istedim. Şimdiden cevabınız için teşekkürler. nazan.kuru6@gmail.com
YanıtlayınSilNazan selamlar
SilAslında klinik psikoloji yüksek lisansı şu durumda tam senlik olur. Bir psikoloji mezunu da olsan klinik psikolog olmak için bu yüksek lisansı yapmak zorundaydın zaten. Yani bir kaybın olmayacak. Ayrıca PDR de 3. ve 4. sınıfta tamamen psikoloji dersleri görülür uygulamalar yapılır, bu yıllar senin için zevkli geçebilir.
Klinik psikoloji yüksek lisansı maalesef şu an sadece istanbuldaki özel üniversitelerde parayla mümkün. Kpss hazırlanıp istanbula atanıp aynı zamanda alesle gerekli puanı sağladıktan sonra hem çalışıp hem y.l. yapabilirsin. Atamazsan da istanbulda düşük ücretle de olsa bir özel kurumda çalışıp aynı zamanda yüksek lisansını yapabilirsin. Ayrıca psikolojik danışmanlık merkezleri istanbulda oldukça fazla, buralarda staj yaparsan mezun olduğunda çalışma imkanın da doğabilir.
Başarılar.
Merhaba hocam atamalar yönünden pdr mi çocuk gelişimi mi daha avantajlı durumda teşekkürler
YanıtlayınSilÇocuk gelişiminin atama durumu hakkında bilgim yok ama atamalar her sene değişebiliyor çok uzun vadeli planlar bu konuda yanlış olabilir.
SilMerhaba hocam.Ben busene bayburt pdr kazandım.Babamda dahil hherkez sınıf öğretmenligi yazmam konusunda ve onun daha iyi atandıgı konusunda ısrsr ettiler.ama ben pdr yi sectim.sizce dogrumu dedikleri ataması zormu yada bayburtta okumam benim dezavantajmı hocam???.simdiden tesekkürler hocam cevabınız icin
YanıtlayınSilEğer amacınız rehber öğretmen olarak atanmak ise ve kendinizi dışardan da geliştirme çabalarınız olacaksa dezavantaj olmaz. Ama tabi ne kadar kaliteli üniversite o kadar iyi tecrübe ve bilgi edinme demek. Siz ilgileriniz doğrultusunda tercih yapmışsınız doğru olan da bu zaten. 5-6 yıl evvel olsa babanız sınıf öğretmenliği atanamıyor yazma diyecekti :)
SilMerhaba hocam pdr 4.sınıf öğrencisiyim pedegog olmak istiyorum alimlar hakkinda ve nasil yol izlenmeli hakkinda bilgi verirseniz sevinirim😊 teşekkür ederim kubraseykun1235@
YanıtlayınSilAdalet bakanlığındaki kadro ismimiz Pedagog. Bu konuda adalet bakanlığı resmi sitesinden alımlarını takip edin, önceki alımlara ilişkin araştırma yapın, bu konuda facebook grubu varsa takip edin.
SilHocam merhabalar tekrardan.PDR nin atamaları var ama kpss puanı yükseldi değil mi?Çünkü genel algı şöyle .Ataması yok.Halbuki puanı yükseldi haliyle alımlarda rekabet var tıpkı ygs lys gibi.Değil mi hocam? Ve de Kpss çalışmayla ilgili neler tavsiye edersiniz?Ne zaman çalışılmalı?
YanıtlayınSilKesinlikle. Yani açık hala bayağı var. Sadece kadro verilmiyor son 5 yıldır. Verildiği an puanlara etki edecektir. Alımlar az oldukça yığılma da olacaktır bu da dikkate alınmalı.
SilKpss için bir pdr öğrencisi sadece ikinci dönem disiplinli çalışsa dahi olacağına inanıyorum. Alan sınavını ihmal etmeyin ve alan sınavına hazırlanırken kişisel okul notlarınızı önemseyin.
Hocam Özel eğitim ve pdr nin çiftanadal yapıldığı bir ünideyim.Biri kalbimin diğeri beynimin tercihi.Sizce ÇAP yapma imkanım da varken hangisini yapıp yapamayacağımı okuyarak yaşayarak karar vermem mantıklı mıdır
YanıtlayınSilÇift anadalı bu programlarla yapın, iki alan birleşirse tadından yenmez :) biz pdr mezunları özel eğitime hep sahip çıktık her zaman da çıkacağız. Özel eğitimde alan dışı, işini bilmeyen o kadar insan var ki yazık o çocuklara.
SilHocam bi sitede yerleşmeleride göstermiş toplam 50 sayfa 1600 kişi yerleşmiş taban 69 mu 70 mi ne yanlışınız var galiba
YanıtlayınSilHocam ben Eskişehir Osmangazi pdr istiyorum Adanada yaşıyorum rehperlik hocam ve ailem burda kalmamı çukurovayı tercih etmemi söylüyorlar kpss ye daha rahat çalışabilmem için ama ben Osmangazinin beni daha çok geliştireceğini ve yetiştireceğini düşünüyorum sizin de fikirlerinizi almak isterim sizce nasıl düşünmeliyim?
YanıtlayınSilDiplomanız bir ömür sizin peşinizden gelecek. Puanınızın hak ettiği en yüksek veya en kaliteli üniversiteyi tercih edin. Dediğiniz gibi yapıp pişmanlığını yaşayan çok arkadaşım oldu :) Tabiki son karar sizin.
SilYorum Gönderme
***Yorum bırakırken Adı/URL seçecekseniz URL girmeyin. O kısım boş kalsın. ***.
**Yorumunuz onaydan geçtikten sonra yayınlanır, kısa sürede onaylanır.**
**Yazdığınız yoruma cevap yazıldığında haberdar olmak için yorum formunun sol alt köşesinde bulunan Beni Bilgilendir kutusunu işaretleyebilirsiniz. Bunun için gmail hesabınızla yorum yapmalısınız.**