7 Ekim 2016 Cuma

Psikolojik Danışman ve Askerliği


Bu yazı eski bir yazıdır ve geçerliliğini kaybetmiş olabilir. alert-info
Erkek meslektaşlarımın en büyük takıntılarından birisi olan askerliğe biraz değinmek istiyorum.

Psikolojik danışman erkek kişisi ortalama 22-23 yaşlarında mezun olduktan sonra eğer aynı yıl aranmışsa 24-25 yaşlarında askerlik tecil süresi biter, yani artık askere gitmesi zorunludur.

Tecilin devam etmesi için yüksek lisans şarttır.. Başka bir lisans programı maalesef tecili ertelemez. Yüksek lisans bitirmiş birisi ise doktora yaparak tecili uzatabilir, yani hep bir üst program gereklidir tecili uzatmak için.

Konumuza dönecek olursak, vatan sana canım feda denilerek, askerlik şubesine gidilir ve ne zaman tecili bozacaksanız danışılır, bilgi alınan tarihte gelinir tecil bozulur.

4 celp dönemi vardır, Şubat, mayıs, ağustos ve kasım celpleri. Ağustos celbine gitmek isterseniz genelde mayısın son haftası tecil bozmanız gerekir. Genel bir görüşe göre ağustos celbinde askerlik çok fazla oradan yedek subay olarak çıkar.

Şimdi biraz ona değinmek lazım. Askerlik iki şekilde çıkabilir. Ya uzun dönem yedek subay ya da kısa dönem bildiğiniz er.

Yedek subaylıkta 4 sınıf var, Jandarma, Kara, Hava, Deniz. Ne çıkacağı bahtınıza. Bunlar değiştirilemez.

PDR, Meslek Secimi, Meslek Tanitimi, Tercih, Kariyer, Psikoloji, old,

Acemiliğiniz yedek subaysanız samsun sahra sıhhiyede geçiyor. (burada statünüz acemi veya acemi er değil yedek subay adayı oluyor.) Orada 1 ay 1 haftadan sonra kıt'a birliklerine dağıtım gerçekleşiyor. Samsundaki acemilikte(yedek subay adaylığında) bir askeri bir mesleki iki sınav olup bunların ortalamasına göre sıralama çıkartılıyor. Sonra yüzde on gideceği yeri kendisi seçerken kalanlar sırasına göre kurayla asıl birliklerine hizmet etmek üzere dağılıyorlar.

Uzun dönem yedek subay(subayın olmadığı yerde subay yetkilidir) olarak giderseniz askeriyede rütbeli olarak psikolojik danışmanlık yaparsınız. 11 ay sürer. Rütbeniz subay sınıfının başlangıcı olan asteğmendir. son 3 ay kala teğmen rütbesine yükselirsiniz. Maaş alırsınız ve milli eğitimdekinden fazladır. 8-17 çalışır hafta sonu tatilinizi yapar, 17den sonra sivil bir şekilde istediğiniz gibi takılabilirsiniz. tabi bir subaya yakışacak şekilde ;)

Kısa dönemde 5 ay yaparsınız(izini 6 aydan düşün hani), bildiğimiz er olursunuz, anlatmaya gerek görmüyorum.

PDR, Meslek Secimi, Meslek Tanitimi, Tercih, Kariyer, Psikoloji, old,

Şahsen kısa dönemde olsa 5 ay er'liktense 11 ay rütbeli psikolojik danışmanlığı tercih ederim, nitekim şükür öyle de oldu, peki neden?
  1. Her şeyden evvel kendi mesleğinizi icra ediyorsunuz ve psikolojik danışman olarak bayağı bir meslek kazanımı elde ediyorsunuz.
  2. Maaşlı çalıştığınızdan ekonomik olarak katkısı çok.
  3. Rütbelisiniz ve bu askeriyede önemli bir durum.
  4. Genelde rahat bir çalışma ortamı var. Zira TSK'da işimiz çok daha oturmuş ve sistemli yürüyor.
TSK'nın mesleğimize yani psikolojik danışmana ciddi manada ihtiyacı var. Tabi MEB'inde var ama birbirinden farklı durumlar.. ne demek istediğimi biraz da icraa edince anlayacaksınız.

Kısacası mesleğinizden zevk alıyorsanız genel olarak askerliğinizden de zevk alacaksınız. Vatana hizmet birincil amacımız olmak üzere mesleki bilgimizi işlememiz oldukça faydalı olacaktır.

AYRICA BAKINIZ: https://www.firatyalcin.com/2017/04/psikolojik-danisman-icin-tsk-mi-meb-mi.html full-width

255 Yorum:

  1. Merhabalar. Ben Ahi Evran Üniversitesi 3. Sınıf Psikolojik Danışman ve Rehberlik bölümü öğrencisiyim. Askerlik ile yazınızı okudum. Kafama takılan bir iki soru var.
    Birincisi uzun dönem(11 ay) yaparsak maaş verilmeye direkt başlanıyor mu? Yoksa 5-6 ay sonra mı almaya başlıyoruz?
    İkinci sorum: Ben askeriye de psikolojik danışman olmak istiyorum. Bunun için nasıl bir yol beni bekliyor? Nasıl girebilirim? Zorlukları nelerdir?
    Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. 1- Evet, hatta acemilikten ustalığa geçerken 15 gün yol(mehil) izni kullandığınız gün dahi yatıyor.

    2- Siz askerlik şubesinde tecil bozup bir sonraki celp için başvururken yedek subay olarak yapmak istediğinizi belirtin. gerisi şans. :)

    Askerliğin zorluklarının yanı sıra mesleki olarak zorluk yaşayabilirsiniz ama bu sizin acemilikten sonra nereye gittiğinizle çok alakalı olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dövme sorun olur mu ?

      Sil
    2. Dövme sorun oluyormu peki..?

      Sil
    3. Asteğmenler için değil daha çok erler için sorun olabiliyor.

      Sil
  3. 2.sorum aslında su sekildi. 6 ay ya da 11 ay askerlik yaptıktan sonra askerlik görevi bitecek. Görev bittikten sonra ben askeriye de kadrolu olarak psikolojik danışmanlığı görevine devam etmek istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna teskere bırakma diyoruz, bu şekilde aratırsan googleda fazlaca detay bulabilirsin ama bizim için yazayım, askerlik bittikten sonraki 5 sene tekrar dönmek amacıyla muvazzaf subaylığa başvurabiliyorsunuz. Hemen olsun istiyorsanız teskere almak yerine bitmesine yakın veya o tarihlerde teskere bırakma başvurusu yapıyorsunuz. Sonrasındaki alımlar her yıl değişiyor ama son olaylarla oluşan subay boşluğundan dolayı şu zamanlarda alımlar zor olmuyor.

      6 ay yaparsanız bırakamazsınız. Düz ersiniz çünkü.

      O durumda tsknın dışardan alımlarına başvurup sivil memur olarak kadro alabilirsiniz.

      Sil
  4. Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.

    YanıtlaSil
  5. Yani asteğmen olmamiza bir engel değil dimi..

    YanıtlaSil
  6. TECİLİM BU YIL SONU ILE BİTİYOR MYO. OKUYORUM AMA OKULU BITIRMEDIM 2013 YILINDA OKULA KAYIT OLDUM.HALA BITIRMEDIM SUAN BAHAR DONEMINDE KAYIT YENILEDIGIM SEKILDE TECILIM UZARMI

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğunuz taktirde belirli bir süreye kadar uzar. Okuduğunuz okulun öğrenci işleri durumla ilgili kesin bilgi verecektir.

      Sil
  7. Merhaba peki bu durum kızlar ıcnde gecerli mi askerıyede psikolojik danışman olarak calışma

    YanıtlaSil
  8. Maalesef bayan askeri personel alımı alanımız için mevcut değil ama bayan memur alımı mevcut. Psikolojik danışman olarak memur statüsünde TSK'da çalışabilirsiniz. Ama daha çok psikoloji mezunlarına öncelik tanıyorlar.

