Şu konuya bir açıklık getirelim..
Özetle: PDR den tek bir şekilde psikolog unvanı alınabilir , mezun olduktan sonra klinik psikoloji üzerine yüksek lisans yaparsan ünvanın klinik psikolog olur ama tabi ünvan üzerine yoğunlaşmamak lazım yapacağın iş ve o işi sevip sevmemen önemli sadece. Ünvana yoğunlaşmaksa, toplumsal baskının sonucudur diye tahmin ediyorum.

Üniversite sınavına hazırlanan eşit ağırlıkçı kesim -hatta sayısaldan da büyük bir kesim- Hukuk ve PDR bölümü arasında kalıyorlar. Ben de zamanında bu ikilemi yaşamıştım. Her iki bölümü de araştırmam sonucunda PDR ye daha çok yönelmiş ve araştırmaya başlamıştım.
Aklıma ilk takılan PDR yi bitirdikten sonra Psikolog mu olacaktım? Ya da unvanım ne olacaktı? Tercih döneminde öğrenci bu vb. şeyleri takmadan duramıyor.
Benim araştırdığım zamanlar içbir şekilde psikolog unvanı alınamıyordu. Fakat yeni gelen bir düzenlemeyle klinik psikoloji dalında yüksek lisans yapan PDR bölümü mezunlarının unvanı da "psikolog" olabiliyor.
PDR mezunu olduktan sonra yüksek lisans yapılmazsa unvan=Psikolojik Danışman olur. Ki bu bana psikolog unvanından daha cafcaflı gelir nedense :)
Eğer MEB okullarında çalışırsanız maliye bakanlığı size maaşınızı "rehber öğretmen maaşı" olarak öder. Bu yüzden okullardaki unvanımız rehber öğretmendir.Merak edenler için gelir düzeyi en yüksek olan öğretmenliklerdendir.(Sınıf öğretmeni, okul öncesi, rehber öğretmen)
Türkiyedeki PDR cilerin buluşma noktası adlı facebook grubunda bir arkadaş "Arkadaşlar pdr yi bitirdikten sonra psikoloji yüksek lisans yapsam "psikolog" unvanı alabilir miyim ?" diye sormuştu. Bu yazıyı yazmamı sağlayan bu soruya facebookta gelen bazı cevaplara bakalım:(İsminin yayınlanmasından rahatsız olan olursa yorum olarak belirtebilir.)
-Aylin Sezer: onlar bizim ünvanımızı almaya çalışıyorlar asıl mesele psikolojik danışman ünvanımızı nasıl koruruz nasıl duyururuz nasıl anlatırız???
- Feyza Dinçer: "psikolojik danışman" olmak "psikolog" olmaktan daha çekici ve daha estetik geliyor bana nedense.( katılıyorum :) )
Lisans düzeyinde psikoloji mezunu olur olmaz psikolog olunamaz zaten. her halükarda uzmanlık, yüksek eğitim, farklı özel eğitimler, deneyim, staj, vaka çalışmaları gerekecek.
Ben tüm bunları uygulamaya daha dönük bir alan olan pdr'ye daha uygun görüyorum. insanın hedefleri ve kendine inancı varsa, sabredip iyi işler yapmak istiyorsa psikolojik danışmanlık gayet uygun bence. önü de açık, korkulduğu kadar tıkalı değil.
- Halil İbrahim Duran: pdr lisans mezunu biri psikolojide yüksek lisans yapınca "psikolog" ünvanı almaz. Klinik Psikoloji masterı hariç. Klinik Psikolog( pdr ya da psikoloji lisans programından mezun olup, kliniği bulunan bir üniversitede klinik psikolojide yüksek lisans yapan)
Küçük bir hatırlatma devlet hastanelerinde psikologluk yaparken MEB psikolojik danışman olarak geçen çok sayıda psikolog arkadaş tanıyorum. Hastaneleri ve orada yapılan işleri gözünüzde büyütmeyin. Bir gününüzü ayırıp orada ne yapıyorlar gidip bakmanız sizin fikirlerinizi değiştirebilir. Bütün devlet kurumlarında bahsettiğiniz sıkıntılar mevcut.
Umarım bu konuyu artık halletmişizdir. Yani sonuç olarak neymiş,PDR bölümünden mezun olduktan sonra klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapılmadığı taktirde psikolog unvanı alınmazmış.