    YanıtlaSil
  9. Anladım teşekkür edrim bilgnz icn.pekı psikoloji mezunu oldukdan sonra yapılması gereknler nelerdr memur statüsünde TSK da calşmak ıcn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KPSS ye girip alımlarda şartlara göre başvuru yapmanız yeterlidir.

      Sil
    2. Anladım.pekı yurtdışnda ögrenim görmüş ( psikoloji bölümü okumuş)biri ıcn bı engel söz konusumu başvuru vs ıcn.

      Sil
    3. Diplomanızın ülkemizde geçerliliği varsa sorun yaşamazsınız.

      Sil
  10. 6 ay yada 12 ay yapmak bizim elimizdemi ?

    YanıtlaSil
  11. Selamun Aleyküm Fırat Hocam Pdr öğrencisiyim Allahın izniyle doktora niyetim var fakat askerliği de mezun olur olmaz yapmak istiyorum.Bu konu hakkında bilgilendirir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. burada karar vermek size kalıyor :) Üniversitede öğretim görevlisi olan askerlerimiz de var, doktorasını bitirip gelmiş askerlimiz de var. Ama ilerleyen yaşlarda gitmenin bazı dezavantajları olabilir.

      Sil
  12. Psikoloji bölümü mezunları için de aynıları mı geçerlidir hocam ? Yedek subaylık için gideceğimiz dönemin bir önemi var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçerlidir, 1-2 şey farklı.

      Psikoloji mezunu arkadaşlarla tamamen aynı eğitimleri alıp aynı sınavlara giriyoruz. Fakat psikoloji mezunları bir arada başka bir koğuşta kalırlar ve kura çekilirken ayrı bir torbadan çekerler. Onların gidecekleri yerler bizimkinden ayrıdır, bu yerler özellikle psikoloji mezunu isterler. Bunun haricinde herhangi bir farkı yok.

      Sil
  13. Merhaba hocam bende bu yil agustos celbiyle askere gitmeyi dusunuyorum. Fakat kafama takilan bazi sorularim var. Birinci sorum rahatlik konusunda (ekonomik olarak degil) uzun donem mi daha cazip yoksa kisa donem mi? Ikinci sorum ise yedek subayligi tercih edersek psikolojik danisman astek olma disinda farkli bir gorevde astek olma ihtimalimiz var midir? Cevap icin simdiden tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhammed şöyle ki her ikisi de rahat. 0-10 luk bir sıkalada en fazla zorluk 10 ise , kısa dönem 6 , yedek subaylık 3'dür. - Şahsi görüşüm -

      Asteğmen veya kısa dönem durumu şans, sana bırakılan bir seçim değil. Askeriyenin ihtiyacına göre şekillenir. Ama diploma notunun etkili olduğunu düşünüyorum.

      Farklı bir görevde asteğmen olma ihtimalimiz söz konusu değil.

      Sil
  14. Fırat hocam iyi günler. Ben bu sene pdrden mezun olacağım inşallah. Askerliğimi hemen yapmak istiyorum ve kafamda uzun dönem askerlik var. Uzun dönem askerliği tercih etmeme rağmen kısa dönem çıkma şansı nedir? Bir de teğmenlik rütbesini aldıktan sonra TSK'da kalma durumumuz var mı? Varsa şartlar nedir? Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih kalma durumu ihtiyaç halinde olabiliyor. Şu son yaşanan kötü olaylardan dolayı bu ihtimal düşük değil. Bitirdikten sonraki 5 sene içerisinde de alım olursa kaldığınız yerden devam ederek başlayabiliyorsunuz.

      Bahsettiğiniz ihtimal var, bizzat yaşayan arkadaşlarım oldu, şu an bir askerim kısa dönem meslektaşım hatta.

      Sil
  15. İyi günler. Pdr 4. Sınıf öğrencisiyim. Ağustos döneminde askere gitmek istiyorum. Şu an başvuracağım ancak henüz mezun değilim mayısta mezun oluyorum. Şu an yedek subaylık için başvurabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır öğrenciyken başvuramazsınız. Diploma tarihinden sonra başvuru yapabilirsiniz. Ağustos dönemi için genelde mayısın son haftası başvurular açılır ve 1 Haziranda biter.

      Sil
  16. Fırat hocam evli olan pdr mezunları şayet uzun dönem askerlik yapacaksa askeri lojmanlardan yararlanma yada sivilde ev tutma durumu sözkonusu olur mu

    YanıtlaSil
  17. Fırat hocam evli olup uzun dönem askerlik yapacaklar için askeri lojmandan yararlanma yada ev tutma konusunda bilgi verebilir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bu tamamen nereye gideceğiniz ile alakalı o an lojmanın durumuyla alakalı bir şans. Örneğin benim geldiğim yerde bu imkan vardı, hatta oturacak insan aradılar. Ama sizin gideceğiniz yerdeki şartları şimdiden ön göremeyiz, şansınız yaver gider umarım.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  18. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yusuf geç cevap için kusura bakma..

      Evet diploman olmalı, sonuçta askeriye sistemde seni hala okuyor görecek. Bu durumda Kasım celbinde gitmen gerekebilir ama tam ve kesin bilgi için askerlik şubesine danış.

      Sil
  19. Üniversitede psikoloji bölümünü bitirip 6 ay kısa dönem askerligim bittikten sonra askeriyede kalıp askeri psikolog olma şansım var mı bu konuda yardımcı olabilir misiniz bilginiz varsa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır, asteğmen olarak yapmış olmanız gerekiyor. Ancak memur statüsü için dışardan başvuru yapabilirsiniz.

      Sil
  20. İyi günler fırat bey ben uzun dönem askerlik yapabilmek için neler yapmalıyım bi öneriniz var mı acaba psikoloji mezunu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üniversitedeyken transkrip notunuzu yüksek tutmaya çalışın. Gerisi şans :)

      Sil
  21. Merhaba Fırat Hocam, ben ağustos celbinde askere gideceğim. Bölümüm psikoloji ve yds puanım 88. Görevli bana uzun dönem çıkacağını söyledi. İngilizceden dolayı mı böyle ? Bir de yedek subay olanların sağlık kontrolü nasıl oluyor, çok detaylı mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diploma notunuzu görmüşse ve yüksekse o yönde tahmin etmiştir. Sağlık kontrolü olmuyor açıkçası :) İlk girdiğiniz gün askeriyede doktora görünüyorsunuz ama açıkçası gözle görülür büyük bir sorun yoksa formalite gibi hani..

      Sil
  22. S.aleyküm hocam . Uzun dönem cıkabilmesi için daha dogrusu bu şansı artirabilmek için diploma notu önemliymiş. Benim diplomanotum 3.00 siz bu kurumda oldugunuz için acaba sizin ki kaçtı . Yordama yapıcam da :) tesekkurler cevap icin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimkiyle kıyaslamanız doğru olmaz çünkü herkes kendi alım döneminde başvuran kişilere göre seçiliyor. Örneğin uzun dönem yedek subaylık için 5000 başvuru oldu diyelim TSK'nın 1000 ihtiyacı varsa not ortalaması en yüksek kişiden başlayarak sıralar ve 1000. de durur. Bu tamamen kendi gözlemim, şahsi kanaatimdir. Tsk'nın bu konuda resmi açıklaması bulunmamaktadır.

      Sil
  23. Askeri hastanelerin malesef kapatılması sonrası artık tsk da psikolog çalışamıyor değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalışıyor, psikologların tek çalışma alanı hastaneler değil.

      Sil
  24. Diploma notu ortalama kaç olmalı? Teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gideceğiniz döneme bağlı. Yukarıdaki yorumlardan buraya yakın olanın birisinde açıklamıştım :)

      Sil
  25. Merhaba firat hocam ben tecili bozdururken yedek subay olmak istedigimi belirtmedim yine de uzun donem cikma sansi var mi acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi var. Açıkçası ona pek dikkat etmiyorlar :)

      Sil
  26. Benim bir sorum olacakt. Ben PDR çıkışliyim askerlik için uzun dönem çıktı yani subay olarak yapacam 12 ondan sonra devam etmwk istesem devam etmw hakkim varmi tsk pdr olarak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi, son 3 ay teğmanlik vasfına yükselirsiniz, kaldığınız taktirde bu yükselme devam edecektir. Kalma durumu seneden seneye ve ihtiyaca göre değişiyor. Sonraki 5 sene alım açıldığı taktirde yine kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.

      Sil
  27. Fırat hocam merhabalar, pdr son sınıf öğrencisiyim ve tsk personeli olarak çalışmak bana gayet mantıklı geliyor. Bu sıralar yapılacak alımların hacmini öğrenme şansımız var mı sizce? ( alım olmayacaksa boşuna 6 ay uzatmayalım askerliği (: ) öte yandan tezkere bırakma alım durumu olursa normal astsubay gibi mi çalışıyoruz? Örneğin şark hizmetleri, yer değiştirmeler vs? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz hiç astsubay olmuyoruz yalnız, asteğmen olarak başlıyoruz. Samsunda ise asteğmen adayı olarak eğitim görüyoruz. Kaldığımız taktirde teğmen olarak bir süre devam ediyoruz ve sonra üsteğmen..vb. yükseliyoruz.

      Şartlar ve özlük olarak subay sınıfına bağlıyız.

      Sil
  28. Mrb hocam. Ben pdr çıkışliyim bana uzun dönem olarak çıktı. 11 ay sonra devam etmek istesem öyle bi hakkim varmi acaba

    YanıtlaSil
  29. Fırat hocam Kıbrıs da psikoloji 4.sınıf öğrencisiyim. Türkiye deki psikoloji okuyanlar la şansım aynı mı uzun dönem için. Yada devlet üni de okuyanlara öncelik veriliyor mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi aynı. Hatta şöyle söyleyeyim benim gittiğim dönemde yarımızdan fazlası Kıbrıs mezunuydu :)

      Sil
  30. fırat hocam askeri psikologlar silah eğitimi alıyorlar mı ? silah taşıma yetkileri oluyor mu sivil hayatta .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar

      Hayır almıyoruz. Silah taşıma yetkimiz tabiki var ama zimmetlenmiyor. Biz disiplin teşkil etmemeye çalışıyoruz ki danışanlarımız rahat olsun. Hazır kıta olarak askeri savunmaya destek amacımız var ama silah taşımıyoruz. Olası bir durumda silahlanıyoruz. Acemilikte atış eğitimi alıyoruz ve asteğmenken 1 ya da 2 defa paslanmış mıyız diye atışa götürdükleri oluyor :) Geçemezsen tekrar eğitim alıyorsun. 9 mermi veriliyor 3 atıştan 3 periyot, en az ikisinde 2/3 vuracaksın hedefi.

      Bu arada asteğmenliğini doğuda icra eden arkadaşlar sürekli silah taşıyorlar.

      Sil
  31. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurbanu hanım bayan meslektaşlarımız maalesef askeri kadroda yapamıyor. Ama dışarıdan alımlara başvurup memur statüsünde yapılabiliyor.

      Sil
  32. Psikoloji öğrencisiyim ve en büyük hayalim askeriyede okumak yada bi statüde çalışmak. Askeri psikolog olarak görev alamayacağım onu anladım ama dışardan alımlarda kapalı olmak sorun yaratır mı?

    YanıtlaSil
  33. Psikoloji öğrencisiyim ve en büyük hayalim askeriyede okumak yada bi statüde çalışmak. Askeri psikolog olarak görev alamayacağım onu anladım ama dışardan alımlarda kapalı olmak sorun yaratır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden yapamayasınız.. Daha geçen ankara genel komutanlığı aradığımda psikolog bir bayanla görüştüm. Askeriyeye psikolog olarak girebilirsiniz.

      Sil
  34. Fırat bey Mayıs celbinde Yedek subay alımı genellikle başvuran kişilere geliyor diyorlar. Bu yakınınızda gördünüz mü? Ortalaması düşük olupta mayıs celbinde Yedek subay olarak görev almalar?

    YanıtlaSil
  35. fırat hocam birde sağlık muayenesi detaylı mı yapılıyor asteğmenlerin. benim sağ gözde katarakt var o sıkıntı olur mu askeriyede kalmam için .

    YanıtlaSil
  36. Merhabalar Mayıs celbinde Yedek subay olma ihtimali daha mı yüksek oluyor ?

    YanıtlaSil
  37. Fırat hocam merhaba. Bir iki sorum var. Öncelikle yedek subay için hangi celp dönemlerinin şansı daha fazla? Birde askeriyede çalışmanın zorluklarından çok bahsedildi bize. Askerden kaçmak için intihar edeceğim diye gelen erlerden vs. Bunlar çok uç örnekler mi? Siz askeriyede çalışmanın zorluğunu nasıl değerlendirirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet bir kaç yorum yapmışsın bu daha detaylı olduğundan bunu cevaplıyorum.

      En ihtimali olan dönem ağustos celbidir. Çünkü büyük bir çoğunluğa en uygun celp.. Rehber öğretmen olanlar okulun ortasında gitmek istemiyor genelde, üniversiteden mezun olanlarsa haziran sonu gibi mezun olduğundan en fazla alım ve boşaltım bu dönemde oluyor.

      diğer sorularınız ile ilgili şu yayınıma göz atabilirsiniz,

      http://www.firatyalcin.com/2017/04/psikolojik-danisman-icin-tsk-mi-meb-mi.html

      Sil
  38. Fırat hocam merhaba. Ben pdr 4. sınıf öğrencisiyim. Bu yıl agustos celbine yetişemiyeceğimizi ifade ettiniz. Kpss den mülakata girip Kasım ayında askere gittiğimizde eğer atanırsak Şubat atamasına, memurluğumuz biz gelene kadar duruyor mu? Uzun dönem çıkarsa ertesi yıl kasım ayında direk atandığımız okulda göreve mi başlıyoruz? Cevaplarsanız buna göre askere erkenden gitmeyi düşünüyorum. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar

      Öncelikle tam ve kesin bilgi için en yakın askerlik şubesine danışın.

      Bahsettiğiniz durumda siz atandığınıza dair belgelerinizi il/ilçe milli eğitime ve okulunuza teslim ettikten sonra askere gideceğinize dair dilekçenizi verdiğinizde 1 yıllık ücretsiz izne çıkmış sayılırsınız. Askerden döndüğünüzde 1 yıllık izniniz bitmiş olur ve memurluğunuzu başlatır/devam ettirirsiniz.

      Sil
  39. Hocam atanamazsak Kasım celbiyle askere gitmemizi mi yoksa beklememizi mi önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle gitmenizi öneririm;

      1- Orada kpssye tekrar hazılanabilirsiniz, bolca zamanınız oluyor, bu şekilde gelip hazırlanan bir çok kişi tanıdım.

      2- Aradaki zamanınızda tecrübe kazanmış oluyorsunuz.

      3- Üstyazı yazma, resmi dilde yazışma gibi deneyimler elde edersiniz, okullara atanmadan önce bu çok büyük bir avantaj.

      4- Direk sert vakalarla başlayacağınız için atandıktan sonra uyum sorunu yaşamazsınız, oryantasyon süreniz oldukça kısalır.

      5- Önce milli eğitimde başlayıp 1 koca sene bu şekilde ara verdiğinizde oradaki deneyimlerinizi, ne yaptığınızı unutuyorsunuz.. Bu olmamış olur.

      İki kurumu görüp karşılaştırmanıza olanak sağlar.

      Sil
    2. Çok teşekkürler hocam. Fakat Kasım celbinde yedek subay çıkma olasılığı nispeten düşük olduğu için kısa dönem çıkma olasılığı da var. Kısa dönem çıkarsa sınava tekrar hazırlanamayız diye düşünüyorum. Sizce bu risk midir ve riskse alınmalı mıdır?