Bir yerlerde hatam olduysa düzeltin lütfen.Aklına bir şeyler takılan arkadaşlar çekinmeden yorum atarak sorabilirler.
Fırat YALÇIN
Deü PDR 2.sınıf
zamanında bu sorunun cevabını çok aramıştık şimdikiler şanslı vallahi.
YanıtlayınSilTüm meslektaşlarıma başarılar.
bu okuduğum güzel bir haber bende pdr okumayı düşünüyordum :) bu konu için teşekkürler :)
YanıtlayınSilyazını ve genel olarak blogunu beğendim. ben de pdr okuyorum, 4. sınıftayım. twitter'dan da takip ediyorum. ve aktifliğin çok hoşuma gitti. başarılar...
YanıtlayınSilİsminizi bilmediğim için twitterınızı inceleyemedim. Teşekkür ederim. Beğenmeniz beni yazma konusunda şevklendirdi.
YanıtlayınSilSon takip edenlerden 'Raif' olanı :)
YanıtlayınSilTakipçinizim hocam :)
YanıtlayınSil:) blog yazma hevesindeyim ben de ancak fotoğraf makinem olsun diye bekliyorum. gerçekten seninkini çok sevdim. feyz alacağım ;)
YanıtlayınSilgüzel bir "yazma isteğini bastırma" yolu bence. PDR ile ilgili yazmak isterseniz hemen yazarlık vereyim buradan da paylaşabilirsiniz hocam, amaç paylaşmak, sonuçta bizlerin tecrubeli insanlara ihtiyacı var.
YanıtlayınSil@raif
YanıtlayınSilAyrıca fotoğraf makinesi için bütçen nedir bilmiyorum ama şunu düşünebilirsin http://remi5861.blogspot.com/2011/12/fujifilm-s1800-olumlu-olumsuz-taraflar.html
teşekkür ederim her iki paylaşım için de. haklı olabilirsin, ölene kadar kendimi eksik hissedeceğim için bir blog yazacak ve 'tecrübe' paylaşacak cesaretim olmayabilir. çok nazik bir davet, teşekkürler. birkaç denemeden sonra bu konuda geri dönüşte bulunacağım.
YanıtlayınSilgüzel bir yazı olmuş ama pdr okuyup da psikolog olmak isteyenler mi var doğrudan psikoloji okusunlar puanlar çok da uzak değil.bize okullarda rehber öğretmen demekten de vazgeçseler keske biz öğretmenlik yapmıyoruz aslında bir de en çok maaş alanlar kısmında belirttikleriniz zorunlu olarak 30 saate girenler olmuş aslında. rehber öğretmenler 15 saat maaş karsılığı çalışır sınıf ve okul öncesi 18 saat maaş karsılığı yani biz onlardan biraz daha fazla ek ders alıyoruz
YanıtlayınSilben bu siteyi niye daha önce görmedim bende pdrci blogger yok mu diyordum.bende okul öncesi rehberlikle ilgili bir blog açmayı düşünüyorum
YanıtlayınSilSamimi yorumlarınız için teşekkürler Başak Hanım :) .. Eğer olurda blog açarsanız her türlü desteğe hazırım.
SilBaşarılar.
teşekkür ederim benim 2 tane blogum var aslında ama orda mesleki kişiliğimi pek kullanmıyorum :)
YanıtlayınSilokul öncesinde çalışıyorum ve okul öncesi rehberlikle ilgili çok az sey var elimizde
Çok işime yaradı. Teşekkürler. Kaç gündür aklımdaki sorunun cevabını arıyordum. Ve şu an buldum. Benim için şimdi geriye kalan tek şey PDRyi kazanmak. Immm evet yarın sınava gircem :D
YanıtlayınSilLys'ler gözümü korkutuyor dua edin bana.
Yani şu durumda pdr mi okumak daha avantajlidi psikoloji mi?
YanıtlayınSilBu sizin tercihinizde bitiyor, bize sadece onda bu var diğerinde şu var demek düşer :)
Silkpssde rehber öğretmenliğin taban puanı çok düşük ben bu sene başlıycam okula 4 sene sonra puanlar yükselir diye çok korkuyorum bununla ilgili ne söyleyebilirsiniz
YanıtlayınSilBu yorum yazar tarafından kaldırıldı.