      Sil
    3. Mayıs ağustos ve kasım celplerinde bu ihtimal çok düşük değil ve biraz da şans. Kısa dönem çıksa dahi kpss ye hazırlanacak bolca zaman bulursunuz. Anlayışlı komutanlara denk gelmek de önemli. Örneğin biz burada kpssye hazırlanan bir askerimizi kütüphaneci olarak görevlendirdik. :)

      Sil
  40. hocam peki sadece son 3 ay mı haftasonu izinleri var yoksa acemi birlik bittikten sonra başlıyor mu? bir de askeriyede kalmak zorunda mı yoksa memur gibi sabah sekiz akşam beş işe geliyor gibi mi geliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurada çektiğiniz kıta birliğinize göre değişiyor. Doğu bölgesinde genelde 8-17 den sonra birlik içinde kaldığınız yere gider, birlikten çıkmazsınız. Batı bölgelerinde 8-17 veya 8-17.30 çalışır, çıkışta evinize gidersiniz, hafta sonu tatildir yani bildiğimiz 657 neyse o :) doğu da da hafta sonu tatildir ama güvenlik açısından genelde birlik içinden çıkartılmazsınız.

      Acemilik bildiğiniz açık cezaevi gibidir. Sadece kıta tabibiniz hastaneye sevk ettiyse çıkabilirsiniz.

      Sil
  41. Merhba hemşirelik bolumu mezunuyum yedek subay cikma ihtimali varmi ozellikle samsun sahra sihhiye gidebilme sansimiz var meslek olarak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef çok çok düşük bir ihtimal hatta yok denebilir.

      Sil
    2. Firat hocam hrmsitelik neden ihtimali yok

      Sil
  42. Sorumun cevabına yakın cevaplar buldum ancak tekrar net bir şekilde sormak istiyorum istiyorum. Son zamanlar pdr atama puanları ve sistemi malum. Bu sebeple farklı çalışma alanlarına yönelmek istiyorum. Bunlardan biride TSK'da Psikolojik Danışmanlık. Askerliği yedek subay olarak icra edip, duruma göre kalmak mantıklı geliyor. Ama yedek subay olarak icra etmek sizin söyleminizle şans işi. Ben 3.00 ortalamayla mezun olacak son sınıf öğrencisiyim ve muhtemel tecil bozdurma tarihim temmuz ortaları gibi olacak. Yine muhtemeldir ki kasım celbine denk geleceğim. Bu ortalama ve kasım celbi şans faktörleri göz önünde bulundurulduğunda benim şansım nedir? ilaveten rdm astteğmenleri ne kadar ücret alır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sınıftan sınıfa değişir maaş. Jandarmada 3800, kara kuvvetlerinde 3300 alırsınız ama bunlara sınır tazmimatı, doğu tazminatı vs. eklenir. Teğmen olduğunuzda +400-500 tl artar maaşınız.


      Ortalamanıza bakarsak ihtimaliniz düşük değil bence ama bu tamamen kişisel bir tahmin.

      Sil
  43. sorum yayınlandı mı acaba ?

    YanıtlaSil
  44. Merhabalar hocam iki sorum olacakti birincisi;ilk yıl bittikten sonra kaç yil göreve devam etmek zorundayiz.İkincisi;her psikolojik danişmana kaç asker düşüyor.Şimdiden teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her psikolojik danışmana şu kadar asker düşer denemez. Bu yere ve zamana göre değişir.

      İlk sorunuzu anlamadım, açarsanız yardımcı olmaya çalışayım.

      Sil
  45. Hocam merhaba, ben ağustos celbi için başvuru yaptım. Bölümüm psikoloji ortalamam ve YDS puanım baya yüksek. Tezkere bırakmak istiyorum fakat bazı kişiler artık bu uygulamanın olmadığını söylüyorlar. Bunun aslı var mı? Bir de tezkere bıraktık diyelim muvazzaf mı yoksa sözleşmeli mi oluyoruz ? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uğur teskere bırakma TSK nın ihtiyacına göredir ve son zamanlarda böyle bir şey pek olmadı. Olursa ve bırakırsan muvazzaf olursun.

      Sil
  46. Hocam merhabalar. Ben 3. Çalışma yılının Mayıs ayında gitmeyi düşünüyorum ancak uzun dönem çıkarsa ben geldiğimde 3 yılını tamamlamamış mı sayılıyorum. Sizce Mayıs mı Ağustos döneminde mı gltmeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağustosta açıkçası çok sıcak oldu ve çok zorlandık. Bu seçim size ait ama şimdi olsa mayıs celbini tercih edebilirdim. Askerliğinizi yaptığınız o 1 yıl öğretmenlikteki görev sürenizden sayılmaz.

      Sadece asker öğretmenler sayılır.

      Sil
  47. Merhabalar. Acaba TSK'da çalışmak için başvuran psikolojik danışmanlarda da herhangi bir fiziki şartlar aranıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dışarıdan yapılan başvurular hakkında fikrim yok fakat asteğmen olarak alınırken şart aranmıyor.

      Sil
    2. Dışarıdan yapılan başvurular derken normal bir sivil gibi alım olduğunda gerekli şartları yerine getirerek yapmış olduğumuz başvuruya mı deniyor?

      Sil
    3. İyi günler ayrıca sormak istediğim bir soru var Size ben pdr 3. Öğrencisiyim ve okulum bittikten sonra tsk bünyesinde psikolojik Danışman uzmanı olarak çalışmak istiyorum, bunun için okulum bittikten askerlik tecilim varken,askere gitmeden mi başvurmak daha iyi yoksa normal olarak askere gidip orada gerekli sartları yerine getirerek basvurmak mı daha iyi? Hangi durumda pdr uzmanı olarak tsk da çalışmak şansımız daha fazla oluyor?

      Sil
  48. Hocam merhabalar. Pdr mezunuyum askerliğim şuan tescilli..Ağustos ayında gitmeyi düşünüyorum..31 mayısa kadar tecil bozmada son günmus..peki sonlara doğru bozsak yedek subay olma ihtimalimizi azaltmaz degilmi..sorum saçma olabilir ama hiç bir bilgim yok ondan soruyorum..teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mayıs-Ağustos celplerinde alım fazla olur, ama çıkıp çıkmaması yine de şans.

      Sil
    2. Merhabalar, şu ana kadarki tüm yorumları okudum ve aklımdaki soruların bir çoğu gitti çok çok teşekkür ederim sizlere. Psikoloji öğrencisiyim. Sorum şu: uzun dönem askerlikten sonra teskere bırakmak istersek yani bundan sonraki hayatımızı askeriyede geçirmek istersek yüksek lisans şartı arandığın söylediler. Yani tezli ya da tezsiz bir yüksek lisans programı mezunu olmak ya da okuyor olmak gerektiğini söylediler, ne kadar doğrudur? 2. Sorum: eğer teskere bırakıp kalabilirsek her 5 yılda bir sürekli yerimizi rastgele atama yoluyla değiştiriyorlar mı, yani Türkiye'yi bucak bucak gezdiriyorlar mı, sabit bir yerimiz olur mu? Son sorum: KPSS'ye gireceğim, atamalar henüz belli olmadan uzun döneme başvurursam beni atamalarda esgeçerler mi yoksa atanıp askerden sonra o arandığım yere direkt gidebilir miyim? Ayrıca KPSS'de bir kaç kez o yıl içinde atamalar oluyor diye biliyorum hepsi için tek bir sınavla atanma hakkımız oluyor değil mi? Şimdiden çok çok teşekkür ederim, eksik olmayın, çok faydalı bir sayfa burası.

      Sil
  49. Merhaba Fırat Hocam, pdr mezunu birinin yedek subay olabilmesi için hangi aşamalardan geçmesi gerekiyor? Askerde bölümle ilgili bir sınav var mı varsa içeriği nedir ?

    YanıtlaSil
  50. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Askerlik şubenize görünerek fikir almanız daha doğru olacaktır.

      Sil
  51. Fırat Hocam, pdr mezunu biri yedek subaylık için acemlikte yapılan sınavda çok kötü sonuç alsa da yedek subay olabilir mi ? Veya daha net şekilde söyleyeyim meslek sıralamasında sonuncu olsa dahi yedek subay olabilecek midir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi, o sınav sadece kurayı kaçıncı sırada çekeceğini ve dereceye girmeni sağlıyor. İlk yüzde on kendi seçtikleri yerde yapıyor askerliğini.

      Tabi sınavda belli bir puan sınırının altında kalmamak gerekiyor, kalırsanız telafiye giriyorsunuz ve telafide de kalan duymadım ;) ;)

      Sil
  52. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam, Kısa dönem yapmak istediğinizi tecili bozarken belirtiniz. Uzun mu kısa mı olacağı sonradan açıklanır. Siz kısa da isteseniz uzun çıkabilir bu biraz şans.

      Sil
  53. Hocam peki paikolog olarak kalmak icin askerde ne gibi sartlar isteniyor ? Ne tur sinavlara tabi tutuluyoruz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İhtiyaç olursa mülakata giriyor genelde kalıyorsunuz. İhtiyaç belirtmeleri gerekiyor.

      Sil
  54. Ben 4 yil pdr bölümü okumak istiyorum pdr mezunu olunca kisa dönem askerlik (6ay) yapabilirmi ve pdr okurken yas 20 olduğunda kac yasina kadar tescil edebilirim askerligi hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. PDR'yi bitirdikten sonraki 2 sene boyunca tecilli olursunuz. Yüksek lisans yapmazsanız mezuniyetten sonraki 2.sene temmuzunda biter.

      Sil
  55. Merhabalar hocam bu ağustosta askere gidiyorum yedek subay olarak benim sorum şu şekilde. Daha önceden kullanmış olduğum kredi taksitlerinin ödemeleri mevcut ağustosta askere gittiğim zaman ne zaman tam anlamı ile maaş almaya başlıyoruz yardımcı olursanız çok memnun olurum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylül ayınındaki maaş yetişmeyebiliyor ama 20-30 eylül arası ödüyorlar. Aynı durumdan muzdariptim sonradan zor toparladım :) İlk maaşınız 1.5 maaş oluyor.

      Sil
  56. Hocam alimlara gore kalma oluyor demissiniz.. Tsk nin rdm alimini hic duymadim.. Dediginiz sey normal astegmenlik basvuru yapip rdm de kalmak mi cok net degil ? Yani son ayda ben kalmak icin basvuru yaptim alim dediginiz rdm deki her yil alinan pdr mezunu kisilerin askerligi bitince olusan aciktan mi degerlendiriliyor? Yani kasimda askerim ben yedek subay cikarsa gorevlendirildgm yerde kalmak istiyorm sansm nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Geçmiş senelerde TSK'nın asteğmenlerden muvazzaf personel alımı için kontenjan verdiği olmuştu. Uzun süredir olmuyor evet ama imkansız da değil :)

      Böyle bir olası durumda bulunduğunuz birlikte kalmazsınız, tekrar değerlendirilir, tekrar tercih yaparsınız, sınıfınız vs. değişebilir.

      Sil
  57. Merhaba Fırat hocam, ben kasım da askere gitmeyi düşünüyorum. Tüm yorumları okudum neredeyse. Ağustos celbine yetişemediğim için kasım celbinde gitmeyi düşünüyorum. Psikoloji mezunuyum SorumBildiğin memurluk ama işte ağustos celbinde uzun dönem ise şu, diyelim ki kasım da askere gittim uzun dönem çıkma olasılığı sizce ne ölçüde? Uzun dönem çıkmazsa tecili bozduğumuz için istemesekte gitmek zorunda mı olacağız ve son olarak da kasımda askere yedek subay olarak başladım diyelim ve şubatta sağlık bakanlığına,bir hastaneye atandım diyelim bu süreçte nasıl bir yol alınır, atamam gerçekleşir mi? askerliğim bittikten sonra işime başlar mıyım? Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ömer Selamlar

      Geç yanıt için kusura bakma lütfen. İnternete erişimin sıkıntılı olduğu yerlerdeyim :)

      Bu ağustos döneminde sürpriz bir şekilde çok fazla kısa dönem çıktı. Bunun sebebinin artan mezun sayısı olduğunu düşünüyorum. Her köşe başındaki üniversite PDR açarsa bu durumun oluşması kaçınılmaz olurdu, oldu. Bundan sonraki alımlarda uzun dönem (yedek subay) çıkma ihtimali de azalmış oldu. Kasım ayındaki durum bilinmez, umarım gönlünce olur.

      Evet tecili bozduğun için uzun çıkmazsa otomatik olarak kısa çıkmış olacak, aynı tarihte belli olur, sistemi açtığında ne olarak çıktığını görürsün. Uzun çıkmazsa boşta olmazsın yani.

      Başladığın an artık tüm sistemlerde sen bir askersin. Herhangi bir mülakat veya sınavda asker olduğun ortadadır. Ama öncesinde olan bir durumdan ataman gerçekleşirse kuruma askerde olduğuna dair belge verirsin ve askerliğin bittiğinde başlarsın. Askerliğin bittiğinde 1 aydı sanırım, izin kullanma hakkında bulunur. Ama başlangıç yaptığın an bu hak yitirilir.

      Sil
  58. Hocam, yukarıda birkaç yorumda okudum. Mesleki ve askeri iki sınav oluyoruz ve bunun ortalamasına göre sıralama yapılıp ilk%10 luk kısım gideceği yeri kendi seçiyor demişsiniz. Bu sınavların içeriği özellikle askeri sınavda özellikle nedir ? İki sınavda yazılı sınav mı ? Herhangi bir mülakat falan var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mülakat yok. Yedek subay adayıyken(samsunda) askeri eğitimlerin yanında üniversitede gördüğün gibi alanla ilgili eğitimler alırsın. 1 ayın sonunda sınavlar yapılır. Sınavlardan birisi askeri bilgi, diğeri alanınla ilgilidir. Son olarak silah atışı yaparsın(katkısı çok değil), bunlar hesaplanır ve ortaya bir sonuç çıkar. Sıralaman o sonuca göre olur. İlk yüzde ona girmemiş olsan dahi kurayı o sırayla çekersin.

      Bu arada herhangi bir ceza yemen, emre itaatsizlik gibi mesela, eksi puan almana sebep olur.

      Sil
  59. -Merhabalar. Pdr mezunuyum ve uzun dönem askerlik için bu kasım ayındaki celbe yetişmek istiyorum. En geç ne zamana kadar tecilimi bozmalıyım?
    -Bu kasım ayında bana uzun dönem askerlik çıkma olasılığı düşük müdür? (Ortalamam 2.80)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağustos celbi için en geç mayısın son haftası. Kasım içinde tahminim eylülün son haftasıdır. Askerlik şubesinden kesin bilgi alın lütfen.

      Son alımlarda artık bu ihtimali tahmin edemez olduk. Ortalama etkiliyor dedik ama 2.8 2.9 olan bazı kişilere kısa dönem çıkarken 2.6 2.7 lerde olan bazı kişilere de yedek subaylık çıkmış. Artık tahmin edilemiyor :)

      Sil
  60. Hocam atanip askere gidince kalma durumu veya atanmadan gidince de kalma durumu var mi farklari neler askerde kalmak icin atanip mi atanmadan mi gitmek iyi olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atanma derken milli eğitime atanma mı, yedek subaylık mı? Yedek subaylık kastettiniz sanırım, eğer öyleyse yedek subaykenki daha avantajlı olur. Milli eğitimi kastettiyseniz pek bir etkisi yok. Değişken olarak dikkate alamayız. Şu aralar malum olaylardan dolayı yedek subayken kalma alımları da yok maalesef.