YanıtlayınSilDaha bir 10 sene yükselmez rahat olun ;)
YanıtlayınSilpeki klinik psikoloji dışında başka bir psikoloji dalında da mesela sosyal psikoloji veya endüstri psikolojisinde yüksek lisans yapılabilir mi? hani özel bir şirkette çalışmak için bence daha iyi olur. bende bu sene giricem üniversiteye onun için öğrenme istedim :)
YanıtlayınSilpdr nın calısma alanu sadece meb mı sımdı :D oyle olmadığını soyleyın bana lütfen :D
YanıtlayınSilHayır tabiki değil ama mezun olanların %90 ının çalıştığı yer MEB dir.
Silya ben şimdi bişey dicemde yanlış anlamayın ben pdr okuyunca ömür bou aynı maaşımı alcam çok araştırdım pdryi kişiliğime uygun olduğunu düşünüyorum mesleğin ama para konusunu hiç bi yerde yazmıyolar nasıl oluyo o iş
YanıtlayınSilkişilik özelliği olarak kimler psikolog olamaz genel anlamda söyleyebilirmisiniz.ben sadece meslek bulabilirim diye seçmek istiyorum bu bölümü ama uygunmuyum bilmiyorum o yzden bi sorayım dedim :D
YanıtlayınSilben bu yil kazandim pdr yi ama inanin insan psikolojini sevmiyorsaniz insanlari dinlemyi tercih etmiyorsaniz cok zorlanirsnz bir isi severek yapmak en onemlisi bence kisilik ozelligide sadece sabirli ve insanlari sevmek baska hic birseyi yok 🤗 basarilar smdiden
SilBen pedegog olmak istiyorum ama önce pdr okumam gerekiyormus birde açıkdan pdr okunmuyor mu bilgilendirirseniz çok sevinirim
YanıtlayınSilHayır, PDR açıktan okunabilecek bir bölüm değildir.
SilPeki bu yüksek lisans ne kadar sürüyor?
YanıtlayınSilBirde bölüm içerisinde nasıl dersler alıyorsunuz?
PDR dışı bı bölümden mezunum öğretim psikolojisi,gelisim psikolojisi dersleri çok ilgimi çekiyo bu alanda ogretim görevlisi olmak istiyorum ama izleyeceğim yolu bilmiyorum yüksek lisans yapinca halloluyormu hersey
YanıtlayınSilHayır. PDR lisans mezunu olmanız şart.
Sil4 sene pdr bölümü bitirdikten sonra çalışabileceğim alanlar nelerdir ?
YanıtlayınSilMerhabalar, sanirim yazi 2012 yilina ait. Bu zamana kadar herhangi bir degisiklik oldu mu? Yani hala klinik psikoloji alaninda mi uzmanlasmak gerekiyor psikolog unvani almak icin? Bir de PDR mezunu olup hastanelerde psikolog unvani ile calisilir mi?
YanıtlayınSilHala güncel olarak buradaki yazanlar geçerli. Klinik psikoloji çoğunlukla istanbuldaki özel üniversitelerde ücretle yapılıyor ve bir PDR mezununun psikolog olması için tek yol bu. Klinik psikolog olduğu zaman mümkün.
SilMerhabalar, Pdr okuyorum ancak psikoloji alanında klinik psikoloğu olmak istiyorum. Araştırmalarım sonucu klinik psikoloğu yüksek lisans için olan üniversiteler (pdrden kabul eden) üniversiteler hep özeller acaba devlet üniversitelerinden bildiğiniz bir üniversite var mı
YanıtlayınSil78-80
YanıtlayınSilBu bilgiler halla geçerli mi herhangi bir değişiklik oldu mu
YanıtlayınSilYorum Gönderme
***Yorum bırakırken Adı/URL seçecekseniz URL girmeyin. O kısım boş kalsın. ***.
**Yorumunuz onaydan geçtikten sonra yayınlanır, kısa sürede onaylanır.**
**Yazdığınız yoruma cevap yazıldığında haberdar olmak için yorum formunun sol alt köşesinde bulunan Beni Bilgilendir kutusunu işaretleyebilirsiniz. Bunun için gmail hesabınızla yorum yapmalısınız.**