      Sil
  61. Merhaba hocam, askerdeyken meb mulakatına girebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar

      Evet girebilmeniz lazım, TSK yönetmeliğimizde eğitim ve alanıyla ilgili etkinliklere katılır gibi bir madde vardı.

      Sil
  62. firat hocam hemsirelik mezunuyum. uzun donem yapip hem calisip hem askerligim aradan ciksin istiyorum. gelme olasiligi nedir. yardimci olursanir sevinirim...

    YanıtlaSil
  63. firat hocam merhabalar. hemsirelij mezunuyum. askerlik aradan ciksin ve ve biraz tecrube olsun diye uzun donem yapmak istiyorum. ne yapmam gerekiyor. sansim var mi. yardimci olursaniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet var ama bunun % kaç olduğunu tahmin etmemiz mümkün değil.

      Sil
  64. Tezkere bırakma kalktı deniliyor. Pdr mezunu askerde kalabilir diyorsunuz. Bu zor mu kolay mı ? Ağustosta kasım celbinin çoğunun tecili bozmasından kaynaklı bir yığılma oldu bu kasımda da olur mu? Son olarak Samsuna alınan pdr mezunu sayısı belli mi? Çok fazla açık var ama fakat oranın da limiti olmalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Samsuna alınan PDR mezunu sayısı genel anlamda her sene belirlidir. Oranın kapasitesi var sonuçta :)

      Tezkere bırakma son yıllarda evet olmadı ama kalktığı söylenemez. Zor mu kolay mı sorunuzun cevabı, zor.

      Çoğunun tecili bozmasından değil, artık pdr mezunu sayısının çok olmasından kaynaklandı o durum (her köşe başına pdr bölümü açılırsa sonuç farklı olamazdı). İlerleyen yıllarda ve alımlarda kısa dönem ihtimali artarak devam edecektir diye düşünüyorum.

      Sil
  65. Fırat hocam merhaba, ben çift anadal bitirdim ancak özel eğitim öğretmeni olarak tecil yaptırmıştım,pdr bir yıl uzamıştı.Askerlik şubesindeki memur özel eğitimci olarak görülüyorsun diyor,askeriyede psikolojik danışman olamayacak mıyım yani?Tsk da çalışmak daha cazip geliyor.Ne yapmam gerekiyor? Ya da ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Askerlik şubesi sanıyorum tecil yaptırdığınız son "dal" ' a bakıyor. Şu durumda mümkün değil. TSK'da yine çalışabilirsiniz, dışarıdan alım açarlar ama askerlik bambaşka bir boyut.

      Sil
  66. Merhaba öncelikle. Ben suan lise son sınıfta okuyan bir kızım. Tsk da psikolog olarak çalışmak istiyorum. Cinsiyet ayrimi yok anladigim kadariyla ama bir sürü aklımı karıştıran soru var. Cevap verirseniz çok yardımcı olursunuz.
    1. Bunun icin pdr mi okumaliyim psikoloji mi?
    2. Staj oluyor mu oluyorsa mezun olduktan sonra mi oluyor?
    3. Bunun icin fiziki yeterlilik sınavlarına giriliyor mu?( ben suan gozluk kullaniyorum mesela bu bi engel teskil eder mi?)
    4. Tsk da psikolog olduktan sonra nerelerde calisabiliyoruz? (hastane olmasi sart mi yani baska secenekler de var mi?)
    Sorularim mantiksiz olabilir bu konuyla alakali anlasilir hicbir bilgi bulamadim o yuzden böyle. Bir de sivil memurlukla alakalı bir seyler gördüm. Sivil memurluk nasil oluyor ne yapmamiz lazım?
    Biraz uzun oldu ama hep aklima takilan sorular bunlar. Teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba

      Cinsiyet ayrımı yok, görüştüğüm psikolog memurların çoğu bayandı. Sizi asker olarak değil psikolog(memur) olarak alıyorlar.

      1- Psikoloji okumalısınız.
      2- Son yıl genel olarak staj yılıdır, psikolojide uygulama en önemlisidir.
      3- Bunu bilmiyorum, memur alımına denk gelmedim ama sanırım oluyordu.
      4- Genel merkezler, birlikler de çalışabiliyorsunuz.

      Size şöyle bir tüyo vereyim. Örneğin ankara jandarmayı veya istanbul jandarmayı veya ankara mekanizeyi vb.(jandarma tavsiyemdir, istanbul jandarma tavsiye ederim) arayın. Onlara RDM birimine bağlanmak istediğinizi söyleyin, bayan psikolog varsa bağlar mısınız derin. Bağlarlar. Müsait misiniz diye sorup müsait ise bu konularda bizzat ondan bilgi alın.

      Sil
  67. merhaba Fırat hocam yorumları okudum bilgilendirmeler için çok teşekkür ederiz:)
    1-hocam ben psikoloji bölümü mezunuyum ortalamam(2.96) bu sene klinik psikoloji yüksek lisansa başlıyorum yüksek lisansdan sonra askere gitmek istiyorum askerliğimi uzun dönem yapmak ve kalmak istiyorum yüksek lisans yapmış olmam bu şansımı ne kadar arttırır.Sizce kalabilir miyim
    2-Tezkere bırakmak isteyip de olmadığı zaman şansımız bitmiş mi oluyor şansımızı devam ettirmek için neler yapabiliriz
    3-Muvazzaf subaylık alımlarına başvursak bizi psikolog olarak mı değerlendirirler yoksa normal subay mı oluruz
    4-Birde kara hava jandarma vs seçme şansımız var mı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- YL her zaman avantajdır, ihtiyaç olursa kalabilirsiniz, olmazsa dışardan başvurur memur kadrosunda yine çalışırsınız.

      2- Asteğmenliğin bittikten sonraki 5 sene içerisinde alım açılırsa alınabiliyorsun. Ne kadar doğru bilmiyorum ama bize böyle bilgi vermişlerdi.

      3- Psikolog olarak değerlendirirler, sağlık sınıfında değerlendirilirsiniz.

      4- Dışardan muvazzaf alımlarında tabi seçebilirsiniz ama teskere bırakma bir süredir olmadığı için bunu bende bilmiyorum. :)

      Tavsiyem; askeriyede çalışmaya gidip görüp yaşadıktan sonra karar verin.

      Sil
  68. Hocam merhaba ben pdr son sinifim. Askeriyede calismayi dusunuyorum. Kapali olmak sorun yaratir mi ? Ve boy kilo ktiteri onemli mi sivil memur alımlarında

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son düzenlemeyle TSK'da bayanlar baş örtüsü kullanabiliyorlar. Sorun yaratır mı dezavantaj olur mu inanın onu ben de bilemem, ama kanuni hakkınız var. Bahsettiğiniz kriterler sivil memurda önemli mi bu konuda şu an TSK'da sivil memur bir arkadaşıma sorup bilgi alıp tekrar yanıt yazacağım.

      Sil
  69. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu söylenti hep çıkar ama 3-5 yıldır gelmedi hiç. Eğer gelirse RDM amiri olarak devam eder ama sınıfı değişebilir, jandarma ise havaya geçebilir vb. Ayrıca teğmenlik için -sanırım 1 yıl- tekrar eğitim alır. Eğitimden sonra teğmen olarak devam eder.

      Sil
    2. teğmen yazdıklarım üsteğmen olacaktı, düzelteyim..

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  70. pdr mezunuyum askerliğimi kasım ayında yedek subay olarak istedim. Şayet çıkarsa maaşımızı 11 ay mı yoksa 9 ay mı alacağız.meslekçiler 11 ay alır deniliyor biz herhalükarda meslekçi olmuyormuyuz zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 11 Ay alıyorsunuz. Son 3 ay teğmen olduğunuzdan +400-500tl fazla alıyorsunuz. sadece acemilikte para almıyorsunuz.

      Sil
  71. hocam kasımda az mı uzun dönem alınıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bu sorulara genel bir cevap olarak, anlık olarak değişmekte alımlar. Yani TSK'nın her dönem ihtiyacı farklı oluyor. Dönem dönem değişiyor kısacası.

      Sil
  72. Hocam merhaba, yedek subaylık için YDS B seviye gösterir belge verdim ihtimali arttırır mı? Ortalama 3,10 YDS 81

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Askerlik şubesi belgeyi aldıysa pek tabi arttırır.

      Sil
  73. Hocam psikoloji bölümü bitirdim ve kasım celbinde inşaallah askerlik vazifemi yapacağım. Gönüllü olarak kısa dönem yapmak istediğimi askeri şubede bildirdim.Ağustos ayında yine gönüllü olarak kısa dönem yapmak isteyen 6 arkadaşıma uzun dönem çıktı ve samsun'a gittiler.ağustos ayında samsunda olan arkadaşlarım 362 asker olup yarıdan fazlası PDR diğer yarısı ise tıp psikoloji ..vs olarak dalıtılmış. Kasım ayında kısa dönem yapma şansımı bu çoğunluk etkiler mi? Cevaplarsanız sevinirim teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam, ağustosta başvuran 6 arkadaşiniz psikoloji mezunumuydu?

      Sil
    2. Hocam sonuçlanmıştır muhtemelen sorunuz ama o soru artık formalite gibi bir şey :)

      Sil
  74. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  75. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  76. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  77. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  78. MERHABALAR
    Pdr mezunu olarak uzun dönem askerlik çıktığında mesai saatleri dışında kışla içinde kalmak zorunlu mu? yoksa örneğin evliyseniz lojmanda ve ya dışarıda ev kiralayıp kalınabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gittiğiniz yere göre değişir. Doğu bölgelerinde kışlada kalmanız zorunludur.

      Sil
  79. Selam aleyküm hocam. Psikoloji 4.sınıftayım ve okul biter bitmez uzun dönem askerlik yapıp sonra da askeriye de kalmak istiyorum. Psikoloji mezunlarının uzun dönem olarak askerlik yapabilme ihtimali yüksek mi? Bir de askerlik bittikten sonra askeriye de devam etmek istiyorum. Psikoloji mezunlarının askeriye de kalma şansı ne düzeyde? Cevaplarsanız çok makbule geçer. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dışardan alımlarla girebilirsiniz. Askerlikten sonra kalmanız için TSK nın ihtiyaç belirtmesi gerekir.

      Sil
  80. Merhaba hocam. Psikoloji mezunu olup üstüne yüksek lisans yaptığımız zaman askerde görevimiz ne oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişmiyor hocam. Sadece yanlış bilmiyorsam askerde RDM biriminde çalışıyorken doktora yaparsanız rütbe alıyorsunuz.

      Sil
  81. hocam malumunuz sözleşmeli öğretmenlik sürecindeyiz bu sureçte askere gitsem askeriyede asteğmen ya da er olarak mülakat ya da atanma durumlarında acaba askeriye bu durumlarda izin veriyor mu puanım iyi yakmakta istemiyorum

    YanıtlaSil
  82. Iyi calismalar, psikoloji lisansini bitirdikten sonra klinik psikoloji yuksek lisansini tamamladim, aklimda askerlige yakin zamanda gitmek yoktu fakat surpriz bir sekilde subat ayinda gitmeyi dusunuyorum, cevaplamanizi rica ettigim 3sorum var. Yuksek lisansimin acemilikte bir avantaji olur mu? ayrica acemilik bittikten sonra klinik psikolog olmamin atanacagim yer hakkinda faydasi dokunur mu, son sorum klinik psikolog uzmanlik doneminde hangi pozisyonlarda gorev yapar ve gorev ortami nasil olur örn( hastane, karakol, sınır bölge)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır olmaz hocam. Herhangi bir şey değişmez. Psikolog kadrosunda bir ayrım yok.

      Sil
  83. Selamun aleykum ben pdr mezuyum.Uzun donem yapmak istyrm
    Ortalamam. 3.09 kisa donem cikarsa suan gitmek istemiyorum.En gec ne zamana kadar gitmem gerekir.2017 mezunuyum bu arada.Bi de onumuzdeki hangi celbin cikma ihtimali yuksek sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Celpler artık şansa döndü ama mayıs-ağustos celplernde alımlar yüksek oluyor. Mezun olduktan sonra 2 yıl tecilli olursunuz. Tecili bozduğunuz an gitmek zorundasınız.

      Sil
  84. İyi günler ben pdr 3. Sınıf öğrencisiyim ve okulumu bitirdikten mebte çalışmak yerine mesleğimi tsk bünyesinde yapmak istiyorum bununla ilgili kafamda soru işaretleri yaratan sorularımı Size sormak istiyorum.
    1) Tsk'da pdr uzmanı olarak çalışabilmek için tsk'nın her yıl yapmakta olduğu subay alımlarına mı başvurmamız gerekiyor yoksa askerliğimizi yaptıgımızda mı bu istegimiz doğrultusunda başvurmamız gerekiyor?
    2) Tsk bünyesinde pdr uzmanı olarak çalışma ihtimalimiz nedir?
    3) Eğer istediğimiz gibi uzun dönem değilde kısa dönem çıkarsa tsk da pdr uzmanı olarak çalışabilmek için ne yapmamız gerekiyor?
    4)Askerliğimizi yapmakta olduğumuz yerde eğer ihtiyaç yoksa ne yapabiliriz, ihtiyaç olan başka bir şehre mi başvurmamız gerekiyor?
    5)Her komutanlığın pdr uzmanı ihtiyacı için ayrı ayrı mı başvurmamız gerekiyor yoksa tek bir başvuru yaparak sistem gerekli şartlar doğrultusunda bizi ihtiyaç duyulan komutanlık ve şehre otomatik olarak atamamızı mı sağlıyor?
    6)Askerliğimizi yaparken mi pdr uzmanı olarak çalışmak istediğimizi belirtmek daha iyi yoksa askere gitmeden mi başvurmak bizim için daha iyi?
    7)Mesleği yaparken ne kadar süre doğu hizmeti yapmamız gerekiyor?
    8)İzinler konusunda nasıl bir sistem işliyor çalışma saateri dışında istediğimiz yerlere gidebiliyor muyuz? 2 saat uzaklıktaki yerden daha uzağa gidemeyeceğimiz gibi bir durum duydum.
    Teşekkür ederim biraz çok soru oldu ama eğer cevaplarsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- önce askerlikten dener uzun dönem asteğmenlik çıkarsa kalmaya uğraşırsınız hem ortamı görmüş olursunuz.

      2- tabi, rdm amiri olarak çalışabilirsiniz.

      3- öyle bir durumda maalesef kalamazsınız. Ama memur statüsü için dışardan alımlarda başvurabilirsiniz.

      4- ihtiyaç olmayan yere vermezler sizi.

      5- siz sadece samsuna asteğmen adayı olarak gidiyorsunuz geri kalan herşeyi TSK ayarlıyor sonrali aşamaları düşünmenize gerek yok :)

      6- gitmeden dışardan memur alımlarına başvurabilirsiniz ama yanlış bilmiyorsam askerlik yapmış olma şartı vardı.

      7- eğer pdr teğmen olarak kalırsanız doğu hizmeti çıkacaktır.

      8- eğer asteğmenseniz 30 gün izniniz(yol dahil) ayrıca alırsanız rapor hakkınız var. Dışardan alımla memur olarak girdiyseniz 657 kapsamında 20 gün, 10 yıldan sonra 30 gün izniniz oluyor. Askeriye barınma olanakları bakımından iyi şartlara sahip.

      Sil
  85. Merhabalar, 2 lisans mezunuyum. Psikoloji nin yanında 4 yıllık lisans Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bitirdim.
    Psikoloji ortalamam 2.25, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık 3.09..

    Askerliğimi uzun yapmak istiyorum. Kısa çıkarsa kendi işimi bırakıp maddi anlamda sorun yaşayacağım. Sizce kısa ve uzun yüzdeliği neler.. Şans demişsiniz genelde fakat hangisinin olasığı daha yüksek ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef şans demekten başka bir şey yazamıyorum çünkü gerçekten şans :) umarım gönlünüzden geçen olur.

      Sil
  86. Fırat Hocam merhabalar, psikoloji bölümü mezunu acemiliği Samsun'a çıkmış uzun dönem bi yakınım var, diploma notu 2,78 civarı bir şeydi yanlış hatırlamıyorsam, zayıf 1,82 vs. bu bilgileri etkisi olabilir diye veriyorum. Samsun'daki acemilikten sonra ustalık nereye çıkar büyük ihtimalle? Diğer sorum ise, vücudunda çok az görünecek şekilde kendi yaptığı çizikler var iki üç tane, biri harf diğer ikisi sanırım yalnızca çizikti. Rdm asker olma ihtimali var mıdır? Varsa ihtimal nedir? Son olarak psikoloji mezunu uzun dönem Samsun acemiliği yapan askerlerin ustalığı Doğu'ya veya gerçekten tehlikeli bir yere çıkarsa ne olarak görev alırlar? Çatışma veya tehlikeli durumlar içinde bulunma ihtimalleri nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Samsunda acemiliğin bitmesine yakın sınavlara giriyor. Sınav sonucuna göre kaçıncı olduysa kura çekiyor. Eğer yüzde 10 a girerse kendisi gideceği yeri belirleyebiliyor.

      Hayır çatışma durumunda bulunması çok uç bir ihtimal. Karargahın göbeğinde RDM hizmeti verir :)

      Sil
  87. merhaba hocam bu sene PDR bölümünden mezun olacağım malum atamalar zorlaştı elimden geldiğince çalışacağım ama kesin atanırım diye düşünmüyorum. Bu sene ağustosta alan sınavına da girdikten sonra askerliğe gitmeyi düşünüyorum. eğer atanacak puan gelirse askerliğe gitmem sıkıntı olur mu? Atanacak puan alamazsam uzun dönem askerliğe alınma şansım yüzde kaç? Uzun dönem askerliğe alınırsam orada 8-5 mesaisi varmış ondan sonra boş kalırım bu şekildederslerime ara vermeden çalışabilir miyim askerlikte? Bu sorularımı cevaplarsanız çok memnun olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır sorun olmaz, yine başlatırsınız ama aylıksız izinde görünürsünüz. Askerlik atanma durumuna göre almıyor ve inanın artık bu konuda yüzde vermek çok zor.

      Evet tabi, hem kısa dönem hem uzun dönem hangisi çıkarsa çıksın çok boş vaktiniz olacak orada ve bol bol ders çalışabileceksiniz. Sanırım yerinizde olsam aynını yapardım çünkü KPSS hazırlanmak için biçilmiş kaftan :)

      Sil
  88. Merhaba
    psikoloji mezunuyum mayıs ayında asker olcam yedek subay olarak askerliğimi yapma ihtimalim nedir bilgi verirmisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İhtimal dahilinde. TSK nın bu konuda bir açıklaması da yok, yani şu an resmen bilinemez bir durum bu.

      Sil
    2. Belli oldu samsun sıhhıye jandarma komutanlığına bağlıyım birkaç sorum olcaktı

      a-113 branş kodu yazıyor bu ne anlama geliyor ?
      b-acemi birliğim bittikten sonra kaç gün izin kullanabilirim ?
      c-kurada yüzde 10’luk kusma girdiğimde istediğim herhangi bir yeri seçebilirmiyim yoksa askeriyenin belirlediği yerleri mi seçebilirim?
      d-asteğmenlerin silah kullanabilceğini okumuştum ancak izin kullanıldığında vs. taşıyabilme yetkisi var mı?

      Sil
  89. İyi günler hocam pdr mezunları Askeriye rdm dışında hangi alanlarda mesleklerini icra ediyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok nadir de olsa asker öğretmenlik çıkıyor.

      Sil
  90. Merhaba hocam 2017 Pdr mezunuyum ortalamam 3.40 2018 kasım celbinde askere gitmeyi düşünüyorum uzun dönem çıkma ihtimali nedir sizce (ayrıca soru ve yorumların çoğunu okudum bizleri aydinlattiginiz için cook teşekkür ederim)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim asıl geç cevap verdiğim için sizler kusura bakmayın, ortalamanın yüksek olmasının ihtimali yükselttiğini düşünüyorum ama bir oran vermek imkansız :)

      Sil
  91. Merhaba hocam 2018 ağustosta askere gitmeyi düşünüyorum (uzun dönem yedek subay).Sosyal Hizmet (4 yıllık örgün) ve Sağlık Yönetimi (4 yıllık örgün) mezunum.Bu bölümlere meslekçi subay olarak askerliğimin çıkma şansı var mıdır ? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sosyal hizmette çok az da olsa asteğmen gördüm ama sağlık yönetimine şahsen rastlamadım, hakkınızda hayırlısı.

      Sil
  92. Hocam merhaba . Son Zaman'lar da askeriye de kalamayacağımıza dair söylentiler çoğaldı .. Alım hiç mi yok ?? Bilgilendirirseniz çok makbule geçer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dışarıdan memur şeklinde alım oluyor ama son zamanlarda asteğmenlikten alım hiç olmadı.

      Sil
  93. Böylesi önemli bir konuya değindiğiniz için teşşekür ederim. Tüm ayrıntıları ile psikoloji mezunlarının olası askerlik maceralarına açıklık getirmişsiniz. Ben fars dili ve edebiyatı için gittiğim İran'da psikoloji okuyorum. Şuan da klinik psikoloji de yüksek lisans yapmaktayım. Haliyle farsçayı ana dil gibi öğrendik.
    Klinik psikoloji mezunu olmak ve farsça gibi bir yabancı dil bilmenin herhangi bir avantaj veya dezavantajı var mı?
    şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, İngilizce bilmek aşırı öne geçiriyor ama farsça kendi coğrafyasında öne geçirir en fazla. Yine de bir dil bin insan derler, mutlaka faydasını görürsünüz.

      Sil
  94. Mrb ben psikoloji son sinif öğrencisiyim kpss ye hazırlanıyorum atanmak gercekten zorlaştı atanmak. Ben askeriyeye girmek ve kalmak istiyorum. Acaba şartlar ve şansım nr kadar? Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalma bakımından son zamanlarda hiç alım yapmadılar Mehmet. Askeriyede KPSS çalışılabilir, ortam genelde uygun oluyor.

      Sil
  95. Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için.

    YanıtlaSil
  96. Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için.

    YanıtlaSil
  97. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  98. fırat hocam psikoloji mezunuyum..uzun dönem askerlik yaptıktan sonra devamlı kalmak istersem meslegimi mi yapacagım yoksa normal teğmen olarak mı devam edecegim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Böyle bir durumda mesleğinizi yapacaksınız.

      Sil
  99. Merhaba ben bir sene okulu uzattım o yuzden PDR son sınıf öğrencisiyim şu an puanım da çok değil (2.5) TSK da Psikolojik Danışman olarak çalışma durumum sizce var mı? yani bir ihtimal görüyor musunuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sene uzatmış olmanıza takmazlar :) Bu durum üniversitedeyken önemli gibi görünse de mezun olduktan sonra sorulmayan bir durum oluyor.

      Sil
  100. Hocam Sosyoloji bölümünün yedek subay çıkma ihtimali varmı

    YanıtlaSil
  101. Merhabalar. 2019 ağustosunda tecilim sona eriyor. Psikoloji mezunuyum. Rütbeli asteğmen olarak çalışmak için şu anki şartlar ne durumda bir bilginiz var mı? Bir de bu askeri ve mesleki sınav nasıl oluyor tam olarak. Nasıl sorular soruluyor biraz örnek vermeniz mümkün mü? Teşekkürler.

    YanıtlaSil